Starity

Dohányzás: ezért füstölnek a legtöbben

2013. március 17. 16:04   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy új tanulmány során azt kutatták, mikor dohányoznak az emberek a legtöbbször, és miért. Annyi szokás, viselkedés és érzelem, a dohányzás mögött mégis gyakorta ugyanazok az indokok állnak. De mik is ezek?

hirdetés
Dohányzás: ezért füstölnek a legtöbben

A SKYCIG kutatása során ezer dohányzó embert kérdeztek meg az Egyesült Királyságban, mégis mi az oka annak, hogy füstölögnek annak ellenére, hogy tisztában vannak a negatív hatásaival. Kiderült, a férfiak leginkább akkor és azért gyújtanak rá, ha a barátaikkal vannak különféle szórakozóhelyeken.

Ötből egy nő állítja, akkor cigarettáznak a legtöbbször, ha nincs velük senki – munkába menet, vagy ha várnak a barátokra –, ebből pedig azt szűrték le: a dohányzás a legtöbbjük esetében aligha függ a szociális tevékenységektől – ellentétben a férfiakkal.

A megkérdezettek harmada vallja, többször gyújtanak rá, ha váratlan stresszhelyzetbe kerülnek, ezzel próbálják nyugtatni önmagukat. Itt is megmutatkozik a nemek közti különbség: a férfiak szívesebben gyújtanak rá, ha már egyébként is relaxáltak.

Jo Hemmings viselkedési pszichológus kommentálta az ügyet: „Hasonló eredményre jutottunk az eredményekkel az alkohol kapcsán is, ugyanakkor a dohányzás és az ivászat gyakran jár együtt. Ha társaságban vannak, szórakozóhelyen például, a dohányzó nők a férfiak számára szociálisan elfogadhatóbbak, mint nem dohányzó társaik. Ez még mindig meglepő, tekintve, hogy a modern korban élünk, viszont így megeshet, hogy a nők szégyellik magukat, amiért társaságban mellőzik a cigarettát.”

Mivel a hölgyek gyakrabban gyújtanak rá, ha egyedül vannak, a nikotinfüggőség pszichológiai hatásai közé tartozhat az is, hogy egyfajta jutalomként tekintenek a dohányrúdra: ha végeznek egy feladattal, vagy ha gyorsabbak, megjutalmazzák magukat egy szál cigivel.

A kutatásból az is kiderült, a dohányzók nagy része hatnál többször próbálkozott már felhagyni szenvedélyével, sikertelenül, viszont a nők hamarabb végeznének dohányzó életmódukkal, mint a férfiak. Ennek okai az egészséggel kapcsolatos figyelemfelhívások, a közbejött terhességek, betegségek lehetnek, hiszen a hölgyek esetében valamivel fontosabb, hogy nikotinmentes életmódot éljenek – ha megfordult a fejükben a családalapítás gondolata, ha nem.

Viszont szomorú tény az is, hogy a résztvevők egyharmada nem is szeretne felhagyni a szokásával, mivel túlságosan is élvezik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek