Starity

Sean Bean öt kedvenc haláláról beszélt

2012. november 01. 12:12   |   Szerző: Ellie Andrews

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A golyó általi haláltól kezdve a lefejezésig sokféle halálnemben részesült filmjei során. Most elmondja nekünk, melyekre emlékezik ő a legszívesebben.

hirdetés
Sean Bean öt kedvenc haláláról beszélt

Sean Bean majdnem 30 évet átölelő pályája során nem kevesebb, mint 25 alkalommal játszotta el saját halálát. Rossz ómennek is mondhatnánk, de a színész karrierje töretlen, mi több, ezek a jelenetek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a közönség szélesebb körben is megismerte a nevét.

Fekete Halál (2010)

„Nem hiszem, hogy bármelyikünk is tudta, miként fogjuk kivitelezni, egészen addig a napig, amíg el nem kezdődött a jelenet forgatása. Tudtuk mind, hogy lovak és kötelek segítségével fog megvalósulni, de amikor odajutsz és azt kérdezed magadtól »Na, hogyan is fogok meghalni?«, akkor már nem olyan egyszerű. Hozzá akartak kötözni mind a két lóhoz, de nem engedtem. Nehéz eset, hiszen állatokkal dolgoztunk és a stáb szempontjából ketté, vagy esetünkben négybe tépetni valakit elég nehéz. Nagyon úgy tűnt, hogy tudják, mit csinálnak, de akkor sem tetszett az ötlet, hogy kikössenek ahhoz a két istenverte lóhoz, mert fenn állt a veszély, hogy a kivégzés valóban megtörténik.”

A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége (2001)

„Elég sokáig tartott leforgatni, de mivel nagy költségvetésű produkció, volt erre is lehetőségünk. A film végén történik, ezért a rendező azt akarta, hogy igazán nagy dobás legyen – bárki is hal meg, annak igazán látványosnak kell lennie. Peter Jackson rengeteg időt töltött azzal, hogy mindent alapos részletességgel megtervezzen, még azt is, hogy milyen zene fog szólni a jelenet alatt. Ez egy nagy harci jelenet, mely során Boromirt legyőzik, ugyanakkor kihozzák belőle a legjobbat is. A pillanat, amikor térdre zuhan és felnéz Lurtzra, hihetetlenül jelentőségteljes. Nagyon hősies halála van. A nyilak, amelyeket sziklamászó szegecsekkel erősítette a ruhámhoz, nagyon nehezek voltak, de ez így volt jó, mert így valóban azt a benyomást keltették, mintha valóban becsapódtak volna.”

Férfias Játékok (1992)

„Azt hiszem vagy háromszor haltam meg ebben a filmben. Volt egy nagy harci jelenetem Harrison Forddal, aminek a végén ő karóba húzott egy horgonnyal. Elég csúnya halálnem. A producerek nagyon boldogok voltak, mert az amerikai közönség csak akkor elégedett, ha biztos benne, hogy meghaltál – és akkor te is tudod, hogy halott vagy abban a pillanatban. Nagyon nehéz körülmények között forgattunk, mert sötét volt, a díszlet pedig csúszós. Egy stúdióban forgattunk egy csónakon, és közben a gépek imitálták a villámlást, a vihart és ömlött ránk a víz. Hosszú harci jelenet volt, napokig dolgoztunk rajta. Kemény volt, mert Harrison nagyon ügyes, nagyon beleéli magát. Nem volt könnyű, de megcsináltuk.”

A rét (1990)

„Szegény Tadgh McCabe. Nagyon szomorú jelenet volt, de ugyanakkor nagyon patetikus is, hiszen nem menekülhetett. Majdnem úgy halt meg, ahogyan a nézők várták volna ettől a passzív személytől, akit az apja egész életében elnyomott és sosem gondolhatott saját magára. Igazán nagyon tragikus. Emlékszem, ahogy futottam a csorda elől, és egyre közelebb értem a szikla pereméhez. Valódi csorda elől menekültem, úgyhogy valóban idegtépő volt a maga nemében. És aztán ott ringatóztam holtan a vízben azokkal a döglött birkákkal együtt. Télen forgattunk Írország nyugati partján, és többször újra kellett venni. Valódi birkákról volt szó, és némelyik már hetek óta dög volt. Persze mindig próbáltak friss dögöket szerezni, de mindig maradt egy-kettő, amelyik már hetek óta bomlott. Nem reagálhattam sehogyan sem a közelségükre, hiszen halottat kellett tetetnem, de azok a bűzlő tetemek ott ringatóztak velem a vízben. Nagyon alaposan lezuhanyoztam utána.”

Equilibrium (2002)

„Egy Yeats-verset olvasok fel abban az elhagyatott templomban, amikor kivégeznek. Van valami szívbemarkoló, valami hősies ebben a halálban. Még mindig megvan otthon az a könyv, a golyó ütötte lyukkal a közepén. Ez egy nagyon érdekes jelenet, mert a karakter tudja, hogy mi vár rá, és emlékszem, tudatosítanom kellett a nézőkben, hogy elfogadom a sorsomat. Vicces... soha nem szoksz hozzá a halálhoz. Nincs biztos recept hozzá, és minden ilyen jelenet különbözik a többitől. Nincs két egyforma. Azt kell csinálnod, amit helyesnek érzel abban a pillanatban, és gondoskodnod kell róla, hogy minél meggyőzőbb legyél. Ez egy nagyon fontos momentum, sokat kell dolgozni rajta. Habár nem vagyok túl gyakorlott ebben. Vagy talán mégis az vagyok.”

Minden bizonnyal elég sokan egyetértünk abban, hogy Sean Bean igazán gyakorlott abban, hogyan törje össze a nézők szívét egy-egy szépen megkoreografált, hősies halál-jelenettel. Cikkünk végén tekintsük meg azt az egyet, amely nagy valószínűséggel a legemlékezetesebb a közönség számára mind közül, és amellyel a brit színész egyszeriben beírta magát az A-listás sztárok közé – Boromir heroikus halálát.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek