Starity

Lady Gagától 156 milliós nézettséget vett el a YouTube

2013. február 01. 11:11   |   Szerző: _ToTo_

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Justin Bieber, Kanye West, Nicki Minaj, Rihanna és egyéb a Universal kiadónál lévő előadók összesen egymilliárd megtekintéssel lettek szegényebbek, így a lemezcég elvesztette nézettségének egyhetedét, emellett a Sony előadóitól is elvettek 850 millió nézettséget.

hirdetés
Lady Gagától  156 milliós nézettséget vett el a YouTube

A YouTube hirdetési rendszerének nem tesznek jót a speciális programokkal és más egyéb módszerekkel mesterségesen generált valótlan nézőszámok, ezért utólagosan csökkentik azoknak a videóknak a nézettségszámát, ahol szabálytalanságokat észlelnek. Legutóbb Lady Gagától vettek el 156 milliós hamis nézettséget, de így járt Chris Brown és Michael Jackson is.

A mesterséges nézőszám generálás egyre elterjedtebb a kiadók vagy a zenészek részéről, hiszen egy ugrásszerűen növekedő videó nemcsak a reklámokat vonzza, hanem kiemelt helyett kap a videómegosztón, illetve a sajtó is többet foglalkozik vele. Számos internetes cég és vállalkozás specializálódott arra, hogy pénzért különböző módszerekkel növelje a Facebook-lájkok, Twitter-követők és YouTube-nézettségek számát. Ezek visszaszorítására kezdte el a YouTube megnyirbálni a videók hamis számadatait.

Egy Tapangoldy felhasználó néven tevékenykedő 16 éves fiatalember már öt dollárért tízezres nézettséget ígér, és számos más hacker is pénzért kínálja a megnövekedett nézettséget. Tapangoldy összesen 60 ezer dollárt szedett már össze ezekből a megrendelésekből egy Fiverr nevű online portálon, ahol szabadúszó munkavállalók kínálják szolgáltatásaikat már öt dolláros bértől kezdődően.

A legnagyobb kiadók egy ideje a VEVO-ra koncentrálnak, ami négy zenei óriáscég előadóinak videós licenszjogait kezeli, ezzel egy saját csatornarendszert létrehozva a YouTube-on belül. A VEVO tartalmazza a világ legnépszerűbb előadóinak videóit, számos többmilliós nézettségű videóval – írja a ReadWrite. Azonban ők is mesterségen generálnak hamis nézettség számokat – állítja egy spk névre hallgató YouTube-dolgozó.

Korábban spk a redditen és a Twitteren nyújtott hasonló szolgáltatást, mielőtt a YouTube-nál próbálkozott volna. Annyira sikeresen tudta növelni a nem létező nézőkkel a videók számát, hogy állítása szerint meg is keresték a cégtől, hogy segítse megugrasztani a frissen alakult VEVO videóinak számadatait. Így összesen 20 ezer videónak növelte több milliós nagyságrenddel a nézettségét. Később kiszállt a cégből, és saját vállalkozást alapított, ahol mostanra 15 beosztottja van, köztük a korábban említett 16 éves programozó is.

A Readwhite Kanye West Heartless című számához készült kisfilmjét hozta fel példaként. A grafikonon jól látható, hogy Kanye klipje egyik napról a másikra 33 millióval nézettséggel növekedett. Ugyanilyen kimutatások láthatóak a ReadWrite cikkében Lady Gagánál, Katy Perrynél és Britney Spearsnél is.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek