Starity

Túl sok üdítőt isznak a fiatalok

2013. április 01. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint öt üveg üdítőitalt isznak az iskoláskorú gyerekek hetente – jöttek rá egy új kutatásból.

hirdetés
Túl sok üdítőt isznak a fiatalok
Fotó: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP

Globális kutatást végzett az egyik sydney-i egyetem, Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában is végeztek kutatásokat, vajon mennyi édesített üdítőt visznek be szervezetükbe a fiatalok. A tanulmány eredményeinek összesítése után rájöttek, 8000 gyerek 24 százaléka veszélyesen sok szénsavas italt iszik hetente.

Az alacsony szociális készségű fiatalok több mint negyede gyakrabban vásárol dobozos vagy üveges üdítőt, de azok, akik otthonában rendszerint megtalálható például a kóla, valószínűleg gyakrabban fognak leugrani a közértbe egy üvegért két tanítási óra között, ha épp nincs náluk – mondja a kutatás vezetője, Lana Hebden.

A 9–16 évesek a leggyakoribb fogyasztók, az indok pedig, hogy miért vásárolnak ilyen termékeket, egyszerű: nem akarnak feleslegesen plusz súlyt cipelni az iskoláig otthonról, sokkal kényelmesebb számukra, ha az órák kezdete előtt beugranak a büfébe vagy a boltba.

Az egészségszakértők most arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy inkább ritka alkalmakként, jutalomként adjanak a szülők gyermekeiknek édesített italokat, és mindennaposan a teát, ásványvizet részesítsék előnyben. A felmérést 2010-es adatokból végezték, először múlt vasárnap publikálták.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek