Starity

A legsikeresebb videoklipek: 30 Seconds To Mars

2013. május 09. 10:10   |   Szerző: HunEchelon

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az 1998-ban alakult rockbanda eddig három albumot jelentetett meg, és ehhez mérten sok, igen látványos videoklippel örvendeztette meg a nagyközönséget. De lássuk, melyek voltak ezek közül a legkedveltebbek.

hirdetés
A legsikeresebb videoklipek: 30 Seconds To Mars

From Yesterday (A Beautiful Lie, 2005) – 2006

A sereghajtó a 30 Seconds To Mars talán leglátványosabb klipje lett a From Yesterday, amely a 2005-ös A Beautiful Lie című albumuk harmadik kislemezeként került megfilmesítésre. A klipben Az utolsó kínai császár című film egyes jeleneteit játszották újra az együttes tagjai. A videó kuriózumnak számít, ugyanis ez volt az első olyan rockvideó, amelyet teljes egészében a Kínai Népköztársaságban forgattak.

A forgatáson 500 statisztával, akrobatákkal, egy nagyon komoly korabeli jelmeztárral és 40 lovassal dolgoztak, így már a klip bemutatása után felröppentek azok a pletykák, miszerint ez minden idők legdrágább videoklipje, letaszítva a trónról Michael és Janet Jackson Scream című remekművét. 2010-ben végleg cáfolták ezeket a híreket. Mindenesetre az együttes ezzel a videójával kezdte meg azon jó szokását, hogy nem egyszerű videóklipeket készítenek dalaikhoz, hanem egyfajta rövidfilmeket. A From Yesterday eredetileg 13 perces kisfilm, melyet a zenecsatornák nem szívesen adnak le teljes terjedelmében, így ez az alkotás (is) csak vágott verzióban látható a képernyőn.

4. Kings & Queens (This Is War – 2009) – 2009 & Hurricane (This Is War – 2009) – 2010

A lista negyedik helyén holt versen alakult ki a 14-14 milliós nézettségű Kings & Queens és Hurricane révén. Mindkét dal az együttes harmadik lemezéről, a 2009-ben megjelent This Is Warról került ki. A lemez munkálatai igen bonyolult körülmények között folytak, ugyanis a kiadójuk 30 millió dolláros perrel fenyegette őket. Ez persze nem tántorította el őket attól, hogy újra munkába álljanak.

Harmadik albumuk első kislemezeként látott napvilágot a Kings & Queens. Kína és Grönland meghódítása (A Beautiful Lie klipje) után úgy érezték, hogy saját otthonuk, Los Angeles előtt szeretnének tisztelegni. A forgatás 3 napot vett igénybe, melynek során éjszakánként a város egyes részeit teljesen le kellett zárniuk, ami nem volt egyszerű. A klip központi témája egy „biciklitúra”, melyen a 30STM tagjai és többs záz rajongójuk vett részt. Az alapötlet a frontember, Jared fejéből pattant ki, akinek barátai rendszeresen részt vesznek ilyen kerékpározós eseményeken (Critical Mass, Crank Mob, People’s Ride).

Mint köztudott, a 30 Seconds To Mars tagjai igen szoros kapcsolatot ápolnak rajongóikkal, így minél többször szeretnék őket is bevonni mind a zenei anyaguk, mind pedig videóik készítésébe. A banda a klip forgatása előtti hetekben reklámozta a közösségi oldalaikon, hogy aki szeretne bringára pattani és velük szerepelni az új kisfilmjükben, azt szívesen várják L.A-ben. Jared elmondása szerint a bringások száma és összetétele egyre csak nőtt és változott. Jó hangulatban tekertek át a belvároson, hidakon, alagutakon, a Hollywood Boulevardon, a Santa Monica kikötőn át egészen a Mullholland Drive-ig.

A Hurricane a 30 Seconds To Mars legvitatottabb alkotása, ugyanis már a klip megjelenése előtt betiltotta az MTV. Ezek után pedig egy 35 pontból álló listát bocsátott a rendelkezésükre, hogy melyek azok a jelenetek, amiket ki kell vágni, illetve cenzúrázni kell a videóban. A klip erősen szexuális töltetű, témáját tekintve pedig a szex veszedelmes oldaláról, illetve a veszélyes szituációkban rejlő szexualitásról szól. Egyfajta szürreális rémálomba illő fantáziavilágot tár elénk, amely tele van erőszakkal és szexszel.

Ehhez a videóhoz is kérték a rajongók segítségét. Ezúttal a hangjukat szerették volna felhasználni a jelenetek illusztrációjához, melyben a Hurricane egyes sorait kellett a rajongóknak a saját nyelvükre lefordítani és felmondani. Így hallhatunk angol, spanyol és francia szövegeket is a klip alatt. A videót New Yorkban vették fel, ahol párhuzamosan folytak a munkálatok Jared Hugo Boss-reklámjával, illetve a 2010-es MTV Video Music Awards is ekkor került megrendezésre, amelyen az együttes is jelölve volt több kategóriában is. A klip eredetileg 20 perces, ám ezt a verziót a mai napig nem láthatta a nagyközönség. A zenecsatornák a cenzúra ellenére is legtöbbször az éjszakai műsorsávban adják le a Hurricane-t.

The Kill (A Beautiful Lie, 2005) – 2006

Dobogós helyezést ért el a The Kill, amely meghozta a 30 Seconds To Mars számára az áttörést, ezzel pedig a nemzetközi sikert is. Az együttes tagjai úgy nyilatkoztak róla, hogy újjászületett általa a 2005-ös A Beautiful Lie album, mely akkor már egy éve kapható volt. Ezzel a dallal és klippel kapták a legtöbb elismerést és díjat, később pedig az ABL megkapta a platinalemez státuszt is.

A videót Bartholomew Cubbins rendezte, akinek ez volt az első 30 Seconds To Marshoz kapcsolódó munkája, ez után pedig – az A Beautiful Lie-t és a This Is Wart leszámítva – az összes klipjüket ő jegyzi. A kisfilmet Stephen King regénye alapján, Stanley Kubrick által megfilmesített, Jack Nicholson főszereplésével készült Ragyogás című alkotása ihlette. A forgatások Torontóban folytak, melynek egyes helyszíneit később Kelly Clarkson Already Gone című klipjében láthattuk viszont.

Laikusok úgy tekintenek erre a dalra, hogy egy szerelmi szakítás után íródott, ám aki figyelmesen végignézi a klipet, egyértelművé válik, kihez intézte Jared ezeket a szavakat. A szemfülesebb nézőnek feltűnik, hogy Jared Leto a klipben a „megszokottnál” testesebb. Ez annak köszönhető, hogy ebben az időben készült a Chapter 27 című film főszerepére, melyben John Lennon gyilkosát, Mark David Chapmant alakította. A szerep kedvéért 24 kilót szedett magára.

This Is War (This Is War – 2009) – 2011

Harmadik albumuk címadó dalához készült kisfilmjében a 30STM tagjai az amerikai hadsereg egyenruhájába bújnak és bevetésen lévő katonákat játszanak. A videóban azon férfiak és nők szemén keresztül szerették volna bemutatni a háborút, akik nap mint nap benne élnek. A minél hitelesebb alakítás kedvéért felkérték az egyik régi barátjukat, aki a különleges alakulatnál szolgál, hogy segítsen nekik.

2010-ben, Kalifornia egyik sivatagában forgatták a klipet az európai és az amerikai turnéjuk közti szünetben, ám a kisfilmet csak több mint egy évvel később mutatták be. Ez után pedig egy olyan verzió került napvilágra, amit kiegészítettek a 100 Suns című nótával, amely a This Is War „levezető dala”.

1. Closer To The Edge (This Is War – 2009) – 2010

A lista első helyezettje a Closer To The Edge a maga 35 milliós nézettségével! A videó alapkoncepciója, hogy bemutassák, milyen hangulat uralkodik egy-egy 30 Seconds To Mars-koncerten. A felvételeket a 2009 ősze és 2010 tavasza közti turnékon rögzítették. Több részből áll össze a klip: láthatunk színfalak mögötti eseményeket, illetve rajongókkal készült beszélgetéseket is, akik az együtteshez és zenéjükhöz fűződő érzelmeiket tárják elénk. A videóban néhol olvashatunk üzeneteket, megjegyzéseket az adott jelenetről, a koncertek helyszíneiről. Nemcsak nagyon pörgős és a koncertek hangulatát hűen tükröző klipet sikerült összehozniuk, de a rajongóik szívét is megdobogtatja, amikor önmagukat láthatják viszont a kedvenc együttesük által készített videóban.

A klip érdekes kontrasztot mutat a korábbi, Edge Of The Earth című klipjükkel, amely szintén hasonló témájú, ám a közönség összetétele és viselkedése a videók közt eltelt 10 évben igencsak megváltozott.

Legújabb albumuk május 21-én került a boltok polcaira, LOVE LUST FAITH + DREAMS címmel. Március 18-án pedig megjelent a várva várt új kislemezük, az Up In The Air, melyhez már leforgatták az új klipjüket. Ki tudja, hogy fogja felborítani az eddigi nézettségi listát? Ez még a jövő zenéje..

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek