Starity

Krist Novoselic és Dave Grohl Kurt Cobainre emlékeztek

2013. október 05. 17:05   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Nirvana utolsó albuma, az In Utero alig 20 éve került az üzletek polcaira, ám néhány hónappal később a frontember tragikus halála rajongók millióinak törte össze a szívét. A Kerrang! magazin nemrégiben exkluzív interjút készített a zenekar két megmaradt tagjával, Krist Novoselickel és Dave Grohllal.

hirdetés
Krist Novoselic és Dave Grohl Kurt Cobainre emlékeztek

Alig 20 évvel ezelőtt készült el a Nirvana utolsó nagylemeze, az In Utero, bár akkoriban még senki nem számított a zenekar tragikus végkifejletére, mely néhány hónapon belül be is következett a frontember halálával. Ugyan már akkoriban is szárnyra kelt a pletyka, miszerint a bandának befellegzett, hiszen Cobain a csapat feloszlatását tervezte, azonban erre sosem nyílt lehetősége, hiszen a legendás zenészt 1994. április 8-án holtan találták Seattle-i otthonának üvegházában. Kurt már 3 napja halott volt.

Nemrégiben a Kerrang! magazinnak adott interjút a Nirvana két megmaradt tagja, Krist Novoselic és Dave Grohl a jubileumi évforduló kapcsán.

Az összes Nirvana-album közül az In Uterót a legnehezebb hallgatni számomra. Nem csak azért, mert ez volt az utolsó albumunk, mielőtt minden véget ért volna, hanem, mert az egész hangzásvilága arra a piszok nehéz időszakra emlékeztet engem. Egyetlen menedékünk volt ahhoz, hogy elszakadjunk ettől az egésztől, hogy együtt maradunk és játszunk. Elhagytuk ezt az egészet akkor, amikor kiléptünk a próbateremből és csináltuk azt, amit korábban: együtt zenéltünk – emlékezett vissza azokra a hónapokra Krist.

Nem titok, hogy Kurt egy harcos drogfüggő volt. Rengeteg feszültséget okozott ez a probléma a zenekaron belül is, főleg az üzleti ügyekkel kapcsolatosan. Ez most már kissé klisé-szerűen hat, hiszen valószínűleg olvashattatok már milliónyi rock n' roll biográfiát erről, de igazából tényleg így volt. Sosem tudtuk, hogy legközelebb mit tegyünk. Az a kérdés, hogy le tudnék-e ülni egy üveg borral a kezemben és meghallgatni azt az albumot otthon? Kizárt. Kib*szottul összetörné a szívem – vallotta Dave Grohl.

Érdekesség, hogy Novoselic a Nirvana feloszlása és Kurt Cobain halála után több zenekarban is megcsillogtatta tehetségét, ám korántsem ért el olyan sikereket, mint a Nirvanával. Később belekóstolt a politikai életbe is. Jelenleg Washington államban él második feleségével, Darbury Ayn Stenderu-val.

Dave Grohl jelenleg is a Foo Fighters zenekar élén énekel és gitározik. Nem titok, hogy a Nirvana amolyan Kurt Cobain-show volt, akkoriban a koncertek inkább a karizmatikus frontember körül forogtak, így kisebb rivaldafény jutott az egyébként dobon és gitáron is játszó, remek hanggal megáldott Grohlnak, ám ezt talán akkoriban kevésbé érezte így. Mind Krist, mind Dave szívesen emlékszik egykori zenésztársukra és jó barátjukra, bár ők is belátják, hogy Kurt igen nehezen viselte a sikert, melyet legjobban utolsó levelén át közvetített a nagyvilág felé. Íme, az utolsó levél azon sorai, melyben Kurt felvillantja a zenekar feloszlatásának lehetőségét:

Már túlságosan sok idő telt el azóta, hogy akár a zene hallgatása, akár megkomponálása, akár az olvasás vagy írás lelkesedést váltson ki belőlem. Emiatt oly mértékben bűnösnek érzem magam, hogy azt a szavak képtelenek kifejezni. Amikor például lejövünk a színpadról és kialszanak a fények, és a tömeg mániákusan üvölteni kezd, nincs már hatással rám, legalábbis nem úgy, ahogy Freddy Mercury-ra hatott, aki úgy tűnt, imádja örömét leli a tömeg szeretetében és csodálatában. Amit én teljes szívemből csodálok és irigylek. A helyzet az, hogy nem bolondíthatlak benneteket. Egyikőtöket sem. Egyszerűen nem lenne fair sem veletek, sem önmagammal szemben. A legrosszabb, amit el tudok képzelni, az lenne, ha átvágnám az embereket azzal, hogy azt hazudom, mintha száz százalékig élvezném, amit csinálok. Néha úgy érzem, mintha belépőkártyát kéne blokkolnom, mikor a színpadra lépek. Mindent megpróbáltam, ami az erőmből tellett, hogy értékeljem, és így is van, Isten a tanúm, értékelem, de ez nem elég. Értékelem azt a tényt, hogy én, mi rengeteg emberre voltunk hatással és szórakoztattuk őket. Talán én is egy olyan nárcista vagyok, aki csak akkor képes értékelni a dolgokat, ha már véget értek

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek