Starity

David Suchet leghíresebb szerepének megalkotóját kutatta

2013. március 21. 09:09   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Agatha Christie hozta létre Nagy-Britannia két legjobban szeretett detektívjét, Poirot és Marple karakterét, privát életét azonban továbbra is homály fedi. David Suchet megtudta, hogy miért.

hirdetés
David Suchet leghíresebb szerepének megalkotóját kutatta

Vasárnap este mutatták be Nagy-Britanniában az ITV legújabb dokumentumsorozatának legelső epizódját.

David Suchet 1989 óta játssza Hercule Poirot karakterét. Mivel Christie teremtette meg leghíresebb szerepét, a belga szuperdetektívet, érthető, hogy a színész, David Suchet mély csodálattal viseltet Agatha Christie irányába. Valóban ő minden idők egyik legsikeresebb bestseller szerzője, akinek könyvei kiadásait csak a Biblia és Shakespeare munkássága múlja felül. Nyilvánvaló, hogy nem David az egyedüli, aki lelkesedik az írónő könyvei iránt.

Annak ellenére, hogy Christie elképesztő eredményeket ért el, beleírtve 66 detektív regényt és a világ leghosszabb játékát, az Egérfogót, keveset tudunk a brit szerzőről, aki 1976-ban hunyt el. Agatha egész életében megmaradt visszahúzódó magánszemélynek, aki félénk volt, s rendkívüli irodalmi tehetséggel rendelkezett.

Az ITV egy új dokumentumsorozatot indított útjára, melynek első epizódjában Suchet vállakozott arra a feladatra, hogy többet megtudjon a hölgyről, aki elhozta számunkra a klasszikus irodalmi karaktereket, mint például Poirot vagy Miss Marple. Az Agatha Christie rejtélye forgatása különösen megrendítő volt David számára, hiszen éppen most készül elbúcsúzni a bajuszos nyomozótól, akit 1989 óta kelt életre.

2012-ben megerősítette az információt, miszerint elkészítik Poirot utolsó kalandjait, és a 13. évaddal lezárul a belga detektív története. Suchet úgy fogalmazott, hogy igyekszik méltó módon helyt állni a szerepben, ahogyan a korábbiakban is, és bár nem tartja magát a világ legjobb színészének, meggyőződése, hogy nagyon is jól ismeri a kis belgát, akit szőrszálhasogatónak és megrögzött igazságkeresőnek titulál. Bevallotta, nem egyszer lett ideges egy-egy forgatáson, annyira átélte a szerepét. A színész a szerzőt azonban mégsem annyira ismeri, mint hitte...

A 66 éves Suchet már játszott 70 Poirot-epizódban, amit világszerte 700 millióan láttak. A dokumentumsorozat ezen epizódjában David határozta meg, hogyan és miképpen derüljön fény arra, hogyan kapott ihletet Agatha, és mik is történtek pontosan egy-egy ötlet megszületése mögött. Azt is megpróbálta kideríteni, hogy miért éppen Christie tett szert ekkora népszerűségre világszerte.

A színész utazása Devonban kezdődött, méghozzá az írónő idillikus gyermekkori otthonában. „Miután eljátszottam már oly sok Poirot-szerepet, régóta tisztában vagyok vele, hogy Agatha regényeit a Devonshire táj ihlette, a valódi falvak és a rejtett öblök elképesztő látványa és illata. Ezek a helyek annyira misztikusak és elszigeteltek, hogy ideális terepet nyújthatnak intrikák és gyilkosságok számára” – magyarázta David.

Devonban lehetősége nyílt beszélgetni Agatha Christie egyetlen még élő leszármazottjával, az unokájával, Mathew Pricharddal, aki felajánlotta azt a ritka nagy megtiszteltetést a színésznek, hogy betekintést nyerhet a családi levéltárba, beleértve a sajtó és a nyilvánosság számára láthatatlan családi fotókat és ereklyéket is.

Suchet is felfedezte többek között, hogy Agatha hihetetlen tudása és tapasztalatai onnan származtak, hogy beteggondozó nővérként dolgozott az első világháborúban. Ez aztán lehetővé tette számára, hogy felhalmozzon enciklopédikus ismereteket a gyógyszerekről, amelyekről a mai napig úgy hiszik, hogy inspirálták őt zseniális mérgezéses regényei megírásában. A háború alatt Christie kapcsolatba lépett egy belga menekülttel, aki tulajdonképpen Poirot karakterének ihletője volt. A forgatás során Suchet tudomást szerzett az írónő meglehetősen viharos magánéletéről is. Első házassága végetértekor hatalmas lelki és szívfájdalom gyötörte sokáig, egyszerűen úgy tűnt, képtelen feldolgozni a válást. Az események annyira felzaklatták, hogy elveszíti szeretett férjét, hogy 1926-ban megrendezte drámai eltűnését, amikor is sokáig senki nem hallott róla semmit. Országosan keresni kezdték, mikor is 10 nappal később Harrogate spa hotelében találták meg biztonságban és jó állapotban. Sokan azzal vádolták meg, hogy csak népszerűséget akart magának szerezni, sőt, azzal is, hogy másokat akar így felelősségre vonni saját idegösszeroppanásáért. Agatha azonban nem volt hajlandó reagálni a vádakra és egyáltalán nem is akart beszélni az esetről. Úgy gondolta, hogy az ő élete, az ő dolga, az ő problémája, és ez rajta és a férjén kívül senki másra nem tartozik. Végül a válásra 1928-ban került sor, mikor Archie-val végleg különváltak útjaik.

David Suchet ezt követően Törökországba utazott, ahová Agatha is ment egykor, hogy elkerülje a nehézségeket és kicsit feltöltődjön. Isztambul ideális terepnek tűnt ehhez. Az írónő utazásai örökre megváltoztatták az életét, és ihletek tömkelegével lett gazdagabb, amiket könyveiből már ismerhetünk. Egy ilyen inspiráció hatására született meg többet között egyik leghíresebb munkája, a Gyilkosság az Orient Expresszen is.

Külföldi utazásai során ismerkedett meg Bagdadban második férjével, az angol régésszel, Sir Max Mallowannal. Szerelmi élete így újra sínre került és immár boldog házasságban élt 85 évesen bekövetkezett haláláig.

Más híres emberek felfedezésével folytatódik az ITV sorozata, olyan népszerű művészek tolmácsolásában, mint például Sheila Hancock, akinek a Brontë nővérek képezik szenvedélyének tárgyát, vagy Jonathan Ross, aki Alfred Hitchcock megismerésére vállalkozik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek