Starity

Könyvek, melyeket betiltottak II.

2013. április 13. 13:01   |   Szerző: Kazuo

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Előző cikkünkben négy olyan könyvet néztünk meg, amelyeknek a témája éppen elegendő ok volt arra, hogy betilsák őket, persze, még a feketelista ellenére is manapság hatalmas sikernek örvendnek. Most ismételten négy követ fogunk górcső alá vetni.

hirdetés
Könyvek, melyeket betiltottak II.

George Orwell: 1984

A híres angol író, George Orwell, 1948-ban halálos betegen írta meg az utolsó regényét, az 1984-et. A mű egy olyan rendszert mutat be, mely a magánéletet, a szabadságot, az igazságot és a szabad akaratot könyörtelenül sárba tiporja. Néhány kritikus úgy vélte, hogy ez a könyv egy burkolt támadás volt Sztálin és a szovjetek ellen, ennek ellenére mégis az amerikaiak tiltatták be, mondván, hogy az 1984 kommunistapárti.

Mark Twain: Huckleberry Finn kaladjai

A massachusettsi Concord Könyvtár 1885-ben tiltólistára helyezte Mark Twain egyik legnagyobb alkotását, mivel szerintük az író által használt „közönséges nyelvezet”, azaz a szleng túlságosan is veszélyes a fiatalságra való tekintettel. Később, 1905-ben a New York-i Brooklyn Közkönyvtár is betiltotta a művet ugyanerre az okra hivatkozva.

Mark Twain persze nem hagyta magát, és nem félt visszaszólni a kritikusoknak sem: „A cenzúrázók azt mondanák az embernek, hogy ne egyen bélszínt, mert egy kisbaba nem képes megrágni azt” – jelentette ki egyszer a híres író.

Tiltás és negatív kritikák ide vagy oda, a Huckleberry Finn kalandjai régen és még ma is sok rajongók tudhat a magáénak. A híres író, Ernest Hemingway is nagy rajongója volt a könyvnek. Szerinte ez a könyv volt a legjobb darab, amit valaha is olvasott, ez az amerikai irodalom alapja.

Természetesen még napjainkban is vannak olyan városok, országok, ahol a nemkívánatos könyvek közé sorolják. 1998-ban például egy tempei középiskolát perelt be néhány szülő, mivel a tagintézményt felvette a kötelező olvasmányok listájára Mark Twain könyvét. Az ügy egészen a szövetségi bíróságig eljutott, azonban később a szülők elvesztették a pert.

Aldous Huxley: Szép új világ

Aldous Huxley 1932-ben megírt regénye egy olyan jövőbeli társadalomról szól, mely teljes mértékben elbutult és el lett vakítva. A regény írója nem félt nyíltan írni a szexuallitásról, a drogokról és az öngyilkosságról sem, ami miatt az emberek nem szimpatizáltak a művel. Az alkotás igazából H.G. Wells által megírt, Az istenek eledele című könyvnek a paródiája. A Szép új világ kifejezi Huxley ellenszenvét az elrontott tinédzserek iránt, példaként vehetjük a rágógumit, amit a fiatalok előszeretettel rágnak nap mint nap. Ezt az író mint nemi hormonok hordozóját jeleníti meg, mely képes legyőzni az aggódó felnőtteket.

Az alkotást 1993-ban néhány kaliforniai szülő betiltatta, mondván, túlságosan is negatív hangvételű.

Vladimir Nabokov: Lolita

Az 1955-ben megírt regény egy öngyűlölő, intelligens pedofil férfiról, Humbert Humbert életéről és gondolatairól szól. A gondolatairól, melyek mindig egy 12 éves lány, Dolores Haze irányába terelődnek.

Franciaországban, Angliában, Argentínában, Új-Zélandon és a Dél-Afrikai Köztársaságban azonnal tiltólistára helyezték a témája miatt. Manapság a Lolita a szexuálisan túlfűtött tinédzserekre utal. Annak idején az író el akarta égettetni a művét és a könyvkiadóval is komoly harcokat folytatott a borító megtervezése kérdésében.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek