Starity

Öt gesztus, aminek elfelejtettük a jelentését

2013. március 13. 19:07   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A gesztusok a nonverbális kommunikációhoz kapcsolódó testbeszéd fajtái, melyek többnyire évezredekkel ezelőtt kialakultak. De vajon tudjuk-e, mit közlünk akkor, amikor békejelet mutatunk vagy kezet fogunk valakivel?

hirdetés
Öt gesztus, aminek elfelejtettük a jelentését

A testbeszéd használatával, ha ügyesen alkalmazzuk, van, hogy meg sem kell szólalni, bármi kifejezhető vele. A hozzá kapcsolódó gesztusok ősi eredetűek, s valódi jelentésüket lehet, hogy már elfelejtettük, hiszen a társadalom és kultúra egyaránt formálja őket. Cikkünkben a kéz leggyakoribb gesztusait és azok eredetét mutatjuk be.

Kézrázás

Manapság már szabályokkal találkozhatunk a kézrázást illetően: vajon a nőnek vagy a férfinak kell először kezet nyújtani, és mi a helyzet a fiatalokkal kontra idősekkel? Évezredekkel ezelőtt még nem kellett ezen problémázni, a kézrázással ugyanis egy alkut vagy szerződést pecsételtek meg.

A gesztus azt demonstrálja, hogy mindkét fél fegyvertelen, ugyanakkor a bizalom és egyenlőség szimbóluma. A jobb kézzel kötöttek alkut, s a ballal bontották fel.

Éveken keresztül Theodore Roosevelt tartotta a kézfogó csúcsot: 1907. január elsején egy, a Fehér Ház-beli fogadáson az elnök 8513 emberrel fogott kezet. Ezt 1977 júliusában döntötte meg New Jersey polgármestere, Joseph Lazaron, aki 11.000 kézrázáson volt túl.

A béke jele

A kétujjas V-jel eredetileg a győzelem szimbóluma: Richard Nixon és Winston Churchill is felmutatta kezével, azonban a hatvanas években a béke szimbóluma lett. Manapság a sztárok gyakran alkalmazzák üdvözlés gyanánt is (például ezzel köszöntik a rajongóikat).

Először az agincourti csata után használták a „békejelet” 1415-ben. A francia íjászok azzal fenyegették meg brit ellenfeleiket, hogy levágják a mutató- és középső ujjukat (amivel a nyilat tartják). A csata után a brit íjászok büszkén mutogatták V-alakban ujjaikat, amellyel azt prezentálták, hogy nyertek.

Szalutálás

A katonai szalutáláshoz eredetileg az tartozik, hogy a szemöldököt megérintjük mind a négy ujjunkkal (hüvelykujj nélkül), a római katonák arra használták, hogy eltakarják a szemüket a napfénytől.

A 20. században a fasizmus szimbóluma lett, Németországban pedig tilos szalutálni: három évig terjedő börtönnel büntethető!

Összekulcsolt ujjak

Ha összekulcsolod a mutató- és középső ujjad, azt jelenti, reményt kívánsz, szurkolsz, szorítasz valamiért. A mutató ujj jelképezi a kívánságot, a másik pedig a támogatást. Ezek keresztezése szimbolizálja az erőt és az egységet, eredetileg a boszorkányok ellen használták, ezzel védték magukat az emberek a sötét erőktől!

A kő-papír-ollózás tudománya

A gyerekek egyik kedvenc játéka, de eredetileg kérdések, végtelen viták megoldására használták. Egy floridai bíró elégelte meg az egyik tárgyalását, így felajánlotta, oldják meg az ügyet a kő, a papír és az olló szimbólumok felhasználásával.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek