Starity

7 dolog, amit eddig nem tudhattál a szivárványokról

2013. szeptember 02. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha azt hiszed, az iskolában mindent megtanítottak az optikai jelenség eme fajtájáról, tévedsz. Felsorolunk hét tényt, amit talán eddig még sosem hallottál.

hirdetés
7 dolog, amit eddig nem tudhattál a szivárványokról

Mint mindannyian tudjuk, a szivárvány akkor keletkezik, mikor a fény megtörik az eső- vagy páracseppeken. Ekkor jelenik meg az ismert ív alakú színcsoda, melyet ujjongva vártunk minden borús idő után gyermekkorunkban.

Sokan azt hisszük, mindent tudunk róla, ám az iskolában bemagolt dolgok nem takarják le egészében a szivárványról ismert dolgokat.

Két személy nem ugyanúgy lát egy szivárványt

Mivel fizikailag lehetetlen, hogy ketten ugyanazon a ponton álljunk egyszerre, ezért az általunk látott megtörő esőcseppek más ember szemszögéből teljesen más irányból esnek, ennek következményeképp a szivárványt különbözőnek látjuk, mint a másik – a LiveScience legalábbis ezt állítja.

Sosem érheted el a szivárványt

Sokan álmodoztunk arról, hogy megleljük a szivárvány végén rejlő kincsesbödönt, amit a mesékben oly sokszor megfigyelhettünk. Ha létezik is, sosem lehet a miénk, mert ahogy közelítünk a jelenség felé, az ugyanúgy távolodik tőlünk, mivel az azt megformáló fény egy bizonyos távolságot és szöget zár be velünk, ami mindig közöttünk marad, bárhogyan is szeretnénk közeledni felé.

Éjszaka is megjelenhetnek az égi képződmények

A sötétedés után keletkező, Hold fénysugaraiból létrejövő jelenséget Holdszivárványnak nevezzük. Ritka és gyönyörű tünemény az éjszakai égbolton.

Nem láthatod az összes színt

Hihetetlen, de a klasszikus színeken kívül (piros, narancs, sárga, zöld, kék, indigó, ibolya) több mint egymillió másik alkotja a szivárványt, amit az emberi szem nem képes észlelni.

Legritkábban délben láthatóak

A szivárványok általában reggel, vagy este fedezhetőek fel, mivel keletkezésükhöz a fénynek 42 fok körül kell eltalálnia az eső- vagy páracseppeket, ami déli órákban egyáltalán nem valószínű.

Dupla, tripla, de akár négyszeres szivárvány is előfordulhat

Egyszerre nemcsak egy szivárványt, de négyet is fellelhetünk az égen a National Geographic szerint, akik azt állítják, hogy az esőcseppekben „pattogó” fény az alkotószíneire bomlik. Ha ez kétszer is megtörténik, akkor dupla, ha háromszor, akkor tripla, és ha négyszer, akkor négyszeres színkavalkádnak lehetünk szemtanúi.

Megszüntetheted a szivárványt

Ahogy a Discover magazin rámutat, a polarizált napszemüvegek blokkolhatják a jelenséget. Mindez annak köszönhető, hogy függőlegesen be vannak vonva egy molekularéteggel, ennek következményeképp pedig ha megfordítjuk a szemüveget, a szivárvány eltűnik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek