Starity

Állati ösztönök — 5 dolog, amit a kutyák kiszagolnak

2013. február 07. 14:02   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kutyafáját! Köztudott, hogy a kutyák rendkívüli szaglását a rendőrök és a mentősök is igénybe veszik, de most összegyűjtöttünk öt fura dolgot, amelyről nem hitted volna, hogy észlelik!

hirdetés
Állati ösztönök — 5 dolog, amit a kutyák kiszagolnak

A kutyák lenyűgöző tehetséggel rendelkeznek: számos megdöbbentő dolgot ki tudnak szagolni, ezért ha a rendőrök bűnözők nyomába erednek, vagy kábítószercsempészeket szeretnének lebuktatni, gyakran csatlakoznak hozzájuk intelligens, kiképzett nyomozókutyák.

Azonban nemcsak a drogra fognak szagot: számos olyan dolgot éreznek, amiről nem is hitted volna. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfurább dolgokat.

Baktériumok

Ahogy az Upside Down című filmben, itt is minden a méhekkel kezdődött, ugyanis egyre kisebb számban találhatóak meg a kontinenseken. Egyes kutyákat az 1970-es évek óta arra képeznek ki, hogy megtalálják a fertőzött méhkasokat, mielőtt azok átadnák a betegséget egyéb, egészséges kaptároknak.

A kutyák ugyanis képesek illat alapján kinyomozni azokat a baktériumokat, amelyek felelősek a betegségért. A nyúlós költésrothadás (AFB) folyamata során több mint száz kolónia képes megfertőződni mindössze 45 perc alatt.

DVD-lemezek

Megtaníthatók arra is, hogy kiszagolják a polikarbonátot, amely a kulcsösszetevője a DVD-lemezeknek. Hogy ez miért is fontos? Könnyen lebuktathatók a csempészek, akik kalózmásolatokat szeretnének eladni a tengerentúlon. Egy akció során több mint hárommillió dollár értékű árut foglaltak le a rendőrök.

A sikerük annyira megdöbbentette a bűnözőket, hogy Malajziában vérdíjat tűztek ki a DVD-ket kiszimatoló kutyák fejére!

Vízbe fulladt holttestek

Az Egyesült Államokban több kutya „tevékenykedik” ezzel, mint gondolnánk. A vízbe dobott holttestekből áradó szag a vízből a levegőbe kerül, a kutyák pedig, amelyek a partközelben, hajón élnek, nemes egyszerűséggel képesek megtalálni a testeket.

Bálnaürülék

Na jó, és ez miért is fontos? A kutatók a bálnák ürülékéből állapítják meg legkönnyebben, milyen egészségi állapotnak örvend az állat. Mindössze egy gond van a dologgal, az ürülék félórán belül lesüllyed az óceán aljára, miután elhagyta a bálna szervezetét, ez azt jelenti, a tudósoknak olyan gyorsan kell cselekedniük, amilyen gyorsan csak tudnak.

Ebből az okból kifolyólag kezdtek el kutyákat tanítani arra, hogy felmérjék az ürülék helyzetét. Másfél kilométeres távolságban képesek észlelni, ez pedig elvezeti a tudósokat a szagos kincshez.

Rák mint betegség

A rák bűzlik – legalábbis a szuperérzékeny orral rendelkező kutyák észlelni tudják! A tüdő- és mellrák a leggyakoribb, amit detektálni tudnak, a beteg lélegzete által fedezik fel a betegséget: ha a kilélegzett széndioxid tartalmaz bizonyos kórokozókat, a kutyák azonnal jelzik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek