Starity

Kik a leghíresebb Puerto Ricó-i sztárok Hollywoodban? II.

2013. április 13. 15:03   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Puerto Rico egy csekély méretű sziget a Nagy-Antillák szigetvilágában, amely az Amerikai Egyesült Államok külbirtokának számít. Több tehetséges előadóművészt adott a világnak – nem csak a világ egyik legszebb és legtehetségesebb latináját, Jennifer Lopezt.

hirdetés
Kik a leghíresebb Puerto Ricó-i sztárok Hollywoodban? II.

Jennifer Lynn Lopez a leghíresebb Puerto Rico szülöttei közül. Az 1969. július 24-én született hölgy egyszerre énekesnő, színésznő, táncos, producer, divattervező és kétgyermekes családanya. Mindig is szeretett szerepelni, és noha a szülei nem hitték, hogy a kislányuknak esélye lenne betörni a fehérek által uralt szórakoztatóiparba, Jennifernek mégis sikerült.

Kisebb filmszerepek után a 90-es évek egyik legnépszerűbb színésznője lett, aki romantikus és akciófilmekben is megállta a helyét, majd felépítette elismerésre méltó zenei karrierjét is. 2001-ben ő lett az első művész, akinek az éppen aktuális albuma és filmje is a slágerlisták első helyén tanyázott. Érték csalódások és bukások, de mindig sikerült visszatornásznia magát az élvonalba. Jelenleg új albumán dolgozik, januárban jelent meg a legújabb filmje, a Parker és emellett gondos édesanya.

A negyvennyolc éves Rosa María „Rosie” Pérez színésznő, táncos, koreográfus, rendező és a közösségi munkában is alaposan kiveszi a részét. Jennifer Lopezhez hasonlóan ő is New Yorkban született és nevelkedett. Táncosként vonta magára a figyelmet, majd olyan sztárok koreográfusa lett, mint Janet Jackson, Bobby Brown, Diana Ross és LL Cool J. A kilencvenes években a filmezésbe is belekóstolt, játszott Wesley Snipesszal és Woody Harrelsonnal a Zsákolj, ha tudsz című vígjátékban és a Fearless című drámában, amelyben olyan átütő alakítást nyújtott, hogy Oscar-díjra jelölték (ebben a filmben a szintén Puerto Ricó-i Benicio Del Toróval játszott együtt).

Jelenleg is forgat, egyidejűleg dolgozik filmekben és televíziós sorozatokban, valamint lelkes szószólója olyan ügyeknek, mint a Puerto Ricó-iak jogai és az AIDS elleni harc (az utóbbi témában rendezett is egy kampányfilmet).

Az 1974. október 28-án született Joaquin Rafael Phoenix (igazi családneve: Bottom – a Phoenix csak felvett művésznév) gyermekszínészként kezdte a pályáját, és mára három Oscar-jelöléssel dicsekedhet, valamint egy Grammy- és egy Golden Globe-díjjal is – a Walk The Line című filmben nyújtott alakításáért. Édesapja amerikai, édesanyja magyar-orosz zsidó származású. Négy testvére közül a legidősebb, River tehetséges színésznek számított, de 1993-ban drogtúladagolásban hunyt el az öccse karjaiban, Johnny Depp klubja, a The Viper előtt – az eset hatalmas publicitást kapott.

Joaquin híres arról, hogy gyakran zaklatott, bizonytalan karaktereket alakít. Fontos róla tudni azt is, hogy vegán életmódot folytat (semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyaszt), lelkes támogatója az állatvédelemnek, a PETA-nak és számtalan emberbaráti szervezetnek, valamint több zenekarnak rendezett már videoklipeket (Ringside, She Wants Revenge, People in Planes, Arckid, Albert Hammond Jr., Silversun Pickups).

A negyvenéves Roselyn Sánchez Rodríguez még mindig gyönyörű arca több filmből és televíziós sorozatból is ismerős lehet – láthattuk őt a Csúcsformában második részében Jackie Chan és Chris Tucker partnereként (a harmadik részben is kapott egy jelenetet, de azt később kivágták) és a Nyomtalanul sorozatában. Tizenkilenc évesen szerepelt először, amikor Kurt Russell mellett feltűnt a Ron kapitány című filmben.

A forgatások mellett modellként, énekesnőként és dalszövegíróként is ismert – 2003-ban megjelent albuma, a Borinqueña eléggé szép fogadtatásban részesült, az első kislemez, az Amor Amor videója pedig Latin Grammy-jelölést kapott. Joaquin Phoenixhez hasonlóan ő is lelkes állatvédő és a PETA tagja, (egy szőrmeellenes kampányukban meztelen fotózást is vállalt), ugyanakkor ő az egyik szóvivője a Fundación de Niños San Jorge nevű szervezetnek, amely rossz anyagi állapotban élő családok beteg gyermekeiről gondoskodik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek