Starity

50 éve jelent meg a legelső X-Men-képregény

2013. szeptember 13. 16:04   |   Szerző: baisée

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén ünnepelte a Marvel az X-Men képregény 50. évfordulóját. Lássuk hogyan is kezdődött ez az egész mutáns láz.

hirdetés
50 éve jelent meg a legelső X-Men-képregény

50 évvel ezelőtt jelent meg a Marvel legelső, akkoriban The X-Men néven futó képregénye. A mutánsokat Stan Lee író/szerkesztő találta ki, talán még ő sem gondolta volna, hogy ekkora sikert fog elérni az, amit akkoriban elkezdett.

Természetesen a nagy sikerű Fantasztikus négyes, Batman, Pókember és Superman is a Marvel számlájához írandó, hiszen ők voltak, akik az emberek életébe belecsempészték a szuperhősöket.

Talán mindenkinek ismerős lehet az X-Men története: a képregény az elején egy csapat tinédzser életét mutatja be, akik különleges erőket birtokolnak, viszont a társadalomtól eléggé elfordulnak. És ekkor jön Charles Xavier, aki megalapítja a mutánsoknak szánt iskolát, ami az X-Men nevet kapja. Természetesen először a főbb karakterek gyerekkorába – Logan, Jean Grey, Erik Lehnsherr és Charles – tekinthetünk bele.

A jól megalkotott rajzok, a frappáns történet azonnal mindenki kedvence lett és természetesen a jó és gonosz folytonos harca, barátságok-szerelmek bemutatása azonnali sikert hozott. De minden nagy sikert elsöpör egy nagy zuhanás is, és ebből a Marvel készítői sem maradhattak ki, mivel 1970-ben törölték a képregényt és öt évig egy hangot sem adott magáról a mutánsok társulata. Még végül 1975-ben már egy vadonatúj résszel térhettek vissza az újságosok polcaira és minden képregényt elsöpört az útjából.

De nemcsak az emberek, hanem a producerek is felfigyeltek a képregényre és 1992-től 1997-ig egy animációs sorozatként láthattuk kedvenc mutánsainkat. Ezek után már csakis felfelé vezetett az út, hiszen 2000-ben elkészült a legelső film: az X-Men – A kívülállók, amit Bryan Singer rendezett. A film csupa jó visszajelzést kapott és sokak azonnal beleszerettek, a színészek pedig világhírnevet szereztek. A legutóbbi epizód 2011-ben került a mozikba X-Men: Az elsők címmel.

A legjobban befutott mutánsként Farkast emlegethetjük, akit a filmekben Hugh Jackman játszik. Annyira sikeres lett Logan karaktere, hogy a rendező szerint megérte, hogy kapott egy külön filmet és azt is, hogy az idén megjelent Farkas című filmjét is leforgatták. Bár két éve nem lehetett látni kedvenc mutánsainkat, egyik rajongó se csüggedjen, hiszen jövő májusban újra visszatérnek, hogy a múltat megváltoztassák és megmentsék a mutánsok kontra emberek háborújától a Földet.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek