Starity

Tinibőrbe bújt felnőttek a filmvásznon

2013. augusztus 11. 18:06   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A középiskolás évek azok, melyek megalapozzák felnőtt éveinket – ehhez kétség sem fér. Szerencsések azok, akiknek ez duplán megadatik. Cikkünkben bemutatunk néhány olyan színészt, aki felnőttként is magára öltötte az iskolai uniformist.

hirdetés
Tinibőrbe bújt felnőttek a filmvásznon

Ki ne emlékezne a mindent meghatározó gimnáziumi évekre? Az első esetlen csókokra az első nagy szerelmünkkel, a frissen kötött életre szóló barátságokra, az iskolai bulikra, az osztálykirándulásokra, a nagy csalódásokra, vagy az elegáns szalagavató bálra? Nyíltan kijelenthetjük, hogy felnőttkorba lépésünk előtt a középiskolás éveink a legmeghatározóbbak, hiszen mi mást fogunk felemlegetni majd olykor csalódott gyermekeinknek és mi mással is szórakoztathatnánk unokáinkat, mint az első ügyetlen szárnypróbálgatásaink felidézésével?

Szerencsések azok, akiknek ezek a fergeteges élmények többszörösen is megadatnak és felnőtt fejjel is uniformisba bújhatnak egy-egy film- illetve sorozatszerep erejéig. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hírességet, aki már a húszas – olykor harmincas – éveiben járva bújhatott ismét tinibőrbe! Lássuk, kik ők!

Paul Wesley, Nina Dobrev, Ian Somerhalder

Bátran kijelenthetjük, hogy a Vámpírnaplók a CW névre keresztelt amerikai csatorna egyik legjobban bevált receptje arra, hogy kicsik és nagyok milliót csábítsa a képernyők elé, hiszen ki ne lenne oda a mindenre elszánt Salvatore testvérekért és a velük macska-egér harcot vívó Elenáért és Katherine-ért?

A 2009-ben indult sorozat elején ismerkedhetünk meg Elena Gilberttel és Stefan Salvatoréval, akik a Mystic Falls-i gimnázium 17 éves tanulói. Sorozatbeli karaktereikkel ellentétben Nina és Paul nemcsak a 17. életévükön, de a 20-on is túlestek már a forgatások kezdetén. Míg Nina 20 évesen, addig Paul 27 évesen játszotta a gimnazistát. A sorozatban nem esik szó arról, hogy Stefan bátyja, a sármos Damon hány éves is, mindazonáltal olyan huszonéves lehet, a valóságban Ian azonban a sorozat forgatásának kezdteén a 31. életévét taposta.

Blake Lively, Chace Crawford, Leighton Meester

A CW másik nagy sikerű sorozata, a Gossip Girl is helyet követelt magának cikkünkben, hiszen a sorozat szereplői közül többen idősebbek, mint sorozatbeli karaktereik, ám ezúttal nem kell akkora különbségekkel szembesülnünk, mint kedvenc vámpírjaink esetében.

A 2007-ben indult sorozatban Blake Lively, Chace Crawford és Leighton Meester 17 éves középiskolásokat alakítanak, akik a New York-i Upper East Side-on élik a gazdagok mesés életét. Míg Blake-re a kicsapongó tizenéves Serena Van Der Woodsen szerepét osztották, aki karakterével ellentétben már a 20. születésnapját ünnepelte; addig a Blair Waldorfot megformáló Leighton a nagykorúságának évét celebrálta; a jóképű, ám problémás családból származó Nate Archibaldot megformáló Chase pedig a forgatás alatt lépett 22. életévébe.

Rachel McAdams

A bájos Rachel McAdams 2004-ben bújt a tizenéves Regina George bőrébe, hogy megkeserítse iskolája tanulóinak életét. Valószínűleg neki köszönhetjük, hogy értelmet nyert a sulikirálynő, a méhkirálynő megjelölés mint fogalom és talán az ő karakteréből merítettek a sorozatkészítők ihletet Blair Waldorf megformálásához, hiszen Blairhez hasonlóan Regina is az iskola élén álló, megbecsült, később kirekesztett személy, akit egy egész csapatra való „plasztik” lány követ és bálványoz.

Filmbeli karakterével ellentétben Rachel már közel 8 éve kikerült a középiskola árnyékából és 26 évesen kényszerült a tinilány szerepébe, ám lássuk be: igen hatásosan.

Rachael Leigh Cook és Freddie Prinze Jr.

Rachael és Freddie 1999-ben játszottak főszerepet A csaj nem jár egyedül című romantikus filmben, melyben két 17-18 év körüli gimnazistát alakítottak, akik egy fogadást követően találtak egymásra. A valóságban azonban Rachael 20, Freddie 23 évesen alakította karakterét.

A film tipikus példája annak, hogy kevésbé szép lány is változhat rút kiskacsából fenséges hattyúvá és szerethet belé a suli legnépszerűbb pasija.

Chad Michael Murray

Chad legtöbb szerepében középiskolás, népszerű fiatalembert játszik, akinek mindig kijár egy helyes barátnő. Nem volt ez másképpen a Los Angeles-i tündérmesében sem, melyben tizenéves kamaszként hódította meg a modern Hamupipőkét megformáló Hilary Duffot. Míg Hilary hű volt filmbéli korához, addig Chad 23 évesen játszotta a macsó Austin Ames karaterét.

Oliver James

Oliver James helyes kis kölyökpofijának és remek zenei ízlésének is köszönhette, hogy annak idején szerepet kapott a Miről álmodik a lányban Amanda Bynes mellett, a Sztár születikben pedig Hilary Duff oldalán csillogtatta meg mind színészi-, mind zenészi rátermettségét nem kis sikerrel.

Mindkét filmben tizenéves suhancot alakít, akinek lételeme a lázadás, a szabályok áthágása. Míg Ian Wallace szerepét 23 évesen, addig Jay Corgan szerepét 24 évesen kapta meg.

Tobey Maguire

A Pókember-filmsorozat első része 2002-ben jelent meg, melyben Tobey Maguire a 17 éves Peter Parker szerepét ölthette magára annak Pókember mivoltával együtt. Édes kisfiús arcának köszönhetően mindegyik részben remekül hozta a tinédzser fiú szerepét, pedig már az első rész forgatásakor betöltötte a 27. életévét, ezzel megközelítően 10 évvel lekörözve filmbeli karakterét.

Shirley Henderson

Ki ne emlékezne a Harry Potter-történetek Hisztis Mirtilljére, a roxfortbeli harmadik emeleti lánymosdó folyton bömbölő kislányszellemére, aki diákévei során vesztette életét Mardekár Malazár szörnyetegének köszönhetően?

Shirley igen nagy szerepet alakított a filmben, hiszen annak ellenére, hogy egy tizenéves kislány szellemét kellett alakítania, már nem csak a húszas, hanem a harmincas éveit is átlépte a szerep eljátszásakor, ugyanis 37 éves volt, amikor első ízben bújt a hisztis szellem bőrébe.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek