Starity

Vitatott történelmi személyek a filmvásznon

2013. április 27. 19:07   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Számos film készült az elmúlt évszázad legnagyobb történelmi alakjairól. Közülük választottuk most ki a legellentmondásosabbakat.

hirdetés
Vitatott történelmi személyek a filmvásznon

Che

Ernesto „Che” Guevara (1928–1967) az argentin származású marxista orvosról és a kubai forradalom egyik vezéralakjáról már számtalan film készült, és mellékszereplőként is feltűnik a hasonló korszakban játszódó alkotásokban (például az Evita című filmben).

Életében sokan rettegtek tőle, nemcsak az amerikai és külföldi politikusok, hanem a saját honfitársai is, megítélése több mint négy évtizeddel a halála után még mindig ellentmondásos, mostanra azonban éppen úgy a popkultúra ikonjává vált, mint a Beatles vagy Elvis Presley. Olvasott, intelligens ember hírében állt, aki körbeutazta a világot, aki javítani akart a dél-amerikai emberek életén, pártolta az oktatás fejlesztését és kiterjesztését minden településre, azonban nem riadt vissza a fegyveres harctól, hogy elérje a céljait. Bolíviában a CIA által támogatott bolíviai fegyveres erők ejtették fogságba és gyilkolták meg.

Steven Soderbergh, a Traffic Oscar-díjas rendezője 2007 nyarán kétrészes életrajzi filmet készített a férfiról, aki felforgatta Kubát és a körülötte lévő világot, a főszerepet pedig Benicio Del Toróra osztotta, aki szintén Oscar-díjat kapott a Trafficban nyújtott alakításáért. A színész teljesen beleásta magát Guevara életébe, elolvasta a róla szóló életrajzi írásokat, a kedvenc könyveit, sőt, találkozott olyan emberekkel, akik személyesen ismerték a vezért – Che öccsével és gyermekkori barátaival.

A film, ami a hosszú forgatókönyvnek köszönhetően készült el két részben, leginkább pozitív kritikákat kapott, Benicio Del Toro pedig többek között elnyerte a legjobb színésznek járó díjat a Cannes-i Filmfesztiválon és a Goya Awardson. Che Guevara özvegye levélben dicsérte meg a meggyőző alakítását.

Malcolm X

Malcolm X (1925–1965) muzulmán vallású, afroamerikai polgárjogi harcos volt, akinek alakja szintén számtalan filmben feltűnt már. Már életében legendává vált és az afroamerikai emberek egyik legnagyobb hatású példaképévé. Sokan csodálták a bátorságáért, ahogyan szembeszállt a fehér felsőbbrendűséggel és ahogyan az afroamerikaiak jogaiért harcolt, azonban sokan támadták és rasszizmussal, valamint az erőszak népszerűsítésével vádolták. Mindez annak köszönhető, hogy Malcolm X (akit Malcolm Little néven anyakönyveztek, de nem volt hajlandó elfogadni a rabszolga múltat jelző Little nevet) élete során megváltoztatta a nézeteit. A Nation of Islam szervezet szóvivőjeként valóban a fekete felsőbbrendűséget hirdette, de később, amikor szakított velük, már az erőszakellenességet pártolta – talán éppen ezért gyilkolták meg gyanús körülmények között.

1992-ben az elismert afroamerikai rendező és forgatókönyvíró, Spike Lee rendezte meg a Malcolm X-ről szóló életrajzi filmet, mellékszerepben is feltűnt benne, a főszerepet pedig a kor közkedvelt színésze, Denzel Washington kapta meg. Mellette olyan sztárok tűntek még fel, mint Angela Bassett, Albert Hall, Al Freeman, Jr., Theresa Randle és Delroy Lindo.

A forgatás nem zajlott problémamentesen. A Warner Studios egy fehér rendezővel akarta elkészíteni a filmet, de a felháborodás miatt végül Spike Lee-re esett a választás, akinek főiskolás kora óta dédelgetett álma volt, hogy filmet készítsen az afro-amerikaiak egyik legnagyobb hőséről. A film számtalan díjat és dicséretet kapott, Denzel Washingtont pedig Oscar-jelöléssel jutalmazták a szerepformálásáért – a Berlini Filmfesztiválon ő kapta a legjobb színésznek járó Ezüst Medve-díjat.

Gandhi

Mohandas Karamchand Gandhi (1869–1948), ismertebb nevén Mahatma Gandhi még ma is India egyik legnagyobb hatású hőse, hiszen ez az alacsony, törékeny, jogász végzettségű emberke az erőszakmentes forradalmával térdre kényszerítette az akkoriban a világ jelentős részét uraló, hatalmas brit birodalmat és hozzásegítette hazáját a függetlenség kivívásához. Mindvégig megőrizte az erőszak-ellenességét, hitt a különböző vallású és fajú emberek békés együttélésében, és ezt lelkesen hirdette és támogatta. Ezért már életében is sok támadást kapott hindu, nacionalista honfitársaitól, akik szerint az egyetlen megoldás a fegyveres harc és a gyilkolás lett volna. Egy nacionalista fanatikus végül fegyvert fogott és meggyilkolta a már hetvennyolc éves polgárjogi harcost.

1982-ben a Gandhi című életrajzi film brit és indiai produkciós filmvállalatok együttes munkájának köszönhetően született meg, Richard Attenborough rendezésében, akinek régóta nagy álma volt, hogy elkészíthesse ezt az alkotást. A főszerepet Ben Kingsley kapta, mellette pedig mellékszerepekben látható Candice Bergen, Edward Fox, Daniel Day-Lewis, Sir John Gielgud és Martin Sheen.

Alig fél év alatt készült el a mű, amely még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült: a temetési jelenetben több mint háromszázezer statiszta vett részt. A londoni premieren Charles walesi herceg és Lady Diana a királyi páholyban ült, a film számtalan dicséretet és díjat kapott, tizenegy kategóriában jelölték Oscar-díjra – ebből nyolcat el is nyert (többek között a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb színésznek járó díjakat), a brit filmakadémia (BAFTA) tizennégy kategóriában jelölte – ebből öt jelölést díjra válthatott.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek