Starity

A Zero Dark Thirty nyerte a New York-i filmkritikusok díját

2012. december 04. 13:01   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A rangos díjkiosztó gálán az Osama Bin Laden utáni hajszáról szóló film aratta a legnagyobb diadalt.

hirdetés
A Zero Dark Thirty nyerte a New York-i filmkritikusok díját

A kritikusok díjkiosztó ünnepségeivel hajrájába érkezett az idei díjszezon. A New York Film Critics Circle 78. alkalommal adta át díjait a szakma legjobbjainak, és okozott elég vaskos meglepetéseket a díjazottak névsorával.

A legjobb filmnek járó díjat a Zero Dark Thirty, az Osama Bin Laden elleni évtizedes hajtóvadászatot megelevenítő dokumentumdráma kapta. Ez Kathryn Bigelow rendezőnő zsinórban második filmje, amely elnyerte a rangos elismerést, hiszen 2009-ben a The Hurt Locker is itt kezdte meg hódítását, és ha a történelem megismétli önmagát, a legjobb rendezői díjjal is jutalmazott rendezőnő akár duplázhat is az Oscaron. A film operatőre, Greig Fraser is megnyerte a maga kategóriáját, így elég nagy lépést tettek a készítők afelé, hogy a Zero Dark Thirty esélyessé nője ki magát.

A legjobb színésznek járó díjat Daniel Day-Lewis nyerte Lincoln megformálásért, és valószínűleg ez volt a legkevésbé meglepő győzelem az estén. A legjobb színésznőnek járó trófeát Rachel Weisz kapta, ami viszont nem várt fordulatnak számít, hiszen a kategóriában Jennifer Lawrence és Jessica Chastain is érdekelt volt. A legjobb mellékszereplőnek az idén Matthew McConaughey-t választották, aki a Bernie és a Magic Mike című filmekben is maradandót alkotott. A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Sally Field vihette haza.

A NYFCC által kiosztott díjak eléggé felborították a papírfomát, hiszen olyan esélyesnek kikiáltott filmek maradtak díjak nélkül, mint A nyomorultak, Az Argo-akció, a Napos oldal vagy a The Master. Természetesen egyetlen díjkiosztó ünnepségből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de a következő hetekben számos díjat osztanak ki különböző szervezetek, így hamarosan kirajzolódik az Oscarra is esélyes alkotások mezőnye.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek