Starity

Hajjaj macskajaj - mit tegyünk, hogy elkerüljük a másnapot?

2013. december 19. 10:10   |   Szerző: Starity

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy pohár tejföl, egy evőkanál olívaolaj? Ezzel tényleg megelőzhető a másnaposság? Vagy csupán két dolog segíthet, ha egyáltalán nem iszol, vagy ha részeg maradsz?

hirdetés
Hajjaj macskajaj - mit tegyünk, hogy elkerüljük a másnapot?
Fotó: Rosen Georgiev / FreeDigitalPhotos.net

Bulizni sokan szeretünk, sőt néha túlzásba is visszük – van, aki megbánja, van, aki nem. A túlzott alkoholfogyasztás következménye, a macskajaj bizony megkeseríti a másnaposok életét.

Összegyűjtöttünk néhány lehetséges természetes praktikát, melyeket alkalmazva hamarabb és könnyebben szabadulsz meg a kellemetlen tünetektől, szerencsés esetben pedig tüneteid sem lesznek.

Vegyük sorra, a teljesség igénye nélkül, a különböző praktikákat:

Mérték

Az első és leginkább célravezető, ne igyál alkoholt! Ha mégis szeretnél, figyelj a mennyiségre, legtöbbször az az utolsó pohár már senkinek nem hiányzik, kár magadba erőltetni a haverok kedvéért. Ha teheted, ne igyál kétes eredetű, rossz minőségű italokat, ezek fokozzák a másnapi tüneteket.

Kiadós étkezés

Biztosan nem mondunk újdonságot azzal, hogy ne indulj el bulizni üres gyomorral. Ha nem eszel, sokkal hamarabb felszívódik az alkohol a szervezetedben, így a bulinak biztosan nem lesz jó vége. Minőségi ételeket fogyassz, melyeknek van tápanyag-, ásványi anyag- és vitamintartalma! Legjobban a zsíros ételekkel jársz jól, mivel a zsír védőrétegként vonja be a gyomrod belső felületét. Így elkerülheted nemcsak a fej-, de a gyomorfájdalmakat is.

Víz

Az alkohol dehidratálja a szervezetedet és felborítja az elektrolit-háztartást, ez a legfőbb oka másnapi fejfájásnak. Éppen ezért bőségesen pótolnod kell a folyadékot nemcsak másnap, hanem folyamatosan. A legjobb, ha minden pohár alkoholos ital után megiszol egy pohár vizet is. Lehet, hogy furcsán fognak rád nézni, amiért a sör mellé kísérőként egy ásványvizet is rendelsz, de a szervezeted biztosan meg fogja hálálni.

Tejföl

A tejtermékek gazdagok B-vitaminokban, amiket szintén leépít az alkohol. Ha szereted a tejtermékeket, a tejfölt és a joghurtot is, akkor előnyben vagy, hiszen a tejtermékek a zsírhoz hasonlóan jót tesznek a gyomrodnak.

Olívaolaj

Italozás előtt fogyassz olívaolajat! Persze ne magában dönts le egy kupicát, hanem szendvicsre, pirítósra csepegtetve fogyasztd. Lényege, hogy nehezíti, lassítja az alkohol felszívódását.

Vitamin

A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás a szervezetből kimossa az ásványi anyagokat és vitaminokat. Ezeket tudod pótolni jó minőségű multivitamin-készítménnyel. A C-vitamin erős antioxidáns, méregtelenít. A B-vitaminok és a kálium is jót tesznek ilyenkor.

Zöld Tea

A zöld tea előtte, utána, közben, bárhogy jó és enyhíti a másnaposság tüneteit is.

Mit együnk másnap?

Tény, hogy egy átmulatott éjszaka után sóvárgunk a szénhidrátdús falatokért, mégis érdemesebb inkább egészséges, lédús gyümölcsöket, zöldségeket, fogyasztani, és sok folyadékot inni. Így értékes folyadékhoz, fruktózhoz és vitaminokhoz is hozzájuttatod a szervezetedet. A fruktóz helyre billenti a vércukrot és gyorsítja az alkohol lebontását a szervezetben. Jó fogás a másnapos reggelire a tojás, mert fehérjét és B-vitamint tartalmaz. Jó még a banán és a spenót is, hiszen ezek káliumban gazdagok. Tehát akár szólhatna így is a recept: spenótos tojásrántotta, koktélparadicsom, banánturmix. Jól hangzik, ugye?

Ami szintén segíthet: csipkebogyótea és fokhagymakapszula, vagy akár egyszerűen valamilyen fokhagymás étel. A fokhagyma köztudottan nagyon gazdag antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő hatású szuperétel. A csipketea szintén magas C-vitamin-tartalmú és persze pótolja a kiszáradt szervezetben a folyadékot.

Kutyaharapás szőrével?

Ezt a hidelmet már sokszor megcáfolták, ám nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy másnaposan további alkoholt fogyasztani nem érdemes, hiszen csak ártunk vele.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek