Starity

Maszkos bandák, azaz nem minden a külső

2013. május 19. 08:08   |   Szerző: Darkness

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokak megvetik az olyan zenekarokat, melyek tagjai maszkokat viselnek, de ez természetesen ostobaság, cikkünkben bemutatunk a legsikeresebbeket a maszkos zenekarok közül.

hirdetés
Maszkos bandák, azaz nem minden a külső

Slipknot

Az együttes 1995-ben alakult meg, Des Moinesben (Iowa), de az akkori felállás még nagyban eltért a mostanitól, a mai csupán 1999-ben állt össze. Kilenc tagjuk van, de közülük sajnos már csak nyolc él. Az USA-ban a Billboard eladási listáin többszörös platinaminősítést értek el, három albumukról jelölték egy-egy dalukat Grammy-díjra, amik természetesen nem utolsó helyen végeztek.

Clown ötlete volt a maszkok viselése, amikor a banda még „fiatal” volt, bohócálarcban lépett be egyik próbájukra, s nem sokkal később már minden tag valamiféle maszkot viselt. Szintén ő nyilatkozta, hogy azért viselik maszkjaikat, hogy az emberek zenéjükre figyeljenek, s ne külsejükre, habár mára egyikük kinézete sem titok.

Rajongóikat maggotnak (féreg) nevezik, ami egyáltalán nem sértő, hiszen minden igazi rajongójuk büszkén nevezi magát annak. Magyarországon 2004-ben felléptek, de azóta nem láthattuk itt őket újra, tavaly agusztusban tartották első saját fesztiváljukat, Knot Fest néven.

Lordi

1996-ban alakult finn zenekar, melyet Mr. Lordi alapított, de világhírnévre csupán 2006-ban tettek szert, amikor megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, a Hard Rock Hallelujah című számukkal. Nem egy tagcserén ment már keresztül az együttes, tavaly februárban elhunyt dobosuk, Otus. Magyarországon eddig kétszer léptek fel, 2009-ben és 2010-ben, mindkét alkalommal a Petőfi Csarnokban. Maszkjaik leginkább szörnyekre, koponyákra hasonlítanak.

Gwar

1984-ben Richmondban (Virginia) alapították, s felsorolásunkban nemcsak ők a leghamarabb alapított banda, hanem külsőleg a legbrutálabban kinéző is.

Jelmezeiket latexből, hungarocellből és keményatett gumiból készítik, emellett erőteljes sminket is magukra raknak, hogy minél valóságszerűbbek legyenek öltözeteik. Jelenleg öt tagjuk van. Nevüket sokan tekintik mozaikszónak, de valójában a Gwaaarrrgghhlllgh rövidítése. Gyakran mondják őket a Lordi riválisának.

Mushroomhead

1993-ban alapították Clevelandban (Ohio), jelenleg hét tagjuk van, de felsorolásunkban talán ez az az együttes, mely a legtöbb tagcserét élte túl, alapításánál minden tag maszkot s álnevet viselt, '99 óta sokan tartják őket a Slipknot riválisának, de 2010-ben Paul halálakor e viszály végképp megszűnt.

2001-ig szinte csak a tengerentúlon tettek szert hírnévre, de még abban az évben a Universal Recordshoz csatlakoztak, a kiadóval két albumot adtak ki, de mikor 2004-ben énekesük elhagyta a zenekart, kiadót kellett váltaniuk. Még abban az évben bevettek egy új énekest, akit a mai napig a tagok között tudhatunk.

Hollywood Undead

2005-ben alapították Los Angelesben (Kalifornia), de első albumukat csupán 2008-ban adták ki. Felsorolásunkban ők hordják a „leglágyabb” maszkokat, emellett a zenekart inkább hiphop, rap és dance kategóriába lehetne sorolni, mintsem metálba.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek