Starity

Így változott a tökéletes testalkat 100 év alatt

2014. február 23. 13:01   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lássuk, hogyan változott az ideális testalkat az 1900-as évektől egészen a 2000-es évekig.

hirdetés
Így változott a tökéletes testalkat 100 év alatt

Egy tökéletes testtel rendelkező, 1930-as években élő modellre aligha tekintene a Victoria's Secret esélyesként, sőt egy castingügynökség sem vetne rá második pillantást.

A Center for Disease Control kutatásai alapján az átlagos amerikai nők BMI-indexe fél évszázad alatt 24,9-ről 26,5-re növekedett, ennek ellenére a mai idealizált nők, a szexszimbólumok nem épp telt alakjukkal váltak ikonikussá, mint egykor Marilyn Monroe.

Olyan márkák, mint a Dove, a Debenham's és H&M igyekeznek teltkarcsú és molett nőket alkalmazni promóciós kampányaikhoz, a Representation Project nevű szervezet pedig azon dolgozik, hogy eltörölje a média által létrehozott tökéletes test képét. A szexszimbólumok az elmúlt száz év alatt rengeteget változtak, a homokóra alakkal bíró Mae Westtől kezdve a deszka Kate Mossig. Lássuk, hogyan formálódott a tökéletes nő képe:

A Gibson-lány: 1900–1910

A Gibson lány képét Charles Dana Gibson ihlette, aki szerint a női tökéletesség a magasságban, nagy keblekben, széles csípőben, de vékony derékban rejlik.

A bakfis, 1920-as évek

Ismertek voltak hullámos bobfrizuráikról, tépett-vágott ruháikról és botrányos viselkedéseikről, mint például a nyilvánosság előtti dohányzás vagy a vezetés. Nem viseltek fűzőt, de bokát és sokszor térdet szabadon hagyó ruhákba bújtak.

Mae West, 1930-as évek

A hollywoodi sztár, Mae West nem is lehetett volna jobban a bakfisok teljes ellentéte. Kihangsúlyozta a csípőjét és melleit, és szoros, testhez álló ruhákban járkált. Mae állítólag egyszer azt mondta, domborulatainkat ápolnunk kell, lehet, hogy veszélyesek, de senki sem mond nemet nekik.

Rita Hayworth, 1940-es évek

A második világháború alatt a tökéletes test képe sokat változott, felejtésbe merült a húszas évek Párizsát idéző bakfisfigura és Mae West. Az olyan csillagok, mint Rita Hayworth, sokkal vékonyabb testalkattal, tökéletes bőrrel rendelkeztek.

Marilyn Monroe, 1950-es évek

Marilyn Monroe, Jayne Mansfield és Betty Page voltak az ötvenes évek igazi szexszimbólumai, de az olyan pin-up lányok, mint Sophia Loren és Brigitte Bardot sem maradtak ki a sorból. Teltkarcsú alak, falatnyi, de igényes és stílusos ruhák – ez az, ami jellemezte az évadfordulót. „A testet mutatni, nem pedig eltakarni kell” – mondta egykor Monroe.

A vékony, 1960-as évek

A szexuális forradalom mellett a hatvanas évek új szépségideált köszöntöttek, a hosszú lábú, vékony leányzókat. A high-fashion modell, Twiggy Lawson teljes ellentéte volt a bakfisoknak.

Farrah Fawcett, 1970-es évek

Az ideális hetvenes évekbeli nő barnult, ragyogó hosszú hajú, vékony, de formás alakú volt, egészen sportos, és csupán minimális sminket viselt, vagy annyit sem. Farrah Fawcettet tartották az évtized egyik legszebb nőjének.

Jane Fonda, 1980-as évek

Amint a sportos testalkat egyre népszerűbbé vált, kialakult az ideális izmos nő képe, akik hihetetlenül vonzónak számítottak. A vékonyság ekkor már nagyszerű tulajdonságnak minősült, de vékonynak és erősnek lenni egyszerre már tökéletes volt.

A Rehabs.com számításai alapján az 1980-as Playboy-modellek 60 százaléka 15 százalékkal kevesebbet nyomott, mint az egészséges átlag. A nyolcvanas években mutatkozott be Naomi Campbell és Claudia Schiffer is, Jane Fonda edző DVD-iből pedig milliókat adtak el.

Kate Moss, 1990-es évek

A kilencvenes években a modellek drasztikusan lefogytak, Kate Moss deszkaalakjának köszönhetően kiérdemelte a heroinsikk jelzőt, a modell pedig azt vallotta, semmi nem jobb annál, mint amikor az ember vékony.


Fotó: Calvin Klein

Adriana Lima, a 2000-es évek eleje

A századforduló tucatnyi Victoria's Secret-angyallal kecsegtetett, magas, vékony, dúskeblű, ragyogó hajú lányok vonultak végig a kifutón hosszú virgácsaikkal – kinézetüket pedig gyorsan idolizálták.

„A tévé szerint minél nagyobb, annál jobb. A Vogue szerint minél vékonyabb, annál jobb.” (Beyoncé – Pretty Hurts)

Valóban egyet kell értenünk a Vogue és egyéb divatlapok állításával? Figyelembe véve az elmúlt száz év változásait, és a jelenlegi állapotot, megjósolhatjuk-e, milyen testalkat számít majd tökéletesnek harminc, hatvan év múlva?

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek