Starity

Pszichológiatrükkök, amikkel hathatsz másokra

2013. február 03. 17:05   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Összegyűjtöttük azokat a pszichológiában is elismert módszereket, amelyekkel az ember könnyen befolyásolható – feltűnés nélkül.

hirdetés
Pszichológiatrükkök, amikkel hathatsz másokra

Az emberek nem adnak a szavadra, vagy képtelenség megkérni őket egy-egy apró szívességre? Az alábbi, pszichológiában is elismert módszerek segítségével megtanulhatod, hogyan érj el valamit, amit szeretnél. Ezek az apró érdekességek évszázadok óta működnek, a brit pszichológusok és kutatók gyűjtötték egy csokorba azokat a gesztusokat, mimikákat, amelyekkel az emberi agy befolyásolható.

A „Benjamin Franklin-effekt”, azaz a szívességkérés varázsa

A legenda szerint Benjamin Franklin meg szerette volna nyerni egy ember bizalmát, aki nem igazán kedvelte őt. Megkérte, küldjön számára egy ritka könyvet, és amikor az megérkezett hozzá, nagylelkűen megköszönte. Eredményként: a férfival, aki korábban egy szót sem váltott volna vele, nagyon jó barátok lettek.

A kutatók eldöntötték, teszt alá vetik ezt a hipotézist, és kiderült, azok, akiktől személyesebb szívességet kértek, sokkal nagyobb bizalmat élveztek egymás között. A titok abban rejlik, hogyha valaki szívességet tesz neked, úgy érzi, érdemes vagy a szeretetre és a bizalomra, ebből kifolyólag a „címzett” úgy gondolhatja, mivel a szívességet tévő embernek ez eljutott a tudatáig, talán egészen kedvelhető személyiség lehet.

Szürreális ajánlat – út a sikerhez

Nem kell az alkudozás mesterének lenned, ha meg akarsz szerezni valamit. Kérj valami banális dolgot egy baráttól, amelyről tudod, kapásból nemet vág rá. Rövidesen az után folytasd az „alkut”: kérj egy kevésbé nevetséges dolgot, végül azt, amit szeretnél, és amiről tudod, első kérésre nem biztos, hogy teljesült volna. A megkért személy rosszul fogja érezni magát, amiért már két kérést elutasított, még akkor is, ha azok ésszerűtlenek voltak, így a teljesen reális kérést nagy valószínűséggel teljesíteni fogja.

A tudósok szerint ez akkor is működik, ha kompromisszumot szeretnél kötni a kamu kérések felett. Miután az ésszerűtlen kérés is elutasítást nyert, állítsd választás elé: vagy a banális kérés, vagy egy sokkal kisebb jelentőségű kérés (az igazi) között választhat. Ekkor a személy úgy fogja érezni, legalább a kisebb kérésedért tehet valamit.

Hízelgéssel mindent elérhetsz

Elég nyilvánvalónak tűnik, de a módszernek vannak buktatói: nem akkor kell pozitív megjegyzéseket tenned, mielőtt kérnél valamit, hanem órákkal, napokkal korábban, és folyamatosan. A trükk egyszerű: dicsérd az illetőt, illesd szép szavakkal a megjelenését, vedd észre, ha új frizurát vágatott magának, s később, ha kérnél tőle valamit, nagyobb valószínűséggel fogja azt teljesíteni viszonzás nélkül, mivel értékelni fogja, hogy korábban mindig figyeltél rá.

Maradj csendben – ne javíts bele mások mondatába, ha hibáznak

Miért? Carnegie híres könyvében jelentette ki, ha kijavítasz másokat, ugyan intelligensnek és tájékozottnak tűnhetsz, de mivel ez sérti az emberek egóját, nem fognak túl jó gondolatokkal vélekedni rólad.

Ezt a Ransberger-támasznak nevezik, ami Ray Ransbergertől és Marshall Fritztől származik. A korrekció és veszekedés helyett hallgasd végig, amit mondanak, és helyeselj, érezd át a mondanivaló súlyát, azt, amit éreznek. Ezután megoszthatod a közös alapokon nyugvó véleményed, amely kialakítja a szimpátiát, végül pedig elmondhatod, mi az, amit nem helyeselsz, vagy rámutathatsz, miben hibázott. Ezzel javíthatod ki a partnered anélkül, hogy megsértenéd, ugyanakkor figyelni is fog rád, mivel egyetértettél vele valamiben.

Kovácsolj előnyt a fáradtságból

Akkor kérj szívességet valakitől, ha nagyon fáradt – nehéz napja volt, számos dolgozaton van túl vagy épp sokat tanult. Ugyan először pofátlanságnak tűnik ilyen alkalmakkor zavarni az illetőt, de másnap bűntudatot érez majd, amiért elutasított, mikor azonnal hozzá fordultál segítségért, ezért a szívességet megteszi másnap.

Amikor az emberek fáradtak, nemcsak a testük, de a mentális energiájuk szintje is zuhan, ezért lehet, hogy azonnal elutasítják a kérelmet, vagy csak annyit mondanak: „majd holnap”, mert abban a percben nem szeretnének döntésekkel bíbelődni, de ebből kifolyólag fognak lelkiismeret-furdalást érezni a következő nap során, mert a pihenést részesítették előnyben.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek