Starity

Zenészek feldolgozás-albumokkal

2013. szeptember 11. 18:06   |   Szerző: Pöttömke

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy jót tesz-e egy előadó vagy együttes imidzsének, ha feldolgozás-albumot dob piacra. Most sorra veszünk egy előadót és három együttest, akik bevállalták, hogy feldolgozásaikból egész albumot dobnak piacra.

hirdetés
Zenészek feldolgozás-albumokkal

Guns N’ Roses – Spaghetti Incident?

1993. november 23-án jelent meg a zenekar sorrendben ötödik stúdióalbuma. A címet egy korábbi kajacsata ihlette, mely során Axl Rose egy tál spagettit vágott Steven Adlerhez. Az albumon a 70-es, 80-as évek punk- és glam rock slágereit dolgozták fel saját stílusukban. A lemez érdekessége, hogy az egyetlen, melyen Gilby Clarke közreműködött, mint ritmusgitáros. A korong ugyan a Billboard 200 negyedik helyén nyitott és Ausztráliában az első helyet is megszerezte, de csupán közel kétszázezer darabot sikerült értékesíteniük az első héten. Ez a szám a korábbi albumeladásaikhoz képest gyér.

A Rolling Stone szerint is ez a leggyengébb Guns N’ Roses-album. Három kislemezes dal látott napvilágot az albumról; Az Ain't It Fun (eredeti előadó: The Dead Boys), Since I Don't Have You (eredeti előadó: The Skyliners), és a Hair Of The Dog (eredetileg a Nahareth együttes dala). Az album dalai közül csak a Since I Don’t Have You-hoz készült videoklip, melynek forgatásán megismerte Jennifer Driver aktmodellt (ő alakította a kisfilmben Rose barátnőjét), akivel később a való életben is egy párt alkottak, bár Axl ezt a kapcsolatát végig védte a nyilvánosság előtt.

Anastacia – It’s a Man’s World

Anastacia 2012. november 9-én adta ki legutóbbi, sorrendben az ötödik albumát, melyen teljes mértékben feldolgozásokat tartalmaz. A gyönyörű énekesnő olyan nagy rockslágereket énekelt fel a korongra, mint a Dream On az Aerosmithtől, a Ramble On, a Led Zeppelintől vagy a Wonderwall az Oasistól. Összesen tíz dalt tartalmaz a CD, az iTuneson beszerezhető kiadáson pedig még egy dal szerepel bónuszként, a Black Hole Sun a Soundgarden együttestől.

A lemez a slágerlistákon is szépe képviseltette magát, hiszen Hollandiában hetedik lett, az osztrák slágerlistákon pedig tizennegyedik. Az album dalai közül egyedül a Best Of You-hoz készült videoklip, mely eredetileg a Foo Fighters dala.

Within Temptation – The Q-Music Sessions

A szimfonikus metál egyik meghatározó együttese, a holland Within Temptation idén, 2013. április 19-én adta ki feldolgozás albumát, mely sorrendben hatodik az eddig kiadott WT-lemezek között. Főként mai popvilág dalait értelmezték újjá saját stílusukban. Többek között Bruno Marstól a Grenade, Lana Del Reytől a Summertime Sadness vagy a OneRepublictól az Apologize is átesett némi „metálosításon”. Az album nagyon sikeres lett.

Negyedik lett a belga slágerlistákon, míg hazájukban, Hollandiában ötödik lett. Két kislemezt adtak ki a korongról; a Crazyt (eredetileg a Gnarls Barkley dala) és a Grenade-et (Bruno Mars szerzeménye). A zenekar még felvett négy feldolgozást (Adele – Skyfall; Gotye ft. Kimbra – Somebody That I Used to Know; Coldplay – Paradise; Mumford & Sons – Little Lion Man), ám azokat nem adták ki végül. Az album dalai közül a Titaniumhoz készült videoklip, mely David Guetta és Sia dala eredetileg.

Jedward – Planet Jedward

Az angol X-Faktorban feltűnt ír ikerpár 2010. július 16.-án adta ki debütáló albumát, melynek anyagát teljes egészében feldolgozások teszik ki. Olyan slágereket énekeltek fel, mint az All the Small Things a Blink 182-tól, az Underpressure a Queentől és David Bowie-tól, melyben Vanilla Ice rappel, vagy az Everybody a Back Street Boystól. A zenekritikusok körében örvendett nagy sikernek az korong, de Az Irish Albums Charton első lett, míg a UK Albums Charton a tizenhetedik pozícióig jutott.

iTunes-bónuszdalként pedig elkészítették az Aerosmith Walk This Way című számából a saját verziójukat. Két videoklipet forgattak az album dalaiból, az Underpressure (Ice Ice Baby)-hez és az All the Small Thingshez.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek