Starity

Legsikeresebb videoklipek: Savage Garden

2013. augusztus 30. 18:06   |   Szerző: Alison Lerman

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikkünkben az ausztrál duó, a pop-rock zenét játszó Darren Hayes és Daniel Jones legnézettebb alkotásait mutatjuk meg nektek.

hirdetés
Legsikeresebb videoklipek: Savage Garden

Hazánkban kevésbé, de külföldön annál nagyobb ismertségnek örvendett pop-rock zenét játszó banda 1994-ben alakult. Korábban is együtt zenéltek Daniel együttesében, melyhez Darren egy újságban talált hirdetés keretében csatlakozott. Azonnal meggyőzte a bandatagokat tehetségéről így abbahagyva a főiskolát, a zenélésre koncentrált. A banda nem volt hosszú életű, alig egy év elteltével külön váltak útjaik, de a két srác úgy döntött saját együttest alapít, Crush néven. Ezt az elnevezést viszont már egy brit fiúbanda korában lefoglalta, így azt Savage Gardenre módosították, melyhez az ihletet Anne Rice írónő adta.

Az áttörést jelentő slágerük, az I Want You című szerzeményük volt, melyet 1996 júliusában hoztak nyilvánosságra. A nagyközönség azonnal érdeklődni kezdett az egyedi stílusú srácokért, akik saját maguk írják szerzeményeiket, így amikor 1997-ben napvilágot látott debütáló albumuk a Savage Garden, azonnal a köztudatba kerültek. Nemcsak hazájukban, de több európai országban és Amerikában is előkelő helyet birtokoltak dalaikkal a slágerlistákon. Második albumuk Affirmation néven került a boltokba 1999-ben, mely hasonló sikereket ért el. 2001-ben pedig, 20 millió eladott album és rengeteg turné után a rajongóik nagy bánatára bejelentették a banda feloszlását. Később kisebb pletykák kaptak szárnyra a banda újra-összeállásáról, bár ezt a felvetést mindketten azonnal letagadták. Darren azóta szólókarrierbe kezdett, 5 albuma is megjelent, bár egyik sem lett olyan sikeres, mint amikor még Jonessal zenélt. Daniel pedig megalapította saját stúdióját és jelenleg Sydneyben él.

I Want You – 1996

Első igazi áttörést jelentő szerzeményük. 1996 júniusában került levetítésre a zenecsatornákon, a legnagyobb videómegosztó portálon pedig majdnem 7 éve van fent. A megjelenés óta rengeteg remix készült a számhoz, és számos ország toplistáján hetekre bérelt magának helyet.

A dalhoz két videoklip is készült, egy alacsonyabb és egy magasabb költségvetésű, mi az utóbbit mutatjuk most be. A futurisztikusra sikeredett klipben a fiúk egy raktárban zenélnek. Magát a dalt a rajongók is nyelvtörőnek titulálják, hiszen Darrennek gyorsan forog a nyelve, sokan pedig az eredeti cím helyett csak Chica Cherry Colaként emlegetik.

To the Moon and Back – 1996

Szintén a bemutatkozó albumukon található dal, mely 1996-ban látott napvilágot, ám a hivatalos YouTube-csatornájukra csaknem 12 évvel később került fel, és közelít a 13 milliós megtekintéshez. Csakúgy, mint az I Want You-nál, itt is több klipet forgattak, mindhármat más témában.

A harmadik lett a legnépszerűbb, melyben egy „elveszett” kívülálló lány metrózgat egyedül New Yorkban, aki valószínűleg a szülei, vagy csak az élet elől menekül. Magához a dal szövegéhez is közelebb áll a harmadik videoklip, nem is véletlen, hogy ez lett a legnépszerűbb változata.

Truly Madly Deeply – 1997

Kétség kívül ez a banda legismertebb dala. Ráadásul egy méltán népszerű szerelmes himnusz is. A banda VEVO csatornájára 2009-ben került fel, a nézettsége már 19,5 milliónál tart.

A dalhoz készült kisfilmet Párizsban forgatták, a történetet pedig egy szerelmespár köré helyezték, akik kétségbeesetten keresik, viszont folyton elkerülik egymást. Végül a páros egymásra talál, és együtt sétálnak tovább. Természetesen a bandatagok is gyakran feltűnnek a klipben, Danielt gitározni látjuk és halljuk, míg Darren énekelve bóklászik a szerelem városában. Egyfajta hasonlóságot vélhetünk felfedezni a szereplők között, hiszen végül Darren is abban a bárban lyukadt ki, ahol társa zenélt.

The Animal Song – 1999

Ez a szerzemény már a második, Affirmation nevű albumukról származik, melyet szintén teljes mértékben a fiúk írtak. Meglehetősen pozitív hangulatú dal, melyről kevesen tudják, hogy az 1999-ben megjelent, Carla új élete (The Other Sister) című vígjáték betétdala. Nagy sikernek örvendett, Kanadában 3 hétig birtokolta az első helyet a zenecsatornákon.

A számhoz készült videoklipben Darren egy felvonuláson vesz részt, gyakran pedig a parádé közepén áll, és mosolyogva nézi, ahogy a különböző emberek, artisták, elefántokkal vagy az eseményhez készített kocsikkal ballagnak el mellette. Az amúgy sem unalmas klipet még a filmből kivágott jelenetekkel is megszínesítik.

I Knew I Loved You – 2000

Szintén a második albumukon lelhető fel ez a romantikus melódia. Amerikában rendkívül elismert volt, még a Billboard-lista első helyén is állt. Érdekesség, hogy egészen Gotye – Somebody That I Used To Know (2012) szerzeményéig ők voltak az utolsó ausztrál banda, akik meghódították az előbb említett listát.

A videoklip egy New York-i metrón játszódik. Darren száll fel a járműre, és helyet foglal, majd rögtön bámulni kezdi a vele szemben ülő gyönyörű lányt, akit egy híres amerikai színésznő, Kirsten Dunst alakít. Hirtelen áramszünet következtében mindenki megfogja a mellette levő kezét, a két szemben ülő fiatal pedig egymás karjáért nyúl. Ekkor egy montázst láthatunk a párról, ahogy a parkban sétálnak boldogan. Ez az idilli kép azonban megszűnik, amint a fény visszatér. A kisfilm végén a főszereplők együtt szállnak le a metróról, a pillantásuk utoljára találkozik, végül külön utakon mennek tovább.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek