Starity

Kartondoboz mint bababölcső, avagy a finnek korszakalkotó ötlete

2013. június 13. 12:12   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A BBC beszámolója szerint Finnországban a leendő anyukákat egy kartondobozzal lepik meg terhességük idején, melyben különböző babaholmik kapnak helyet. Maga az ötlet nem nevezhető új keletűnek, hiszen már 75 éve érvényben van ez a különc divat.

hirdetés
Kartondoboz mint bababölcső, avagy a finnek korszakalkotó ötlete

75 évvel ezelőtt vezették be a „doboz-ajándékozást” a kismamák számára, és északi rokonaink a mai napig nem tettek le e nemes hagyományról, melynek elindítása az 1930-as évekre vonatkozik, amikor is igen magas volt a csecsemők halálozási aránya.

A hagyomány szerint a babadoboz minden várandós hölgyet megillet Finnországban, vagy azzal egyenlő értékű pénzösszeget, melyet az állam juttat el a babaváró háztartásokba. Lássuk, mit is tartalmaz e különleges ajándék!

A dobozban helyet kap az első rugdalózó, hálózsák, kinti viselet, fürdetéshez szükséges kellékek, pelenkák, ágyneműk és egy aprócska matrac. E matracnak köszönhetően a doboz kényelmes kis bölcsővé alakítható át, melyben a babák kényelmesen megpihenhetnek egy hosszú nap után.

Heidi Liesivesi elmondása szerint a törvény értelmében ugyan minden kismamát megillet e csomag, mindazonáltal a leendő anyukákat arra is kötelezik, hogy látogassák meg szülés előtt a helyi klinikákat a rutinellenőrzések lebonyolításának céljából.

Mivel a csomagban szereplő minden kellék semleges, uniszex színűek, így mind kislányok, mind kisfiúk számára tökéletes. Reija Klemetti egyetlen babadoboz segítségével oldotta meg az első nehézkes időket és mind a hat gyermekéhez ugyanazon doboz kellékeit alkalmazta.

A baba-doboz amellett, hogy költséget takarít meg a kezdő szülők számára, elősegítve az első időket, ösztönzően is hat azon párok számára, akik szívesen lépnének a reprodukció útjára.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek