Starity

Hollywood beszólt a skandináv filmiparnak

2012. szeptember 30. 21:09   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A filmipar fellegvárának emberei szerint a skandinávok nyomuljanak leszbikus történetben és horrorban, kerüljék az erőszakot és a meztelenséget, különben nem forgalmazzák filmjeiket.

hirdetés
Hollywood beszólt a skandináv filmiparnak

A 26. alkalommal megtartott Helsinki Nemzetközi Filmfesztiválon az amerikai forgalmazók elégedetlenül távoztak, a finn és egyéb skandináv filmeket nem tudják forgalmazni, mert nem megfelelő a tartalom. Figyelmeztetésük elsősorban a finneknek szólt, de többen pontosítottak, hogy a többi skandináv ország is jobban teszi, ha megfogadja a tanácsokat, mert lassan már nem marad más lehetőségük, mint elutasítani a forgalmazást.

Kevés a pénz, figyeljenek a műfajra

Az egyik legnagyobb filmes hírekkel foglalkozó oldal, a Hollywoodreporter arról számol be új cikkében, hogy csalódottan tértek haza a forgalmazók a finnek filmfesztiváljáról, ahonnan sok jó skandináv filmet szerettek volna forgalmazni, és a szakemberek szerint a 2012-es év nem a skandinávok éve, és rosszabb is lesz a helyzet jövőre. A forgalmazók képviselői szerint fogytán van a pénz, a filmstúdiók a forgalmazóktól veszik el azt, így nagyon meggondolják, hogy mit forgalmazzanak világszerte. A skandináv krimik ideje lejárt, a szakemberek szerint a filmiparuk kiégett, és le kellene szokniuk a krimikről, helyette horrorfilmeket készíteni, mert az lesz a jövő. Beszédük elején közölték, hogy a válság miatt a helyzet katasztrofális, a krimik sokba kerülnek, ezért Kanadához hasonlóan B-listás horrorfilmekkel lenne érdemes nyomulni, mert az valamennyire még hasonlít is a skandináv krimire, félelmetes és sötét.

Leszbikus és érzelmileg instabil személyeket akarnak a filmekben

Szerintük nem érdemes dokumentumfilmekkel sem foglalkozni, mert azok csak néhány országban aratnak sikert. A The Imposter című francia-finn-angol film például csak pár országban hozta vissza a várt összeget. A nem pont szégyenlőségükről ismert skandinávok viszont örülhetnének, hogy nem a prűdségükről híresek – mondja egy dél-amerikai forgalmazó képviselője, aki nyíltan beszél arról, hogy a független filmjeikben adjanak továbbra is sokat az érzelmekre, kendőzetlenül őszintén és kevésbé meztelenül. Kerüljék a fiatalok meztelenkedését és a tinédzserek szexjeleneteit, a felnőtt nők viszont játsszanak leszbikusokat vagy érzelmileg instabil személyeket egy jó kis akciódús filmben, mert manapság erre van igény. Használjanak ismert és nagy neveket, mint például Noomi Rapace.

Lőttek a mozinak, megjelentetés inkább neten

Bejelentették azt is, hogy a jövőben már nem minden esetben éri meg mozikban megjelentetni a filmeket, ezért mostantól inkább arra gyúrnak, hogy a nagyobb, fizetés ellenében filmeket sugárzó weboldalakra kerüljenek rá a filmek, ami azt jelenti, hogy kevesebb jön be nekik, mint mozis megjelenéssel. Amerika már átállt erre a módszerre, Európa nem nagyon akar, de lassan muszáj lesz elfogadniuk, hiszen forgalmazó nélkül minden film csak a hazájában mutatható be, nem adható ki DVD-n világszerte, és nem jelölhető szinte semmilyen díjra sem, beleértve az Oscar-díj-átadót is.

Szorítsák ki a promóció árát

Legutolsó jótanácsuk nekik a promóció. Meggyőződésük, hogy egy nagyobb krimifilmre szánt összegből készített alacsony büdzsés horror vagy akciófilm mellett a különbözet elég az online promócióra. A filmek IMDB-oldalának rendes kitöltésére, online felületek, reklámok és bannerek elhelyezésére elég a megmaradt összeg.

Európai forgalmazó?

Nem rossz ötlet, a baj csak az, hogy az európai forgalmazók nagy része is amerikai vállalatoktól kapják a gázsit. Az amerikai forgalmazóktól is folyamatosan veszik el a pénzt, a kisebb amerikai és európai forgalmazókhoz a megnyirbált összeg fele sem jut el.

Mit lehet ilyenkor tenni?

Behódolni vagy pánikba esni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek