Starity

11 őrült történelmi dolog, amit nem tudtál a rúzsról

2014. február 05. 14:02   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lássunk néhány elfelejtett történelmi érdekességet az ajakékesítő festékről.

hirdetés
11 őrült történelmi dolog, amit nem tudtál a rúzsról

Tudtad, hogy az első rúzs 5000 évvel ezelőtt készült, Mezopotámiában? A tehetős egyiptomiak is viselték, Kleopátrának pedig a vörös volt a kedvenc színe. Egy időben sátánimádatnak számított, máskor a prostitúció, a feminizmus jele volt, a franciák pedig fejeztek érte. Az első szájfényt 1930-ban mutatta be a Max Factor, és igazán népszerűek azt követően lettek, hogy leáldozott a fekete-fehér filmek ideje. Lássunk tizenegy érdekességet a rúzs történelméből!

Akár prosti is lehetnél...

A görög birodalom kezdetén a rúzs elődje, a vörös ajakfesték annak a kifejezőeszköze volt, ha valaki kurtizánkodásra adta a fejét. A rúzs vörös festékből, borból és olyan extraordinális alapanyagokból készült, mint bárányverejték, emberi nyál és krokodilürülék.

Illegális is lehetne Nagy-Britanniában

1650-ben a parlament megpróbálta bojkottálni a rúzs viselését – ahogy ők nevezték akkor: a festés erkölcstelen bugyrát.

Kifejezhetnéd vele a titulusod, rangod

A római birodalomban a rúzst a társadalmi helyzet, a titulus és rang kifejezésére használták. Még férfiak is viseltek ajakfestéket, amellyel jelezték, hogy magasabb rangban állnak másoknál.

Még George is viselte!

George Washington alkalomadtán rúzst kent magára. És szemfestéket. És púderezett parókát. Nem ítéljük el!

Letartóztatás járt a rúzs viseléséért

1915-ben törvényt hoztak Kansasban: szabálysértésnek számított, ha egy 44 évnél fiatalabb nő kifestette a száját, mivel „hamis benyomást keltett”.

II. Erzsébet királynőnek saját árnyalata volt

Az 1952-es koronázása alkalmából II. Erzsébet királynő kinevezett magának egy saját árnyalatot, amely passzolt a palástjához. A The Balmoral Lipstick nevű rúzst skóciai otthona után nevezte el.

Churchill: a rúzst nem adagoljuk!

A II. világháború ideje alatt minden kozmetikai terméket, kivéve a rúzsokat, raktárról adagolták a háztartásokba, hiszen a gyárak többnyire azonos ágra szakosodtak (pl. nyersanyaggyártás). Winston Churchill úgy döntött, továbbra is gyártani fognak rúzsokat ez idő alatt, mondván, pozitív hatással vannak a hangulatra. Mondani sem kell, egészen jó eladásokat produkáltak ezzel.

Rúzzsal az ajkadon a guillotine-ra vezet az út

A francia forradalom idején az ajakír viselése az arisztokraták iránt érzett szimpátia jele volt, ezért pedig lefejezés járt. Ekkor szoktak le a férfiak a rúzs viseléséről.

Ha nem viselsz rúzst, elmebeteg vagy?

Az 1960-as évek elején a rúzs használata a feminizmus egyik kifejezőeszköze volt, és azokról, akik nem viselték, könnyedén hihették azt, hogy mentális zavarban/őrületben szenvednek, vagy leszbikusok.

Az amerikai nők 80%-a festi magát

Egy, a 2000-es években végzett kutatásból kiderült, hogy Észak-Amerikában a nők több mint 25 százaléka nem hagyja el enélkül a lakást, nyolcvan százaléka pedig rúzsozza magát – tíz százalékkal többen, mint a franciáknál.

Csak Liz viselhetett vörös színt

Elizabeth Taylor annyira szerette a vörös rúzsát, hogy követelte, saját filmjei során senki ne viselhesse ugyanazt a színt, vagy közel hasonlót.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek