Starity

Kutyasétáltatással az egészségért

2013. március 03. 18:06   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meglepődnél, mennyi mindenben segít a szervezetnek a kutyasétáltatás. A cikkünkből kiderül!

hirdetés
Kutyasétáltatással az egészségért

Azt már tudjuk, hogy a kutyák számos lenyűgöző dolgot tudnak kiszagolni, s amellett, hogy hű barátai az embernek, remek hallgatók, alvótársak, és órákon át lehet őket dögönyözni anélkül, hogy egy rossz szót szólnának. De ha egészséges életre pályázunk vagy egyszerűen csak fel akarunk hagyni az egy helyben üléssel, a szőrmókok remek partnerek ebben. Cikkünkben azt firtatjuk, hogyan hatnak a kutyák és a velük való hosszú séták az egészségünkre.

Mozgásban tartanak

Egy 2011-ben elvégzett kutatás után kiderült, hogy a kutyatartók hamarabb elérik a fitnesszel kapcsolatosan kitűzött céljaikat, mint azok, akik egyedül űzik a rendszeres sétát. A Michigani Állami Egyetem szerint a kutyatartók 34 százalékkal jobban teljesítenek, ha egy két és félórás intenzív sétára kerül a sor. A gyakori sétáltatás során a séta sebessége is nő, gyors járássá alakul, csaknem 28 százalékkal gyorsabban fognak mozogni a mindennapokban azok az emberek, akiknek állandó hobbija a kutyasétáltatás.

Ez már csak a fogyókúrázni vágyóknak is szerencsés dolog, hiszen a gyorsabb mozgás során több kalória ég el. A kutyák ráadásul nem fogadnak el kifogásokat, amint berögződik náluk a konkrét séta ideje, ragaszkodni fognak ahhoz az időponthoz, aktívabbak lesznek és csaholva várják a gazdi jelentkezését.

Alakítsunk ki egészséges életmódot kutyáink segítségével!

A szőrös kis barátaink állandó sétáltatásának hála jobb lesz a túlélőképességünk is, ha szívrohamról van szó – derítette ki a fent említett egyetem. Továbbá csökkentik a diabétesz kialakulását, azoknál, akik rendszeresen viszik a parkba a kutyusokat, egyharmaddal kisebb a kialakulás veszélye azokhoz képest, akiknek nincs kutyájuk vagy nem jártatják őket – állítja Cindy Lentino.

A legjobb dolog, hogy a kutyasétáltatást nem feltétlenül kell egyedül végezni, barátokkal, családdal együtt túrára lehet indulni, ez esetben pedig a mozgás mindenki számára garantált. Ebből kifolyólag érkezünk el ahhoz a statisztikai adathoz, mely kimondja, a sétáltatók ritkábban keresik fel a háziorvosukat, mivel húsz százalékkal ritkábban esnek bele a náthába és különféle betegségekbe, mivel a rendszeres mozgással és az aktív kintléttel a levegőn erősítik a szervezetüket: nem kell tartani a magas vérnyomástól sem többek között.

A kutyák szeretetre, értelemre tanítanak

Állítja ezt Robert Bierer gyermekpszichológus, aki saját tapasztalatait írta le könyvében: a gyermekek, akik kiskoruktól kezdve kutya társaságában nőnek fel, magasabb empátiaszinttel rendelkeznek, jobban törődnek az emberekkel, mint társaik.

Egy különös, kaliforniai kutatásból pedig az is kiderült, hogy az állat az olvasást is segíti, az apróbb gyerekek ugyanis, akik nemcsak maguknak, de kiskedvencüknek is felolvasnak, könnyebben sajátítják el a folyékony olvasás örömét, mivel figyelmet fordítanak arra, hogy konkrétan más előtt olvasnak. (Ugyanez a logika érvényes felnőtt ember társaságában is.)

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek