Starity

A legsikeresebb videoklipek: Red Hot Chili Peppers

2014. január 05. 21:09   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A népszerű amerikai zenekar idén ünnepelte harmincéves fennállás és az évtizedek során számos alkalommal bizonyította a csapat, miszerint a rock és a funk elemei jól megférnek egymás mellett. Lássuk a Red Hot Chili Peppers legjobbjait!

hirdetés
A legsikeresebb videoklipek: Red Hot Chili Peppers

Californication (Californication) – 2000

Anthony Kiedis és csapata 1999 elején rögzítette hetedik stúdióalbumát Californication címmel, melynek hatodik dala lett a címadó nóta. Érdekesség, hogy maga az album csak a századforduló nyarán jelent meg hivatalosan és csakhamar a zenei listák felső tartományában találta magát.

Maga a szerzemény elsősorban Hollywood sötét oldalát mutatja be, emellett pedig helyet kapnak olyan neves sztárok és munkásságuk is a dalban, mint Kurt Cobain, David Bowie vagy a Beach Boys, valamint találhatunk némi utalást a Star Wars és Star Trek című sorozatokra is.

Különlegesség még, hogy  John Frusciante gitáros ebben és az Otherside címre keresztelt dalban használt egy különleges, vintázs Gretsch White Falcon üreges testű gitárt, ám később lecserélte a hangszert.

Maga a videoklip egy 3D-s számítógépes játék alapjaira épült, melyben a főszereplők a zenekar tagjai. A kisfilmet napjainkig több, mint 88 millió alkalommal nézték meg a legnagyobb videómegosztó oldalon, melyből közel 267 ezren lájkolták és csupán 3 és fél ezren tartották rossznak.

Can't Stop (By The Way) – 2003

A Can't Stop a csapat 2003-ban debütált By The Way címre hallgató albumáról kimásolt harmadik megfilmesített szerzemény volt. Ez a dal több dolog miatt is különleges említést érdemel, ugyanis a zenekar itt még alkalmazta a rappesített refrént, valamint a melodikus és rétegezett gitár és lírai progressziókat – melyekkel a zenekar azelőtt nem dolgozott.

A dal igen sikeres lett és előkelő helyezéseket sikerült megszereznie a legnagyobb zenei listákon a csapat számára, így például nyolcadik helyig kúszott a Billboard Modern Rock Track listán. További különlegesség, hogy a szerzemény helyet kapott a Guitar Hero On Tour: Decadesben is.

A nótához készült videoklipet Mark Romanek rendezte, melyben rendkívül absztarkt szituációkban mutatja be a zenekar tagjait. Mindennek ellenére több mint 48 millióan voltak kíváncsiak eddig a kisfilmre és ebből 181 ezren kedvelték és alig 2 ezren gondolták úgy, hogy nem volt jó.

Snow /Hey Oh/ (Stadium Arcadium) – 2006

A Snow című dal a Red Hot Chili Peppers 2006-os Grammy-díjat nyert albumáról, a Stadium Arcadiumról kimásolt második single volt. Érdekesség, hogy a dal a Billboard Modern Rock listájának élén állt öt hosszú héten keresztül, valamint 2012. június 28-án a holland Nijmegen városában található Goffertparkban tarott koncerten adta elő a zenekar először a számot azóta, hogy öt évvel korábban befejeződött a Stadium Arcadium című lemez népszerűsítő turnéja.

Különlegesség a videoklippel kapcsolatban, hogy a Dani California rendezője, Tony Kaye vállalkozott a feladatra, hogy kisfilmre viszi a Snow-t, ám végül munkásságára nem lett szükség, mivel a Warner Bros. megbízást adott Nick Wickham rendezőnek a klip elkészítése kapcsán. A rendező arra törekedett, hogy a kisfilmben a zenekart és a rajongókat tegye a középpontba, így 2006. október 17-én és 18-án, a New Jersey-i Continental Airlines Arenában tartott fellépés kapcsán rögzítették a képsorokat.

A videó az előbbiekhez hasonlóan igen nagy népszerűségnek örvendett – és örvend a mai napig -, hiszen több mint 32 millió megtekintőből több, mint 121 ezren kedvelték a képi és hangi minőséget és alig több, mint ezren utasították el azt.

Dani California (Stadium Arcadium) – 2006

A Dani California a Snow-hoz hasonlóan szintén a 2006-os megjelenésű Stadium Arcadium albumon kapott helyet. Érdekesség, hogy az iTuneson vált először elérhetővé, mielőtt 2006. május 2-án az üzletek polcaira került volna.

A dalban Anthony a szegény, fiatal, déli lány, Dani életét énekli meg, aki túl hamar vált anyává és enyészett el rendetlen életének hála. Kiedis elmondása szerint Dani karakterét azok a lányok ihlették, akikkel valaha közelebbi kapcsolatba került.

A dalhoz készült videoklip 2006 áprilisában debütált, melyet a korábban már említett Tony Kaye rendezett. A kisfilmben a zenekar a történelem leghatalmasabb rocklegendái előtt tiszteleg, így különböző jelmezekbe bújva láthatjuk a csapatot, amint felelevenítik Elvis Presley-t, a The Beatlest, Jimi Hendrixet, a Creamet, Prince-t, a Parliament-Funkadelicet, David Bowie-t, a Sex Pistolst, a The Misfits' Glenn Danziget, a Twisted Sistert, a Mötley Crüét, a Nirvanát és saját magukat.

A klipet több díjra is jelölték, azonban a jelöléseket nem sikerült díjra váltani, ennek ellenére azonban a videó közel 31 millió alkalommal került megtekintésre, melyből 146 ezren pozitívan, és alig több mint ezer ember értékelte negatívan.

Otherside (Californication) – 2000

Az Otherside című dal a Californicationről kimásolt második videoklip volt 2000-ben. A nóta a Billboard Hot 100-as listáján a 14. helyig tornázta magát, ezzel szemben a Billboard Modern Rock Tracks listáján az első helyig jutott. Érdekesség még, hogy az Otherside az utóbbi listát 13 hosszú héten át ostromolta, mielőtt lekerült volna róla, ez pedig új rekordnak számított.

A kisfilmet Jonathan Dayton és Valerie Faris rendezte egy fekete-fehér-vörös színekre épülő sémára, mely némileg a német expresszionista művészetre emlékeztet. A rajzfilmes elemekkel tartalmasított történet egy fiatalember álmába enged betekintést nyerni.

A dalt több alkalommal is remixelték, de talán egyik változata sem lett olyan jó, mint az eredeti. Mi sem bizonyítja ezt – és a klip sikerességét – jobban, mint a tény, hogy a YouTube-on eddig majdnem 30 millió alkalommal tekintették meg, melyből 141 ezren csodálták és alig több mint 900-an szavazták le.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek