Starity

Tokió rendezi a 2020-as Nyári Olimpiai játékokat

2013. szeptember 10. 21:09   |   Szerző: Pöttömke

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hosszas várakozás, és találgatás után kiderült, mely város ad otthont Brazília után az ötkarikás játékoknak.

hirdetés
Tokió rendezi a 2020-as Nyári Olimpiai játékokat

Kicsivel több, mint egy éve oltották el az Olimpiai lángot Londonban, Rio de Janeiro lázasan készül a 2016-os ötkarikás játékokra, szeptember 7-én pedig nyilvánosságra hozták, hogy a 2020-as Nyári Olimpiai játékoknak Japán, azon belül Tokió városa ad otthont.

2012. február 15-éig összesen öt város adta be pályázatát. Törökország, Japán, Spanyolország, Azerbajdzsán, és Katar. Olaszország tervezte, hogy beadja a pályázatot, de egy nappal a benyújtásának határideje előtt visszalépett a projekttől.

Azerbajdzsán és Katar kiesett a rostán, így Törökország, Japán és Spanyolország hármasa között dőlt el, melyikük nyeri el a 2020-as Nyári Olimpiai Játékok rendezési jogát.

Az első körben is Tokió toronymagasan vezetett 42 szavazattal, míg a másik két esélyes ország 26-26 pontot kapott. A holtversenyben lévők közül pluszszavazással döntöttek, melyből Isztanbul került ki győztesen. A végső „megmérettetésen” Törökország 36 szavazatot kapott, míg Japán 60-at.

Szeptember 7-én a a NOB 125. ülésszakán Jacques Rogge, a bizottság elnöke bejelentette, hogy, – a szavazás eredményeként – Tokióé, vagyis Japáné a nagy megtiszteltetés. A szigetországnak ez lesz a második olimpiájuk. 1964-ben már otthont adtak a legnagyobb sportrendezvénynek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek