Starity

Minden helyzetből van kiút - Nagy Péterrel beszélgettünk

2013. július 16. 20:08   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alig néhány hónapja, hogy megjelent a Kiúton című könyv, máris a bestseller listákat döntögeti. Interjú a szerzővel.

hirdetés
Minden helyzetből van kiút - Nagy Péterrel beszélgettünk

„Szerda délelőtt volt. Ugyanúgy történt minden azon a reggelen is, mint más napokon. Felkelt, megborotválkozott, felvette az aznapra kigondolt ruháit miközben kinyitotta a szobája ablakát, hogy erőt merítsen a beáramló friss áprilisi levegőből. Fél kilenckor indult el a buszmegálló felé, hogy kilencre pontosan beérjen a munkahelyére. De sosem érkezett meg...”

Március elején jelent meg az író első könyve, a Kiúton, amely máris a legnagyobb könyvesboltok és eladási listák legjobbjai között szerepel. Könnyedén rabul ejti az olvasót, hiszen tíz helyszínen keresztül barangolhatunk a karakterekkel, akik mind nehéz helyzetben találták magukat és a kiutat keresik – és megtalálják, hiszen mindig van megoldás.

Nagy Péter nagy utazó hírében áll, mely számunkra is rögtön igazolást nyert, amikor időpontot próbáltunk egyeztetni az interjúra, mivel a szerzőt csak két külföldi utazása közötti rövid időszakban sikerült elcsípini. Ennek ellenére a Kiúton nem útikönyv – a történet olyan helyszíneken játszódik, ahol az író már járt, így hitelesen teremtette meg a környezetet az olvasó számára. Az eddig csaknem pozitív visszajelzésekkel rendelkező kötet olyan élethelyzeteket tár elénk – karrierválság, betegség, szerelmi csalódás –, amelyekkel bárki szembesülhet és azonosulhat.

– Azt mondják, az író első könyvébe akarva-akaratlanul mindig önmagát építi be. Igaz ez a te esetedben is annak ellenére, hogy a könyvedben tíz karakterrel ismerkedhetünk meg?

– Én is a saját élményeimből táplálkozom, mint mindenki más, aki könyvírásra adja a fejét. A történetek szinte mindegyikében megjelenik életem egy-egy élménye, más részekben pedig olyan mozzanatok szerepelnek, melyek másokkal történtek meg. Nagy szerepet játszik azonban a fikció is, sok olyan történet van, melyek csak a fantáziámban léteznek.

– Mennyi idő telt el az első szó papírra vetése és a frissen nyomtatott könyv kézbe vétele óta? Megerőltető folyamat volt, esetleg éreztél elbizonytalanodást az írás folytatását illetően?

– Körülbelül tíz éve foglalkoztat az írás gondolata, de valahogy sosem volt meg bennem az igazi erős elhatározás, hogy elkezdjem. A tavalyi évem azonban kihívásokkal teli volt, ezért úgy gondoltam, hogy valami jónak is kell történnie – és mi lehet jobb annál, mint hogy megvalósítom a legnagyobb álmomat. Az írás legnehezebb része, hogy szakítsunk időt arra, hogy leüljünk és elkezdjünk írni. Ez sok elhatározást és önkontrollt igényel. Amint megvolt az elhatározás és nekiültem, onnantól már ment minden simán – a könyv megírta magát. Nem volt megerőltető, imádtam minden percét. Élveztem, hogy néha teljesen más irányba kanyarodott a történet, mint azt eredetileg terveztem. Írás közben folyamatosan az járt az eszemben, hogy adni szeretnék valamit azoknak az embereknek, akik majd elolvassák a könyvet és akik nyitottak arra, hogy kicsit átgondolják az életüket és változtassanak néhány dolgon, hogy ezáltal boldogabban éljenek.

A könyv a márciusi megjelenés óta többszáz ember életét megváltoztatta. Péter rengeteg visszajelzést kapott – néha vadidegenektől is –, hogy ennek hatására átgondolták az életüket, eltöprengtek azon, hol és mikor kellett volna más döntést hozniuk.

„Amellett, hogy egy szórakoztató könyvet szerettem volna írni, a fő cél az volt, hogy elgondolkoztassak és boldogságot vigyek mások életébe” – vallja Péter, aki immár nemcsak interjúkon és könyvbemutatókon, de tévés és rádiós szerepléseken, továbbá iskolai előadásokon is túl van.


A könyv bemutatója az Agora Szalonban / Fotó: Vaskarika

– Igazi csemegének ígérkezhet tíz szereplő megismerése. Mit gondolsz, kivel szimpatizálhatnak leginkább az olvasók?

– Tíz történetről van szó, melyek egy éjszakán játszódnak a világ különböző pontjain Bangkoktól Európán át a Karib-tengerig. A szereplők mindegyike egy-egy nehéz helyzetben van és ebből keresi a kiutat, a megoldást. Lehet szó szerelmi csalódásról, betegségről, karrierválságról vagy éppen az élet értelmének kereséséről. Szerintem az olvasó éppen azzal a történettel tud leginkább azonosulni, amelyik a jelenlegi élethelyzetéhez leginkább passzol, illetve amelyhez hasonló már történt vele a múltban.

– Kizárólag pozitív véleményeket olvastunk eddig a könyvedről, egyesek szerint a világnézetüket is átformálta az olvasmány, sőt, úgy jellemezték, mint a „kortárs irodalom gyöngyszemét”. Hogyan viszonyulsz ehhez?

– Hatalmas öröm ez nekem, ugyanakkor természetesen furcsa is. Talán még sosem kaptam ennyi szeretetet vadidegen emberektől. Nagyon szeretek beszélgetni másokkal és erre most rengeteg alkalmam nyílik. Talán amit a legjobban élvezek, az az iskolákban tartott előadások. Fantasztikus érzés látni, hogy egy órás beszélgetés után az általános vagy épp középiskolások körbevesznek, érdeklődnek és még hetekkel később is megállítanak az utcán és elmondják, hogy újra tudnak hinni az álmaikban.

– A jövőbeli tervek közt szerepel egy újabb könyv megírása. Milyen területeket, műfajokat érintenél szívesen?

– Gondolatban már készül az újabb könyv. A téma hasonló lesz, hétköznapi emberek életéről fog szólni. Picit más lesz, mint a Kiúton, a történetek össze fognak kapcsolódni és talán annyit elárulhatok, hogy Afrikában fog játszódni. A többi egyelőre titok. Jelenleg az ötletgyűjtés folyik, ha bárhol látok-hallok valami érdekeset, azt felírom és talán történet lesz belőle. Azért szép a világ, mert ha nyitott szemmel jár az ember, akkor rengeteg érdekes dolgot fedezhet fel. Egyszer egy buszmegállóban várakoztam például, és a falra írt feliratokat olvasgattam. „Ha a szerelmet keresed, szállj fel a 4-es buszra.” Na, az ilyesmi az, ami elindít bennem egy gondolatmenetet.

– Egyre több fiatal ragad tollat és publikálja írásait különféle blogokon és internetes oldalakon. Mit tudsz javasolni az írópalántáknak?

– Ha tényleg komolyan az az álmuk, hogy írók legyenek, akkor kövessék ezt az álmot. Ne adják fel és talán a legfontosabb, hogy soha ne higgyenek senkinek, aki azt mondja, hogy lehetetlen. Amikor kész volt a kézirat és kiadót kerestem, rengeteg fórumon olvastam, hogy ma Magyarországon elsőkönyves írónak lehetetlen kiadót találnia. Nem hittem a negatív embereknek inkább az álmaimat követtem. Három kiadó is pozitívan válaszolt. A másik fontos dolog, hogy az írásnak és olvasásnak igenis van jövője, legyen szó akár könyvről akár netes publikálásról. Az emberek néha úgy tesznek, mintha nem érdekelné őket semmi más a mindennapi szükségleteken túl, de ha picit közelebbről megismerjük őket, rájövünk, hogy ki vannak éhezve a pozitív gondolatokra.

A Kiúton az összes magyarországi Líra könyvesboltban, a nagyobb Alexandra-üzletekben és több internetes oldalon keresztül is megvásárolható.

A Starity olvasóinak viszont most lehetőségük nyílik megnyerni a könyv három dedikált példányának egyikét, amennyiben helyesen válaszolnak a nyereményjátékban feltett egyszerű kérdésre. Ha szeretnél nyerni, a játékhoz kattints ide!

Aki a nyereményjáték során nem jár szerencsével, Nagy Péter hivatalos Facebook-oldalán keresztül bármikor rendelhet magának dedikált példányt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek