Starity

Megbirkózott a sötétséggel Radics Gigi

2013. október 17. 05:05   |   Szerző: Németh Dániel – MOM Park

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kerékpározás, vásárlás, mozgólépcső – mindez a látás képessége nélkül. A hírességek a Láthatatlan Kiállítás munkatársaival hívták fel a figyelmet a nem látók helyzetének fontosságára.

hirdetés
Megbirkózott a sötétséggel Radics Gigi

Kerékpározás, vásárlás, mozgólépcső – mindez a látás képessége nélkül. Radics Gigi, Keresztes Ildi, Gergely István és Dr. Kiss Gergely olimpikonjaink, valamint Puskás Peti és Sipos Peti „láthatatlan” feladatokban bizonyított a Fehér Bot napján.

Szemfedővel vágott neki a MOM Park forgatagának Radics Gigi, Keresztes Ildi, Gergely István, Dr. Kiss Gergely, Puskás Peti és Sipos Peti, ahol a Láthatatlan Kiállítás munkatársaival hívták fel a figyelmet a nem látók helyzetének fontosságára a Fehér Bot napján. A sztárok nem csupán fehér bottal bolyongtak a botorkáló pályán, de kerékpárra is pattantak, sőt bekötött szemmel válogattak a bevásárlóközpont kávézójának kínálatából.

„Soha nem volt még hasonló élményem. Próbáltam a bot segítségével támpontot keresni, bár egyáltalán nem volt egyszerű feladat. Sikerélményként éltem meg, hogy a pálya végére értem, de egyben a vakság érzéséhez is közelebb kerültem, ami ijesztő volt számomra, biztosan nem bírnám hosszú távon. Azonban azok a látássérültek, akikkel itt találkoztam, ismét rávilágítottak arra, hogy nem szabad őket sajnálni, inkább lenyűgöző, ahogyan megküzdenek a mindennapi kihívásokkal” – mondta Radics Gigi, aki a botorkáló pályán próbálta ki magát.

A szemfedő sötétségében Dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk is elbizonytalanodott.

„Olyan érzékeink kaptak nagyobb hangsúlyt, amelyek a városi lét során talán kissé eltörpülnek. A kávé zamatánál csak az orrunkban bízhattunk, a mozgólépcsőnél pedig könnyen becsapott a tapintásom, mivel segítség nélkül nagyon megtévesztő tud lenni. Nem látóként minden helyzetben a figyelem az első, ami rendkívül nagy koncentrációt igényel. Hihetetlen akaratereje van ezeknek az embereknek és mindig a pozitivitás sugárzik belőlük. Úgy gondolom látóként sokszor nagyobb sötétségben vagyunk, mint ők” – vélekedett a sportoló, aki azt tervezi, hogy a jövőben családjával is ellátogat a kiállításra.

„Régi kapcsolat fűz a Láthatatlan Kiállítás munkatársaihoz, többször dolgoztunk már együtt, és szerintem létfontosságú, hogy ahol lehet, felhívjuk erre az emberek figyelmét, segítsük őket, mégis legyünk tisztában azzal, hogy ők is képesek teljes értékű életet élni. A saját közegében mindenki jobban tájékozódik, akár egy átmulatott éjszaka után a lakás sötétségében is feltaláljuk magunkat, azonban az igazi kihívást egy új környezet jelenti, amit a feladatok során is megtapasztalhattunk” – tette hozzá az Irigy Hónaljmirigyből ismert Sipos Peti.



Puskás Peti és Keresztes Ildikó is részt vettek az eseményen / Fotók: Németh Dániel – MOM Park

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek