Starity

40 éves az ABBA — visszatekintés a legnagyobb svéd popcsapatra

2012. december 09. 17:05   |   Szerző: mayaa.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Létezik egyáltalán olyan ezen a világon, aki ne ismerne legalább egy dalt az egyik legsikeresebb popcsapattól, az ABBÁ-tól? Mivel idén van 40 éve, hogy a sikeregyüttes megalakult, így ennek alkalmából most bővebben bemutatjuk, kik uralták a slágerlistákat a 70-es években.

hirdetés
40 éves az ABBA — visszatekintés a legnagyobb svéd popcsapatra

Ki ne ismerné legalább az ABBA nevét vagy egy dalt tőlük? Sajnos a mostani fiatalok már nem igazán ismerik el azokat az előadókat, akik megalapozták a popszakmát a mai sztároknak, a régi nagy nevek feledésbe merülnek, ezért is szeretnénk egy kicsit jobban bemutatni, hogy kik voltak a „nagy elődök”, akik anno minden slágerlistát meghódítottak.

A svéd csapat sikertörténete kereken negyven évvel ezelőtt, 1972-ben kezdődött, amikor Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad úgy döntöttek, hogy együttesben próbálkoznak, mivel előtte már szólóban is részt vettek a svéd zenei életben. Első albumuk munkálatait már ebben az évben megkezdték, ám igazán csak egy esztendővel később, 1973-ban indult el a szekerük, ami nagyban annak köszönhető, hogy menedzserük, Stig Anderson egy könnyen megjegyezhető, egyszerű bandanevet talált ki a tagok keresztneveinek kezdőbetűiből.

Első igazi, és egyben hatalmas sikerüket az 1974-es Eurovíziós Dalfesztiválnak köszönhetik, amelyen a Waterloo című dallal indultak, és meg is nyerték a versenyt. Ezzel a csapat már nemcsak Svédországban, hanem egész Európában, sőt az Egyesült Államokban is ismertté vált, ők voltak az első olyan nem angolszász európai együttes, akiknek sikerült ezt teljesíteniük.

Az Eurovízió után

A csapat szinte minden évben kiadott egy nagylemezt, és amit kiadtak, az mind be is aranyozódott. 1973 és 1981 között összesen nyolc album szültetett, és még számos válogatáslemezük is napvilágot látott. Minden jó volt, teltházas koncertek, turnék, olyan világslágereket alkottak, mint a Money, Money, Money, S.O.S, Mamma Mia, Dancing Queen, Voulez-Vous, Gimme! Gimme! Gimme!, The Winner Takes It All vagy a Honey Honey. Azonban ahogy közeledtek a 80-as évek, sok minden megváltozott...

Az ABBA magánéleti dolgai és a feloszlás

Két lány, két fiú – ez itt (is) bizony az egymásra találást eredményezte, aminek viszont nem lett jó vége. Miután Anni-Frid (Frida) elvált első férjétől, akitől két gyermeke is született, összejött csapatbeli társával, Bennyvel, nyolc év jegyben járás után 1978-ban pedig össze is házasodtak. Eközben már Björn és Agnetha is egymásra talált, 1971-ben összeházasodtak, 73-ban lányuk, 77-ben pedig fiuk született, azonban az énekesnő mindig lelkiismeret-furdalással küzdött, mivel úgy érezte, hogy az együttes miatt nem törődik eleget a gyermekeivel. Míg a Frida–Benny-párosnak 1978-ban kezdődött a házasélet, addig az ABBA „szőkéje” és a zongorista között eléggé megromlott ebben az időben a kapcsolat, egy évvel később el is váltak. 1981-ben erre a sorsra jutott a másik pár is, így már nehezen tudtak együtt dolgozni, plusz a 80-as évek elején kezdődő új hatások és hullámok sem érintették jól a discóban és popban mozgó zenekart, tehát az ABBA tíz évvel a megalakulás után abbahagyta a zenélést. Először kisebb szünetre hivatkoztak, ami viszont elhúzódott, így vége lett a 70-es évek legsikeresebb popcsapatának.

Mit köszönthetünk az ABBA-nak?

Most itt szeretnénk felsorolni mindazokat, amely újításokban a svéd csapat az élen járt, ezzel megalapozva a mai popelőadók karrierjét.

  • Őket tekintik az első olyan együttesnek, amelyet profi stáb menedzselt, előttük még nagyon gyerekcipőben járt ez a szakma.
  • Abban az időben frissek, trendik és jól eladhatóak voltak, azonban ez nem ment a tehetségük rovására, hiszen remek énekesek voltak, hangszereken is játszottak – tehán itt az eladhatóság nem függött össze a jó kinézettel.
  • Ők készítették az első videoklipeket is, amelyek mai szemmel kezdetlegesnek tűnhetnek, de mindenképp megalapozták a zenei kisfilmek világát.
  • A ruházat – abban az időben új értelmet adtak a fellépőruháknak, merészek voltak, bevállalták az akkor még furcsának ható csillogást és a trapézt is.
  • Nagy koncertkörutak, évente megjelenő nagylemezek – akkoriban ritka volt az ilyen is.
  • Természetesen olyan világslágereket is nekik köszönhetünk, amelyek ihletet adtak az olyan filmekhez és musicalekhez, mint például a Mamma Mia!

A jelen

Bár az ABBA feloszlása óta minden egykori tag próbálkozott szólókarrierrel, a nagy befutást nem tudták elérni. Miután elvált Björntől, Agnetha Angliába költözött gyermekeivel, a 90-es években ismét férhez ment, de nem sokkal később el is váltak. Björn is ismét megnősült, két lánya született, jelenleg Stockholm külvárosában, Djursholm szigetén él. Fridának nem alakult jól a magánélete, első férjétől született lánya 1998-ban autóbalesetben meghalt, majd egy évre rá második férje is eltávozott. Jelenleg Svájcban él. A negyedik tag, Benny is újranősült, Mona Nörklittől született egy fia, Ludvig, jelenleg Svédországban laknak.


A tagok napjainkban

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek