Starity

Több mint egymillió példány kelt el Taylor Swift albumából

2012. október 31. 16:04   |   Szerző: Cannibal3

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2002 óta nem adtak el egy lemezből annyit egy hét alatt, mint Taylor Swift Red című korongjából. Az album 1.208.000 példánnyal debütál majd első helyen Amerikában, a Billboard 200-en.

hirdetés
Több mint egymillió példány kelt el Taylor Swift albumából

A hatszoros Grammy-díjas Taylor Swift sikert sikerre halmoz, és sorra dönti meg a rekordokat Amerikában. Egy új lemeze megjelenésénél a kérdés már nem az, hogy első lesz-e, hanem, hogy egymilliónál több kel-e el belőle az első héten. 2010-es Speak Now albumából 1.047.000 példányt értékesítettek egy hét leforgása alatt, új, Red című lemezéből, pedig még ennél is többet.

A Red a country-pop énekesnő negyedik stúdiólemeze, mely október 22-én jelent meg. Az album első kislemeze a We Are Never Ever Getting Back Together volt, mely az első héten legnagyobb példányszámban elkelt digitális szám lett a női előadók szerzeményei közül, és megdöntötte Lady Gaga iTunes-rekordját is. Miután az első dal három hétig vezetette a listát az Egyesült Államokban, kiadásra került a korong második kislemeze, a jóval countrysabb hangulatú Begin Again, mely szintén nagy sikereket könyvelhetett el.

Az album megjelenése előtt három promóciós kislemez is napvilágot látott, ilyen a Red, az I Knew You Were Trouble, és a State of Grace is. Ezek közül a dubstep-beütésű I Knew You Were Trouble aratta a legnagyobb sikert, mely 416.000 példánnyal harmadik helyen debütált Amerikában, így nagy valószínűséggel ez a dal lesz a Red harmadik hivatalos kislemeze.

Taylor, ahol lehetett, ott megjelent népszerűsíteni a lemezt, így a hatalmas promóció és elővezetés után megjelent Red azonnal első helyre is került az iTuneson. Az albumból már első nap több mint 500.000 darab kelt el, mellyel már önmagában biztos volt a korong első helyen debütálása.

Egy hét leforgása alatt a lemezből 1.208.000 példány kelt el, így természetesen a Red lett 2012-ben az egy hét alatt legjobban fogyó album, könnyen maga mögé utasítva a Mumford & Sons, Justin Bieber, és Madonna legutóbbi korongját is. Eminem 2002-es The Eminem Show című lemezéből adtak el többet egy hét alatt Taylor új lemezénél legutóbb.

A Red csupán a tizennyolcadik album, melyből több mint egymillió kelt egy hét alatt, és a női előadók közül ez a második legnagyobb első heti eladás eddig. Emellett Swift lett az első női előadó, aki két olyan albummal is büszkélkedhet, melyből már az első héten több mint egymilliót adtak el.

Taylor új albuma nem csak hazájában elsöprő siker, a Red első helyen debütált Ausztráliában, Írországban és az Egyesült Királyságban is, ilyen világsikerre pedig countryelőadótól még nemigen volt példa.

Taylor Swift elképesztő népszerűségének okát sokan szeretnék megfejteni, sikere valószínűleg egyszerűségében és őszinteségében állhat. A Red című lemez dalait mind az énekesnő írta, a legtöbbet egyedül, amire manapság tényleg kevés példa van. Taylor emellett a produceri munkálatokból is kivette a részét. Az album stílusa változatos, besorolása szerint country-pop, de főként akusztikus dalokat tartalmaz. A Reden olyan előadók működnek közre, mint a brit Ed Sheeran vagy Gary Lightbody a Snow Patrolból.

Taylor és Gary Lightbody közös dala, a The Last Time.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek