Starity

A Lincoln vezeti a Critics' Choice Awards jelölési listáját

2012. december 12. 12:12   |   Szerző: mse90

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Steven Spielberg filmje a díjátadó történelmében rekordnak számító 13 jelöléssel vághat neki a januári átadónak.

hirdetés
A Lincoln vezeti a Critics' Choice Awards jelölési listáját

A Critics' Choice Awards 1995 óta kerül megrendezésre a Broadcast Film Critics Association által, akik Észak-Amerika legnagyobb kritikusokat tömörítő szervezetének számítanak. Idén a díjazandó kategóriák sora jelentős bővítésen esett át, a legjobb vígjáték mellett idén külön elismerésben részesülhet az év akció- és sci-fi/horrorfilmje, valamint komédia és akció kategóriákban színészi díjakat is osztanak.

A Lincoln mégsem ezeknek az újításoknak köszönheti a sikerét, a valamikori elnök életének egy rövid szakaszát feltáró alkotás többek közt a legjobb film, legjobb rendező (Steven Spielberg), legjobb színész (Daniel Day-Lewis), legjobb férfi mellékszereplő (Tommy Lee Jones) illetve legjobb női mellékszereplő (Sally Field) kategóriákban indulhat. Őt követi a Les Miserables, amely 11 kategóriában nyert jelölést, a legjobb film és legjobb rendező (Tom Hooper) mellett Hugh Jackman a legjobb színész, Anne Hathaway pedig a legjobb női mellékszereplő díjért szállhat ringbe. Hathaway összesen három jelölést tudhat magáénak, hisz többedmagával osztozhat akár a legjobb színészgárda díjában ugyanezen filmért, illetve a legjobb színésznő egy akciófilmben kategóriában indulhat az A sötét lovag – Felemelkedésben nyújtott alakításával.

A Napos oldal szintén profitált az újonnan bevezetett kategóriákból, hisz tíz jelöléséből hármat a vígjáték szekció tagjaként zsebelhetett be. A legjobb film mellett itt is jelölték a rendezőt (David O. Russell), valamint a színészek közül említésre került Robert De Niro, Bradley Cooper és Jennifer Lawrence, utóbbi kettő pedig a vígjáték kategóriákba is bekerült. A legjobb szereplőgárda díjjal együtt így Cooper összjelöléseinek száma három, amit Lawrence a maga részéről Hathawayhez hasonlóan kiegészített egy akciófilmbeli alakítással Az éhezők viadalában. Ő tehát összesen négyszer szerepel a jelöltek névsorában.

A Pí élete kilenc, a The Master, Az Argo-akció valamint a Skyfall pedig összesen hét jelölést gyűjtött össze. Bár a legjobb filmek közé nem jutott be, sokakat így is meglepett, hogy utóbbi az akció-, illetve technikai kategóriákon túl is elismerésre került, hisz Javier Bardem révén a legjobb férfi mellékszereplő, Judi Dench által pedig a legjobb női mellékszereplő díjáért szállhat versenybe.

A legjobb film további esélyesei A messze dél vadjai, a Django Unchained, Holdfény királyság és a New Yorki-i kritikusok által év filmjének választott Zero Dark Thirty lett. Nem jutott be viszont a LAFCA favoritja, a Szerelem, bár továbbra is nagy esélyesnek számít az idegen nyelvű film és a legjobb színésznő (Emanuelle Riva) kategóriákban.

A legjobb színész kategória további jelöltjei John Hawkes (A kezelés), Joaquin Phoenix (The Master), valamint Denzel Washington (Kényszerleszállás), a színésznőknél az említetteken túl pedig Jessica Chastain (Zero Dark Thirty), Marion Cotillard (Rust and Bone), Quvenzhane Wallis (A messze dél vadjai) és Naomi Watts (A lehetetlen) szerepel a névsorban. A mellékszereplőknél a férfiaknál Alan Arkin (Az Argo-akció), Philip Seymour Hoffman (The Master), Matthew McConaughey (Magic Mike), a nőknél pedig Amy Adams (The Master), Ann Dowd (Compliance) és Helen Hunt (A kezelés) egészítik ki a mezőnyt.

További újítás, hogy az egyik új kategóriát internetes szavazásra bocsátották, név szerint a kedvenc film franchise-t; a nézők a Batman-, Harry Potter-, Indiana Jones-, James Bond/007-, A gyűrűk ura-, Pókember-, Star Trek-, A csillagok háborúja-, Toy Story-, Alkonyat-szériák közül választhatnak.

A jelöltek teljes névsora megtekinthető a szervezet honlapján, az átadóra január 10-én kerül majd sor.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek