Starity

Mit tanulhatunk a legnagyobb slágerekből? IV.

2013. április 30. 16:04   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk negyedik részében ismét hét tanulságos világslágert mutatunk be nektek.

hirdetés
Mit tanulhatunk a legnagyobb slágerekből? IV.

Manapság egyre kevesebb a sokatmondó dal, helyüket a semmitmondó dalszöveggel rendelkező, zenének nem nevezhető alkotások veszik át. Összeszedtünk nektek hét számot, melyeknek mondanivalója mélyen megérinthet minket.

He Is We – All About Us ft. Own City

Szívfacsaró dalhoz szívfacsaró videoklip dukál. A kisfilm 2011 nyarán jelent meg, melyet több millió ember könnyezett meg, hiszen a szomorú, ugyanakkor fülbemászó számhoz gyártott film egy igaz szerelmet mutat be: miután a lány megbetegszik, majd tolószékbe kerül, párja nem hagyja el őt, sőt: megkéri a kezét, hogy miután szerelme lábra áll, igent mondhasson a lánykérésre.

Jordin Sparks – Battlefield

Az American Idol egykori nyertese is a szerelemről énekel, de ő egy sötétebb oldaláról muzsikál nekünk: a csatáról. A dalban olyan dolgokról dalol, melyeket ő maga sem ért: nem tudja, miért kéne harcolni a szerelemért, mely igazából egy csatatér, és senki sem akarja felmutatni a fehér zászlót, senki sem adja meg magát az ellenfélnek.

Paramore – We Are Broken

Kevesen tudják, hogy a mostanában popsabb irányba húzó rockbanda támogatja a Love 146 nevű szervezetet, mely a gyermekprostitúció, a gyermekkereskedelem, a gyermekrablás- és bántalmazás ellen küzd.

A We Are Broken című dalt ezeknek a hányatott sorsú fiataloknak írták. A dalban egy tragédiát énekelnek el, majd elveszett ártatlanságukért könyörögnek, hiszen ők is teljes életet szeretnének élni, akárcsak mások.

Kelly Clarkson – Because Of You

Kelly szintén az American Idol című tehetségkutatóban tűnt fel, akárcsak Jordin. A dalospacsirta egy szerelmi tragédiáról, egyfajta bántalmazásról énekel nekünk, mely könnyedén könnyeket csalhat szemünkbe, ha a dalhoz készült videoklipet is végignézzük.

A dalszöveg alapján kiolvashatjuk a szám lényegét: Kelly kényszeresen meg akart felelni párjának, hogy tökéletesnek tűnjön a szemében, de legbelül darabokban volt. Nemcsak az emberekben, de önmagában sem tudott többé bízni, senkit nem tudott közel engedni magához.

Rihanna – Russian Roulette

„Ahogyan az életem lepereg a szemeim előtt, azon gondolkodom, látok-e még napfelkeltét? Oly sok ember nem kapja meg az esélyt a búcsúzásra, túl késő már az életem értelmén gondolkodni.” – emlékeztek még Riri depressziós korszakára, miután Chris Brownnal való veszekedése tettlegességig fajult?

A 2009-es kislemezben félelmeiről énekel a mostanában drogbotrányairól elhíresült énekesnő, miszerint retteg egy bizonyos férfitól, aki bántotta őt, de annak ellenére, hogy megrémült, nem adja fel és kiállja a próbát: húzzák meg a ravaszt.

Christina Aguilera – Fighter

Reméljük, hogy senkinek nem kell bemutatnunk Xtina egyik legismertebb számát, mely tavaly ünnepelte megjelenésének 10. évfordulóját. Az énekesnő köszönetet szeretne mondani az őt bántalmazóknak, hogy erősebbé, kitartóbbá, okosabbá, keményebbé és immár megállíthatatlanná tették őt.

B.o.B – Airplanes ft. Hayley Williams

„Tehetnénk úgy, mintha a repülők az éjszakai égbolton hullócsillagok lennének? Igazán szükségem lenne most egy kívánságra, egy kívánságra, egy kívánságra.” – hallhatjuk Hayley hangját felcsendülni a fülbemászó refrénben. A dal 2010-ben jelent meg, mely azóta világslágerré nőtte ki magát.

Az énekesnő hangja mellett B.o.B. által rapelt részek is közel kerülhetnek hozzánk, ha megértjük mondanivalóját: megannyi elvesztegetett idő után, melyet hírnév és csillogás övezett, rájöttünk, hogy rossz úton járunk, így fel kell szállnunk egy másik repülőre, mellyel a saját utunkat járhatjuk, a repülőre, mely talán visszarepít minket a múltba és újrakezdhetünk mindent.

A számhoz készítettek egy második részt is, melyben Eminem is közreműködik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek