Starity

Kik a James Bond-rosszfiúk híres csatlósai?

2013. április 15. 17:05   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindenki ismeri James Bondot és az ellenfeleit, akik a film végén mindig pórul járnak. De ki figyel a rosszfiúk segítőire? Nem sokan, pedig időnként érdemes az őket alakító színészek nevét is megjegyezni.

hirdetés
Kik a James Bond-rosszfiúk híres csatlósai?

Egy James Bond-filmben szerepelni elismerést jelent, hiszen a legendás sorozattal mindig együtt jár az elegancia, a felhajtás és a hírnév. Bemutatója az év egyik legnagyobb eseményének számít és még a brit királyi család képviselői is ott ülnek a premieren. A Licence to Kill első előadásán Lady Diana és Charles, a walesi herceg együtt nézték végig a filmet.

Az első, 1962-ben készült igazi Bond-film, a Dr No óta számtalan hírneves színész és színésznő csatlakozott egy-egy alkalomra a nulla-nulla-hetes ügynök mellé vagy éppen állt vele szemben, és a producerek általában a kisebb szerepeket sem bízták a véletlenre. Jó példa erre a csatlósok kiválasztása, akik Bond ellenfeleit segítették több-kevesebb sikerrel és hűséggel.

Grace Jones

A jamaicai származású énekesnő, modell és színésznő az A View To A Kill című James Bond filmben jelent meg 1985-ben. Akkora már világhírnévnek örvendő extravagáns énekesnőként és modellként tartották számon, hét népszerű albummal a háta mögött. Nem véletlen, hogy őt kérték fel May Day szerepére a tizennegyedik Bond-filmben – az egzotikus megjelenése és a szoborszerű arca mellett a szépen kidolgozott teste is sokat nyomhatott a latba.

Noha énekesnőként jóval elismertebb és jelentősebb (legutóbbi albuma, a Hurricane 2008-ban jelent meg), számtalan filmben szerepelt már olyan sztárok oldalán, mint Eddie Murphy, Arnold Schwarzenegger, Tim Curry és Courtney Love.

Benicio Del Toro

A forgatás idején az alig huszonkét éves Benicio Del Toro játszotta a gyilkos tekintetű Dariót a Licence to Kill címet viselő 1989-es filmben, így ő lett minden idők legfiatalabb csatlósa. Ez volt a második filmje, azonban a tapasztalatlansága nem számított – egy interjúban elmondta, hogy tulajdonképpen a magassága (188 cm) miatt esett rá a választás.

Az eltelt két évtized alatt Benicio több, mint húsz filmben szerepelt, elismert világsztárrá nőtte ki magát tehetséges játékával és igényes szerepválasztásával. 2000-ben elnyerte a nemzetközi filmvilág négy legrangosabb kitüntetését (Oscar, Golden Globe, BAFTA, SAGA) a Trafficben nyújtott mellékszerepével, 2008-ban pedig a Che címszerepéért vihette haza a legjobb színésznek járó díjat a Cannes-i Filmfesztiválon és a spanyol Goya Awardson. Karakteres arca és neve ismerősen csenghet mindenkinek, aki látta a Sin City, A farkasember, a Veszett vad vagy a 21 gramm című filmeket.

Alan Cumming

Alan Cumming skót származású színész az 1995-ös GoldenEye-ban kapta meg Boris Ivanovich Grishenko szerepét. Akkoriban a hazáján kívül még nem számított igazán ismertnek, noha több televíziós és mozifilmben is feltűnt, és a Fekete Szépség című filmben ő adta a hangját a címszereplő lovacskának.

Azóta szinte minden évben forgat, gyakran egyszerre több filmet is, emellett íróként, producerként és rendezőként tevékenykedik, ugyanakkor arra is szakít időt, hogy számára vonzó színházi darabokban lépjen fel. Megjelent már három regénye, és gyakran publikál magazinokban, például a Marie Claire-ben. Eddig két parfümöt dobott piacra – az eladásból származó bevételt jótékonysági alapítványok kapják. Többször is jelölték különféle díjakra, köztük kétszer Emmyre is.

Rick Yune

Az 1971-ben született koreai származású amerikai színész, forgatókönyvíró, harcművész, modell és producer Rick Yune a Die Another Day című filmben Zao szerepét kapta 2002-ben. A harcművészetek több ágában is kiemelkedő tehetségéről adott tanúbizonyságot, tizenkilenc éves korában közel állt ahhoz, hogy beválasszák az amerikai taekwondo olimpiai csapatba. Mielőtt bemutatkozott volna a James Bond-filmben, csupán négy filmet forgatott, ebből kettő ismertebb darab: a Hó hull a cédrusra, a közönség és a kritika által is díjazott dráma és a népszerű Halálos iramban akciósorozatának első része.

A Die Another Day után, hatéves kihagyást követően tért vissza a filmvilágba, legutóbbi filmje, az Olympus Has Fallen március 22-én került a mozikba.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek