Starity

Ezer Lámpás Éjszakája: az eltűnt gyermekekért

2013. május 25. 10:10   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Ezer Lámpás Éjszakája, amely az eltűnt gyerekekre hívja fel a figyelmet. A magyar rendőrség jelenleg 1295 gyermeket keres.

hirdetés
Ezer Lámpás Éjszakája: az eltűnt gyermekekért
Fotó: Pesti Est

A világ minden országában nyomtalanul tűnnek el felnőtt emberek és gyermekek. Május 25-e az eltűnt gyerekek világnapja. Magyarországon tavaly több mint 14.000 fiatalkorú eltűnését jelentették, akiknek többsége rövidebb-hosszabb nyomozás után előkerült és visszatérhetett a családjához, azonban legalább kétszáz gyermeknek nyoma veszett. Ők valószínűleg bűncselekmény áldozataivá váltak.

Az Ezer Lámpás Éjszakájának gondolata a TV2 műsorvezetőjének, Kárász Róbertnek a fejében fogalmazódott meg. Ebben az évben egy igazán látványos kísérlettel próbálja meg felhívni az emberek figyelmét a globális problémára.

A fővárosban, Békéscsabán, Kecskeméten, Győrött, Székesfehérváron és Pécsett este kilenc órakor 6500 világító léggömböt fognak elengedni, hogy ezek a „lámpások” jelképesen utat mutassanak az elveszett gyerekeknek, egyúttal pedig felhívja mindenki figyelmét a gyermekeltűnések veszélyeire.

A léggömbök mellett más programokkal is készülnek a szervezők: egész nap különböző rezdezvények és koncertek várják az érdeklődőket. Több, mint ötven fellépő vállalt részt a kampányban, többek között Pál Dénes, Gájer Bálint, Király Viktor, Király Linda, Tolvai Reni, Hien, a Back II Black, Sugarloaf, Eleven Hold, Fluor Tomi, Intim Torna Illegál, Kozma Orsi, Kelemen Kabátban.

Mellettük ismert televíziós és rádiós személyiségek is feltűnnek, például Vujity Tvrtko, Váczi Gergő, Maloveczky Miklós, Köböl Anita, Dénes Tamás. Győr városában a Miss World Hungary 2012 győztese, Cserháti Tamara lesz a kampány háziasszonya.

Több civil szervezet is támogatja az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű kampányt, például a Kék Vonal és az Országos Gyermekvédő Liga.

A színes programok mellett más módon is igyekeznek felhívni a figyelmet a gyerekek eltűnésének veszélyeire és megelőzésére: több millió olyan termék készül (például ásványvíz és tejesdoboz), amelyeknek az oldalán eltűnt gyerekek képeit láthatjuk majd – ahogyan ez külföldön már régóta bevett szokás.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek