Starity

Melyek a legszebb kastélyok hazánkban?

2013. május 22. 14:02   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarországon közel 300 műemlék, vár és kúria található, amelyekből most bemutatunk párat a legpompásabbak közül!

hirdetés
Melyek a legszebb kastélyok hazánkban?

Esterházy kastély

1763–66-ig épült Esterházy Miklós közreműködésével ez a barokk csoda. Miklós herceg itt tartózkodása alatt élte az épületegyüttes a fénykorát. Joseph Haydn is közel harminc évig tartózkodott itt és tartott előadásokat a családnak. Ám a herceg halála után pusztulásnak indult az építmény, a végső ütést pedig a II. világháború vitte be.

Gödöllői Királyi Kastély

1735 környékén kezdték meg építését, Grassalkovich I. Antal tervei alapján. A magyar állam által megvásárolt kastélyt I. Ferenc Józsefnek és Erzsébet királynénak ajándékozták. Ekkor pompázott teljes fényében és szépségében a magyar barokk épület.

A királyi pár halála következtében lassan elenyészett, a háború alatt katonai szállást nyújtott, később szociális otthonként működött és csak 1985-ben indultak meg a renoválási munkálatok.

Festetics kastély

Festetics Kristóf gróf Keszthelyen kezdte meg a kastély építtetését 1745-ben, majd később Festetics György folytatta a munkálatokat. A háború sajnos ezt a kastélyt sem kímélte. Az épület néhány részét nagyobb károsodás is érte, és helyre állításuk csak a 80-as években fejeződött be.

Közel 90 000 kötetes könyvtára, 16 terme, afrikai trófeagyűjteménye és régi magyar fegyverei a mai napig is látogathatók.

Turai Schossberger kastély

A mesébe illő Schossberger-kastélyt Ybl Mikós tervei alapján építették 1883-ban. A neoreneszánsz stílusú épülethez pálmaház és 10 hektáros park is tartozik, belső falain pedig még a Scholz Róbert által festett maradványok is láthatóak.

Sajnos még csak tervek vannak az újjáépítése érdekében, de reméljük, hogy nemsokára újra eredeti szépségében láthatjuk ezt a csodás kúriát.

Brunszvik kastély és park

A martonvásári kastélyt 1784-85-ig építette Brunszvik Antal. A neogót stílusú épületben megfordult többek között Ludwig van Beethoven, Erkel Ferenc, Mosonyi Mihály és Liszt Ferenc is.

A világháború után viszont államosították és így mára a Magyar Tudományos Akadémia Mezőgazdasági Kutatóintézete, a Beethoven Emlékmúzeum, valamint a parkban az Óvodamúzeum működik.

Károlyi-kastély

Henrich Koch és Ybl Miklós építészek alkották meg eme pazar kastélyt, melynek építését 1844-ben kezdték meg és 10 éven keresztül át tartott. Négy éve, hogy kertészeti és hangversenyeket rendeznek meg itt, konferenciákat, külföldi és belföldi előadók közreműködésével együtt.

Az épülethez tartozó parkerdőt sajnos mára már kivágták, de a renoválási tervek e téren már készülőben vannak.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek