Starity

Újabb titkai láttak napvilágot Kurt Cobainnek

2013. október 27. 15:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ugyan a legendás Nirvana frontember, Kurt Cobain már közel 20 éve nincs köztünk, ennek ellenére a mai napig képes újat mutatni rajongóinak. Nemrégiben egy 20 évvel ezelőtti megdöbbentő vallomása látott napvilágot.

hirdetés
Újabb titkai láttak napvilágot Kurt Cobainnek

Néhány napja került nyilvánosságra az az interjús hangfelvétel, melyet alig egy évvel Kurt Cobain halála előtt készített a legendás frontemberrel Jon Savage, New York-i zenei újságíró. A felvétel különlegessége, hogy a mániás depresszióval, gyomor- és drogproblémákkal küszködő Cobain bevallja, miszerint komoly nehézséget okozott számára a középiskola és az ott tanuló diákok.

Az interjú során Cobain azt is elárulta, hogy kisebb kutatómunkát végzett ahhoz, hogy megtudja: a családja ír gyökerekkel rendelkezik és vezetékneve – melyet karrierje kezdetén gyakran elírtak – is ír, akárcsak apai és anyai felmenői.

Mint már sokszor hallhattuk tőle, úgy a Jon Savage-interjúban is megemlíti, hogy gyerekkora boldog volt egészen szülei válásáig és utána is csak arra vágyott, hogy átlagos, boldog családja legyen olyan szülők oldalán, akik szeretik őt. Életrajzírója, Charles R. Cross is többször említi nagysikerű, A mennyeknél súlyosabb címre hallgató könyvében, miszerint Kurt az iskolában elsősorban lányokkal barátkozott, később azonban nagy nehezen, de fiú barátai is lettek.

Cobain elmondása szerint mindig is zavarta az, ahogyan az emberek ítélkeznek a vallással, politikai nézetekkel és a szexizmussal kapcsolatban. Savage nem félt rákérdezni arra sem, miszerint Kurtöt zavarta-e az, hogy homoszexuálisnak gondolták.

Még én is azt gondoltam magamról, hogy meleg vagyok. Úgy hittem, hogy ez lehet a megoldás a problémáimra. Habár sosem próbálkoztam a dologgal, volt egy meleg cimborám, de az anyám ellenezte a barátságunkat, mivel... szóval anyám homofób volt. Ez nagyon rossz volt számomra, mivel végre találtam egy fiú barátot, aki megölelt és szeretettel bánt velem és, akivel rengeteg mindent meg tudtam beszélni, de nem lóghattam többé vele– emlékezett vissza az énekes a gyerekkorára.

További érdekesség, hogy az interjúban Cobain szót ejt arról a fájdalomról is, mely hosszú éveken át kínozta a gyomrát és, amelyet égő, émelyítő fájdalomként ír le naplójában, melytől sosem tudott megszabadulni:

Amikor énekelek, legtöbbször gyomorból énekelek. Pontosan onnan, ahol a gyomorfájdalom kínoz. Az orvosok minden alkalommal lenyomnak oda egy endoszkópot és megállapítják, hogy valamilyen vörös irritáció okozza a fájdalmaimat, melyet a düh, idegeskedés idéz elő, na és a kiáltás. Úgy értem, nem csak az én gyomrom szenved gyulladásos irritációtól, de nekem még gerincproblémáim is vannak. És amikor rám nehezedik a gitár súlya, a hátam rögtön felveszi ezt a görbületet. Szóval ez még gerincfájdalommal is jár minden egyes alkalommal...

Jon kérdésére, miszerint jobban érzi-e magát, a következőképp felelt az akkor 26 éves Cobain: Jobban vagyok. Igazából azóta, mióta megnősültem és lett egy gyerekem. Tudod, az elmúlt évben az egész mentális és fizikális állapotom majdnem 100%-osra javult. Még sosem voltam ilyen optimista a szüleim válása óta – állította Cobain és talán így is volt egészen addig a borzalmas április 5-ei napig, amikor is arra az elhatározásra jutott, miszerint jobb kiégni, mint megfakulni.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek