Starity

„Láthatatlan” ruhát gyártanak a cápatámadások ellen

2013. július 19. 17:05   |   Szerző: Kazuo

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy újfajta ruhaneműt találtak arra a célra, hogy visszaszorítsák a cápatámadások számát.

hirdetés
„Láthatatlan” ruhát gyártanak a cápatámadások ellen

Nem kevesebb, mint két évre volt szükség ahhoz, hogy egy olyan csodaruhát fejlesszenek ki, amely megvédi a búvárokat, illetve a szörfösöket a nemkívánt cápatámadások ellen.

A Shark Attack Mitigation System (SAMS) határozta el, hogy készít egy olyan öltözetet, amely megvédi azokat az embereket, akik idejük nagy részét szeretik inkább a vízen tölteni.

A „láthatatlanná tévő ruha” titka abban rejlik, hogy a cápák tulajdonképpen színvakok és a kékes árnyalatú dolgokat nem képesek érzékelni a vízben, és az az élőlény, amely csíkos mintázatú vagy olyan ruhát hord, amin ilyen minta van, az számukra nem „elfogyasztható”. Az ausztrál tudósok természetesen ezt be is bizonyították, több kísérletet is végeztek a cápákon és megállapították, hogy a „mítosz” valóban igaz.

Az University of Western Australia egyik professzora, Nathan Hart úgy véli, hogy nemcsak ezt a ruhát kellene viselniük a szörfösöknek, hanem a deszkájukat is be kéne takarni ezzel az anyaggal annak érdekében, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsék a cápatámadás esélyét.

Igaz, eddig még emberen nem próbálták ki az új szerzeményt, de már a piacra dobták és 495 dollárért, azaz körülbelül olyan 110 ezer forintért már be is lehet szerezni.


Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek