Starity

Fél évszázadnyi Tarantino

2013. március 27. 17:05   |   Szerző: rek4

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Quentin Tarantino, az amerikai filmművészet egyik legjelentősebb alakja ma ünnepli 50. születésnapját.

hirdetés
Fél évszázadnyi Tarantino

1963. március 27-én született a tennessee-i Knoxville-ben Quentin Jerome Tarantino, aki élete során az amerikai független film egyik legnagyobb hatású alakjává nőtte ki magát, jóllehet nem rendelkezik szakképesítéssel.

11 grandiózus filmet alkotott, amiért kétszer is Oscar-díjat és szintén két Golden Globe-ot kapott. Lássuk Tarantino rendezői, színészi, forgatókönyvírói és produceri munkájának öt legjellegzetesebb alkotását.

Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs, 1993)

Taranino 28 éves korában, 1992-ben írta meg élete első forgatókönyvét. A történet egy balul sikerült gyémántrablást ír le, tele olyan aranyköpésekkel, amelyek azóta is a köztudatban élnek, s Tarantino még kibontakozóban lévő művészetét tárja fel előttünk.

Először alacsony költségvetésű filmként képzelte el, ám  Harvey Keitel segítségével egy igazi remekművet alkothattak. Így készült el 1993-ban.


Fotó: Filmkatalógus

Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994)

Ez a film valószínűleg sosem megy ki a divatból. A forgatókönyvet Roger Avary írta, majd Tarantino írta át saját művészete szerint, melyhez szorosan hozzátartozik az általa nagyra becsült, francia újhullámos filmek sajátos hangulata.

Érdekes, hogy az a bizonyos f-betűs angol káromkodás rekord mennyiségű, 265 alkalommal hagyja el a szereplők ajkait. A film legendás alakjai:  John Travolta, Samuel L. Jackson,  Uma Thurman és  Bruce Willis.

Alkonyattól pirkadatig (From Dusk Till Dawn, 1996)

Robert Rodríguezzel közösen vállalták a kíhívást, miszerint megalkotnak egy több műfaji elemet ötvöző filmet, amiben a western, a road movie és a vámpírfilmek is ötvöződnek. Az alaptörténet Robert Kurtzman tollából származik, ám Tarantino öntötte filmes formába.


Fotó: Filmtrailer

Kill Bill (Kill Bill: Vol. 1, 2003)

Uma Thurman legendás főszereplésével készült el a Kill Bill című kétrészes, amerikai wire-fu akciófilm, melynek ez az első „felvonása”, valamint Tarantino negyedik filmje; ő rendezte, és a forgatókönyvet is maga írta. A dráma egy menyasszony véres történetét írja le, aki bosszúhadjáratot indít egykori vőlegénye és annak társai ellen, akik az esküvő napján lemészárolták az egész násznépet, s köztük főszereplőnket is halottnak hitték.

Django elszabadul (Django Unchained, 2012)

Tarantino legújabb filmje, melynek forgatókönyvírói és rendezői feladatát is ellátta, az eredmény pedig egy lenyűgöző és néhol fanyar humorral fűszerezett, Golden Globe-díjas filmalkotás.

Középpontjában az amerikai rabszolgatartás áll, a főszerepekben Jamie Foxxot, Christoph Waltzot és Leonardo DiCapriót láthattuk.


Fotók: Filmkatalógus

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek