Starity

50 millió dollárt fizettek egy szoborért

2014. január 08. 21:09   |   Szerző: annatm

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Alberto Giacometti szobra, a Grande Tête Mince sokkal többért kelt el, mint amennyire felbecsülték, azaz több mint 50 millió dollárt adtak érte a Sotheby aukcióján.

hirdetés
50 millió dollárt fizettek egy szoborért

Az 1966-ban elhunyt világhírű svájci művészről készült bronzszobor végső ára 50.005.000 dollár (kb. 11 milliárd forint) lett, vagyis sokszoros értéke annak, mintha egy ugyanilyen súlyú aranytömböt adtak volna el.

A 65 centiméteres műalkotást Alberto testvére, Diego készítette el Giacometti egyedi stílusában, akinek munkáinak többségében egyébként is felfedezhetőek voltak a keskeny karakterek.

„Számomra egy szobor nem csupán a szépség megtestesülése, hanem egy módja annak, hogy egy kicsit jobban megpróbáljam megérteni, mit lehet megfigyelni egy adott fejen, hogy rájöjjek, mi hívja fel a figyelmemet, és mit csodálok benne”­ – magyarázta az alkotó.

A New Yorkban megtartott Sotheby Impresszionista és Modern esti aukciója egészen lenyűgöző, 290.244.000 dolláros bevétellel zárt.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek