Starity

Elhunyt a Legenda vagyok írója

2013. június 26. 12:12   |   Szerző: Jolie_77

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A legendás sci-fi író, Richard Matheson, akit Stephen King a legnagyobb példaképének tekintett, június 23-án elhunyt.

hirdetés
Elhunyt a Legenda vagyok írója

Az 1926. február 20-án született Richard Burton Matheson, az amerikai sci-fi, horror és fantasy-regények mestere, akinek számos munkáját megfilmesítették, 87 éves korában elhunyt.

Az író New Jersey-ben született norvég szülők gyermekeként, Brooklynban nőtt fel. Kisgyermekként zenei karrierről álmodozott, de az érdeklődése hamarosan az írás felé fordult. Lenyűgöző fantáziája másokat is elképesztett, első történetei nyolc éves korában jelentek meg a helyi újságban, a Brooklyn Eagle-ben.

Tinédzserkorában látta a Drakulát, és nagy hatást tett rá, ez adta az ötletet az I Am Legend (Legenda vagyok) című könyvéhez, ami 1954-ben jelent meg és amit később többször is filmre vittek. (The Last Man on Earth, 1964, The Omega Man, 1971, I Am Legend, 2007).

Érettségi után be kellett vonulnia, hogy harcoljon a második világháborúban – a tapasztalatait a számos dicséretet nyert regényében, a The Beardless Warriorsban (1960) írta le. A háború után lediplomázott újságírásból, 1949-ben a nyugati partra költözött, majd 1952-ben megnősült.

A sci-fi és fantasy történetek mellett Matheson thrillereket és novellákat is írt, valamint sikeres forgatókönyveket. Az ő nevéhez fűződik a The Twilight Zone sorozat több epizódja is.

Hollywood több munkájára is lecsapott – a Legenda vagyok mellett megfilmesítették a Bid Time Return című regényét (Jane Seymour és Christopher Reeve főszereplésével Somewhere in Time (Valahol, valamikor) címmel), a What Dreams May Come (az Oscar-díjat nyert filmben Robin Williams, Cuba Gooding Jr. és Annabella Sciorra játszotta a főszerepet a Csodás álmok jönnek magyar címet viselő filmben).

Mathesont felesége és négy gyermeke gyászolja – három közülük szintén az írói pályát választotta.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek