Starity

Íme, minden idők legjobb 21 balladájának listája

2014. február 16. 18:06   |   Szerző: bazsi888

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valentin-nap alkalmából a brit The Thelegraph összeállította a legjobb 21 ballada listáját, melyet igazi nagyágyúk, hol könnyfakasztóan, hol hátborzongatóan megható slágereit állították sorrendbe.

hirdetés
Íme, minden idők legjobb 21 balladájának listája

A The Telegraph természetesen inkább a rock, pop-rock műfajból válogatta össze a dalokat, hiszen többnyire ebben a stílusban csendültek fel a mára már örökzölddé vált erőteljes balladák. Zenei korszakot tekintve pedig a '80-as, '90-es évekből csemegéztek, hiszen ennek a zenei műfajnak a fénykora akkorra tehető, manapság ugyanis inkább a rádióbarátabb, rövidebb, fiatalosabb hangételű dalok vannak előnyben.

Az első helyre a brit rockzene állócsillaga, Bonnie Tyler és legszebb balladája, a Total Eclipse of the Heart került. Nem véletlenül, hiszen a 7 perces, Wagnerikus rock stílusú ballada 1983-as megjelenése óta, szinte megunhatatlan, 1983-ban 6 millió példány kelt el belőle.

Bonnie jellegzetes hangja, a mennydörgés szerű üstdobok, az instrumentális blokk teszi igazán élvezhetővé ezt a mini rock-operát. Megjelenésekor 20 ország toplistájának első helyén szerepelt, de manapság is naponta fent van több ország iTunes toplistáján, nemrég pedig egy szavazáson kiderült, hogy ezt a dalt éneklik a legtöbben a zuhany alatt, de még a Guinnes Rekordok Könyvébe is bekerült, ugyanis a Sony SingStar online karaoke áruházából ezt a dalt töltötték le legtöbben. Az énekesnő a mai napig énekli koncertjein ezt a felejthetetlen slágert, amit 1984-ben két Grammy-díjra jelöltek.

A negyedik helyre egy film betétdal került, mégpedig a Mannequin főcímdala, a Nothing's Gonna Stop Us Now a Starship együttes előadásában. A dal egy vidámabb hangzású szerelmes dal 1987-ből, ami az USA-ban és az Egyesült Királyságban is a toplisták élén végzett, ráadásul Amerikában és Európában is fél-fél millió eladott példánnyal büszkélkedhet.

Furán hagnzik, de Alice Cooper méreggel teli dala, vagyis a Poison is felkerült a listára. Az amerikai hard rock és heavy metal énekes egyik legsikeresebb dalának témája a testi szerelem, a refrénje pedig magyarul így szól: „Mérget csepegtettél a vénáimba – de nem akarom széttörni e láncot”.

Bon Jovi sem hiányozhat az összeállításból, aki az Always című dalával került a legjobbak közé. A dalban Bon Jovi a szerelmet gyászolja és ennek képi világát is remekül tükrözi a hozzá készített remek videoklip is. A dal három országban volt listavezető és közel 1,5 millió példányban kelt el világszerte.

Belinda Carlisle, a '80-as évek egyik igen népszerű pop-rock énekesnője, akinek balladája, a Heaven is a Place on Earth a Billboard és a brit toplista első helyét is megjárta. Ez a dal, a gitár riffekkel és az enyhén vibráló, új szerelem izgalmát és romantikáját elmesélő dal jogosan lett tagja a legjobb 21-nek.

Nagy ember, nagy hang és egy igazi heavy metal és Wagnerikus-rock stílusban megírt szenvedélyes ballada. A Fasírt, vagyis Meat Loaf egyik legsikeresebb dala 1993-ban jelent meg, szerzője pedig ugyanaz a Jim Steinman, aki Bonnie Tylernek is megírta a Total Eclipse of the Heartot.

Az I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That) 28 ország első helyét szerezte meg a toplistákon. 1994-ben Meat Loaf Grammy-díjat nyert a legjobb rockdal kategóriában, bár a rádiók már nem játsszák gyakran, mivel eredetileg 12 perces, a videokliphez egy közel 8, míg a rádiók részére egy 6 perces változatot készítettek. A klipje a Szépség és a szörnyeteg rajzfilm betétdalának is beillene, legalábbis ami a történetét illeti.

A teljes lista:

  1. Total Eclipse of the Heart – Bonnie Tyler
  2. Don't Stop Believin' – Journey
  3. You're the Voice – John Farnham
  4. Nothing's Gonna Stop Us Now – Starship
  5. (I Just Died) In Your Arms Tonight – Cutting Crew
  6. Chains – Tina Arena
  7. Poison – Alice Cooper
  8. Black Velvet – Alannah Myles
  9. Here I Go Again – Whitesnake
  10. Always – Bon Jovi
  11. When Love & Hate Collide – Def Leppard
  12. I Want to Know What Love is – Foreigner
  13. Love Walked In – Thunder
  14. More Than a Feeling – Boston
  15. Heaven is a Place on Earth – Belinda Carlisle
  16. China in Your Hand – T’Pau
  17. I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That) – Meatloaf
  18. Every Rose Has a Thorn – Poison
  19. I Don’t Want to Miss a Thing – Aerosmith
  20. Nothing Compares 2 U – Sinead O’Connor
  21. Alone – Heart

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek