Starity

Kína lesz a filmezés fellegvára

2012. november 29. 17:05   |   Szerző: ophely88

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Befellegzett Hollywoodnak - állítják shanghai szakértők, a kínai piac pedig szűrni kívánja a külföldi filmeket.

hirdetés
Kína lesz a filmezés fellegvára

A legnagyobb ázsiai médiafigyelő szervezet újabb közleményében azt írja, hogy 5 éven belül, de legkésőbb 10 év múlva biztosan Ázsia országai lesznek a filmezés fellegvárai. A kínai filmipar sokat szakít a gazdasági válság médiára és a filmiparra nehezedő problémájából, Hollywood, ami egyébként is híján van a pénznek, az utóbbi években kínaiak vagy japánok közreműködését kéri, mivel a filmjeik készítéséhez szükséges pénzt máshonnan nem tudják előkeríteni, ez pedig azt eredményezi, hogy rövid időn belül az ázsiaiak veszik át a hatalmat a filmek felett is. Még mindig az ázsiai országokban járnak legtöbben rendszeresen moziba, és erre a nagyobb amerikai stúdiók is ráébredtek, hiszen filmek premierje előtt a színészeket általában ázsiai országokba küldik először promótálni, az ottani reakció pedig hatással van a filmek más országban való sikerére vagy bukására.

A kínai filmipar a második legnagyobb a világon Hollywood után -most még- ám 2015-re 17%-kal való növekedést jósolnak a szakemberek, ami pénzügyileg már arra is elég lenne, hogy a gyengélkedő Hollywoodot eltapossa és maradjon is nekik belőle. Kína nem bízza a véletlenre, már most meghozták a döntést, hogy amint eljön a pillanat és vezető hatalmak lesznek, Hollywood „bevétele” után limitálják majd a külföldi filmek számát. A nagyobb amerikai filmekben eddig is alkalmaztak ázsiai színészeket, de ezután többet fognak, így szivárognak majd be mindkét kontinensre az amerikai-kínai filmek. Eldöntötték azt is, hogy saját filmjeiken kívül a nem amerikai avagy „támogatott” projektek mellett évi 20 külföldi filmet mutatnak be, valamint 14 IMAX vagy IMAX 3D filmet, vagyis évente 34 külföldi filmnél több nem jelenik meg náluk, nem támogatják, csak azon projektek terjesztését és forgalmazását világszerte.

Kína szerint ez nagy hatással lesz a filmipar többi részére is, megszűnik létezni az a fajta elnyomás velük szemben, hogy a nagyobb amerikai filmekben szerencsétleneknek, rosszfiúknak és bűnözőknek állítják be őket. Kína azt ígéri, hogy igazságosan osztanak majd szerepeket, ami azt is eredményezheti, hogy azon angol és ausztrál színészek, akik tömegesen vonultak vagy vonulnak ki Amerikába semmi pénzért forgatni, visszatérnek hazáikba. Ezzel nem mindenki ért egyet, hiszen a már Amerikában naggyá vált nevek Kínában is dobhatnának az amúgy is magas nézőszámokon.

Kína már tavaly 330 millió dolláros egyezséget írt alá több különböző amerikai stúdióval, és egyelőre nem tervezik, hogy hasonlóképpen járnának el az európai vagy bollywoodi filmiparral, de persze soha nem lehet tudni – mondja Peter Chan, aki reméli hogy ezzel is meg tudják ismertetni az emberekkel kultúrájukat és filmjeiket. És hogy ehhez mit szólnak az amerikaiak? Nem örülnek, de nem tudnak mit csinálni, vállukon nagy a nyomás, pénz pedig nincs. Miként vélekednek erről a sztárok? Kevin Spacey és Brad Pitt egy ideje már szinte csak bollywoodi és kínai filmekről áhítozik. Konzekvencia? Talán ideje megbarátkozni az ázsiai filmiparral.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek