Starity

Könnyes búcsú: véget ért az Így jártam anyátokkal

2014. április 01. 16:04   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2005-ben kezdetét vette az egyik legjobb szituációs komédia, amely 2014. március 31-én véget ért. Lássuk, mi minden is történt a kilenc év alatt!

hirdetés
Könnyes búcsú: véget ért az Így jártam anyátokkal

A két Golden Globe-díjra jelölt CBS-széria 2008. október elsején indult; s azóta is több mint nyolcmillió nézőt ültetett a képernyők elé hetente.

2030-ban Ted Mosby úgy dönt, leülteti két gyermekét, Luke-ot és Pennyt, hogy elmesélje nekik, hogy járt az anyjukkal. Az egyszerű délutáni sztori azonban kilenc évre nyúlik, és betekintést nyerhetünk Ted, Lily, Marshall, Barney és Robin mindennapjaiba és fergeteges estéibe. Megismerjük azt a 39 nőt, akivel Tedet összehozta a sors a nagy Ő előtt, Victorián, a lotyós tökön és Robinon át egészen Zoey-ig és Jeanette-ig.

Az első évadban Ted hajthatatlanul vadászik Robinra, akit jobban érdekel a karrierje, de sajnos rá kell eszmélnie, hogy még a főnöke sem nézi az összeállításokat. Miután Ted 2005-ben sem találkozik a lotyós tökkel, tovább próbálkozik Robinnál; az Ananász incidens című epizódban (amely egyébként az évad legnézettebbje volt) a sárga földig leissza magát, és nem is sejti, hogy éjjel nem Robint, hanem Trudyt invitálja az ágyába.

Stuart és Claudia esküvőjére Robint szeretné magával vinni, ám neki dolgoznia kell – az utolsó pillanatban toppan be a lagzira, amikor Ted már Victoriával romantikázik. Rájön, mégis érez valamit Ted iránt, de Ted és Victoria kapcsolata túl tökéletes, hiába is próbálja szabotálni azt.

Mivel Ted nem szakít Victoriával, elszúrja a lehetőségét Robinnál, és még 28. születésnapján is a tökéletes nőt keresi – a párkereső, akinél korábban megfordult, és aki közölte vele, a számítógépes keresés alapján nem létezik számára tökéletes nő, végre talál egy lányt, akivel összeillenek, Ted mégis úgy dönt; neki Robin kell; s mikor megszerzi magának, akire áhítva vágyott, Marshall elveszti Lilyt, aki San Fransiscóba utazik, hogy megtalálja az álmát.

Marshall elképesztően depresszióssá és szánalmassá válik, miután szakítanak Lilyvel, a helyzet még inkább eldurvul, mikor megtudja, ismét a városban van. Barney próbálja visszacsalogatni csajföldére, s megismeri a paraszemű Chloe-t, Lily pedig próbálja tönkretenni az első randijukat – sikeresen.

Miután ismét összejönnek, létrejön a nyolc éven át tartó pofogadás, Robin ugyanis súlyos titkot őrizget a múltjáról, s míg Marshall azt vallja, házas, Swarley szentül hisz a pornós éveiben. Megismerjük Robin Sparklest, aki egy éven át narancslén és sós perecen élt, és az Irány a pláza című slágerrel Kanadában turnézott.

Ted és Robin új szintre emelik kapcsolatukat, amikor eldöntik, összeköltöznek, de senki sem örül ennek, különösképp Barney nem. Marshall és Lily eközben nagyban szervezik esküvőjüket, ahol minden katasztrofálissá fajul, de a sors közbeszól, és Barney összeesketi őket az igazi ceremónia előtt. Amint a boldog páros a fogadáson ünnepel, Tedék közlik Barney-val, hogy szakítottak.

A különválást követően Ted rájön, egy pornósztár használja a nevét, egy őrült lánnyal, Bla Blával randizik, pillangótetoválást varrat magára, végül megismerkedik Stellával, aki lézerkezelések során eltávolítja azt. Bár Stella öt éven át csak a kislányának élt, beadja a derekát, és összejönnek Teddel.

Robint ismét felkavarja a múltja, amikor megtudja, egy régi barátja, akivel a Sandcastles in the Sand című slágerének klipjét forgatták, visszatér a városba, hogy ismét összetörje a szívét, s Barney oldalán sírja ki magát, aki ráeszmél, szerelmes Robinba.

Ted megkéri Stella kezét, de hamar rájön, hogy semmit sem tud álmai asszonyáról, különösképp nem akar összeköltözni vele, mert utálja New Jersey-t. Az esküvő napján Stella faképnél hagyja Tedet, és visszamegy a volt férjéhez.

Ted és Robin szexbarátok lesznek, ami miatt Barney teljesen kiakad, és még az is megfordul a fejében, hogy feleségül veszi Robint, hogy ne toloncolják ki az országból. Végül Robin rájön, hogy Barney szerelmes belé.

Ted megkezdi karrierjét az egyetemen mint építészprofesszor, és elárulja a gyermekeinek, édesanyja is részt vett az első óráján, amit véletlenül rossz épületben tartott. Lily arra kényszeríti Barney-t és Robint, hogy beszéljék meg, hol is tart a kapcsolatuk. Bár nem merik bevallani, teljesen odavannak a másikért, Barney még leckéket is vesz Tedtől, hogy megtudja, milyen férfira vágyik.

Rövidesen véget ér kettejük kapcsolata, Robin megismeri Dont, ivós játék kulcsfigurája lesz, de öhm... Barney a Super Bowl estéjén (a CBS-t reklámozva) meghirdeti a telefonszámát, így ördögi körbe kerül.

Ted megveszi álmai otthonát, a többiek eközben megismerik a hasonmását a Robotok vs pankrátorok mérkőzésen. Kiderül, filmet készítettek A menyasszony címmel az incidensből, amikor Stella faképnél hagyta Tedet az oltárnál; Jed Moseley azonban korántsem olyan figyelmes és romantikus, mint Ted, kivéve, ha a vörös cowboycsizmájáról van szó.

Ted új megbízást kap; új felhőkarcolót építhet a GNB számára, ám ehhez le kell rombolni egy régi épületet – óriási dilemmába esik, amikor megismerkedik Zoey-val. Barney új videót talál Robin Sparklesről, a banda megismeri Zoey férjét, a Kapitányt, Lily teherbe esik, Marshall édesapja pedig meghal.

Barney a Kétségbeesés napján kipécéz magának egy lányt, de rögvest meghőköl, mikor megtudja, Nora férjet és családot szeretne. Megismeri a biológiai apját, de csalódik egyszerű, unalmas kisvárosi életében. Ted szakít Zoey-val.

Lilyék Punchy esküvőjén jelentik be, hogy gyermeket várnak, Robin rájön, érez valamit Barney iránt, ő azonban újabb esélyt kapott Norától – Robin terapeutához jár, akivel később randizni kezdenek.

Ted tíz év után találkozik a lotyós tökkel, de a kapcsolatuk korántsem olyan fényes, ahogy arról korábban képzelegtek. Lily terhes-agya arra kényszeríti őt, költözzenek a kertvárosba, Barney pedig, akinek a kacsás nyakkendőt kell viselnie (11 epizódon keresztül), rájön, negyedrészt kanadai. Újra összemelegednek Robinnal, és bár ő dobja érte Norát, Kevin szerelmet vall Robinnak, és megkéri a kezét, nem sejtve, hogy ha Robinnal marad, sosem vállalhat gyermeket.

Barney belezúg egy sztripperbe, s a többiek ugyan próbálják szétválasztani őket, rájönnek, egymásnak lettek teremtve. Ted nőnek öltözik, hogy kiegyenlítse a számláját, s mellette halad el az Anya, aki akkor randizott először Loiusszal. Barney megkéri Quinn kezét, Ted pedig megszökteti Victoriát az esküvőjéről.

Barney nevetséges házassági szerződése arra készteti, hogy rájöjjön, egyáltalán nem bíznak a másikban, így Quinnel útjaik elválnak. Ted megkéri Victoria kezét, ő pedig azt szeretné, hogy Ted többé ne találkozzon Robinnal – mivel erre nem hajlandó, ők a szakítások őszének második párosa. Bár Robin pasija bármennyire is ostoba, nem tudja ott hagyni, így Barney saját kezébe veszi az ügyet, és szerelmet vall Robinnak, aki ismét elutasítja közeledését, így kolléganőjével, Patrice-szal kezd randizni.

Ted az épületének megnyitójára Robint szeretné magával vinni, de megtudja, hogy Barney feleségül szeretné venni Patrice-t, így elengedi Robint, nem is sejtve, hogy mindannyian egy fergeteges terv részei voltak.

Robin Sparkles sötét oldaláról lehull a lepel, amikor előkerül a PS. I Love You videoklipje, Ted ismét egy őrült csajjal kezd randizni, aki tönkreteszi a piros cowboycsizmát (és javarészt Ted otthonát). Lily megtudja, hogy Ted Chicagóba költözik az esküvőt követően, az Anya pedig megveszi a jegyét Farhamptonba.

Az utolsó évadban Lily, Marshall, Barney és Robin is Ted előtt ismerkednek meg az Anyával, Lily második gyermekével várandós, aki a Daisy nevet kapja, Ted elengedi Robint, Barney pedig megkapja az utolsó pofonját a szertartás előtt egy perccel, így lezárul a nyolc éven át tartó pofogadás.

Betekinthetünk Ted és az Anya első randijába, a lánykérésbe, és második gyermekük, Luke születése előtti pillanatokba, és kiderül, hogy elkészült A menyasszony című film folytatása. Barney és Robin örök hűséget fogadnak egymásnak, Lily és Marshall megújítják esküvői fogadalmukat, Ted pedig végre találkozik gyermekei anyjával.

A negyvenperces fináléban végül mindazt, amit az elmúlt kilenc évben felépítettek, le is romboltak; kiderült, hogy az anya már hat éve elhunyt, és tulajdonképpen Ted délutáni meséje kapcsán engedélyt kér gyermekeiről arra, hogy Robinnal randizzon, aki három év után elvált Barney-tól, aki pedig teherbe ejtette a „31-es” nőt. Lily már a harmadik gyermekét hordta a szíve alatt, Marshall bíró lett, Robin, elhagyva a bagázst, beutazta a világot, majd 2030-ban, mikor kinézett az ablakán, meglátta Tedet a kék kürttel a kezében...

Kilenc év alatt mit is tudtunk meg a címszereplőről?

2005-ben, az estén, amikor Ted megismerte Robint, az Anya épp a 21. születésnapját ünnepelte, és megtudta, barátja, Max életét vesztette. Évekig tartott, míg feldolgozta az elvesztését, de a 2008-as Szent Patrik-napi partin (ahol Ted lenyúlta a sárga esernyőjét) összefutott a pucér pasival, s tanácsának köszönhetően elhatározta, beiratkozik közgazdaságtanra, hogy véget vessen a szegénységnek — évekkel később még saját könyvet is publikált.

Az első órán megismerkedett Ted exbarátnőjével, Cindyvel, akivel néhány hónapig közösen béreltek lakást, és a kétszázadik epizódban megtudtuk, hogy tulajdonképpen Ted és az Anya a borsó meg a héja.

Végül, zenekara megalapítását követően megismerkedett Louisszal, aki elmesélte neki, hogyan nyílt meg a Rejtvény — és ami még fontosabb; értette a rejtvényt! Az első randijukra azon a napon került sor, amikor Ted női ruhában állított be a MacLaren's-be, kapcsolatuk pedig egy nappal Barney és Robin esküvője előtt ért véget, az Anya ugyanis elutasította Louis lánykérését.

Persze mindig kikerülték egymást egészen addig, amíg a vonatállomáson ülő hölgy rá nem beszélte Tedet, szólítsa meg Tracyt.

Kik voltak a leghíresebb vendégszereplők?

A sorozatban számos más szériából ismert sztár tette tiszteletét, akik legtöbbször csak egy-egy epizódban jelentek meg – ilyen volt például a Pretty Little Liars sztárja, Lucy Hale, aki Robin húgát alakította, Katie Scherbatskyt. Robinhoz kapcsolódóan megismertük Jessica Glittert (Nicole Scherzinger), akivel saját tévéműsort vezettek tinikorukban. Az egykori Pussycat Doll a Hód-dalban nem működött közre, egy másik énekesnő hangját vágták alá.

A Nebraska sztárja, Will Forte alakította Barney béna szárnysegédjét, a Breaking Bad Walter White-ja, Bryan Cranston Ted főnökének bőrébe bújt, Judy Greer karakterét háromszor is otthagyták az oltárnál, Mandy Moore segített r*rendszámot varratni Ted derekára, Stella asszisztense, Britney Spears pedig reménytelenül szerelmes volt Tedbe, végül Barney ágyában kötött ki.

Jennifer Lopez könyve segítségével a nők megtanultak uralkodni a férfiakon, Katy Perry egy ártatlan és bugyuta fruskát keltett életre, Enrique Iglesias pedig Robin pasiját alakította a második évad elején. A Diszkópatkányokból ismert Chris Kattan Jed Mosley-ként volt látható, Stellát Malin Akerman formálta meg, de mellettük olyan nevek tűntek még fel, mint John Cho, Rachelle Lefevre, Busy Philipps, Heidi Klum, Kim Kardashian és Carrie Underwood.

Mi történt a mellékszereplőkkel?

A kilencedik évad végén számos szálat lezártak, s megtudtuk, az elmúlt években megismert epizód- és mellékszereplőkkel mi történt. Az őrült Jeanette például összejött Robin exével, a terapeuta Kevinnel, és Poughkeepsie-ben élnek. Carl, aki a MacLaren szorgos (Marshall szerint vámpír-) pultosa volt, a fiával családi bizniszbe fogott.

Ranjit befejezte a (jogsi nélkül való) vezetést, és megnyitotta saját limuzinszervízét. Patrice-nek saját rádióshow-ja van, Zoey pedig továbbra is kiáll az állatok és emberek jogaiért – még akkor is, ha ez másoknak nem tetszik.

Scooter összejött Lily orosz, sztripperhasonmásával, Blitz végre túllépett a játékfüggőségén, Bla Bla (akinek a neve Carol, köszöni szépen) sorsáról semmit sem tudunk, de Sandy Rivers kiélheti perverz vágyait új tévéműsorában. És minden jó, ha a vége jó: James meggyőzte Tomot, hogy fogadja vissza.

Hány alteregóval találkoztunk összesen?

Lily és Marshall elhatározták, ha meglátják az ötödik hasonmást is, azt jelenti, az univerzum jelet küld nekik, hogy belevághatnak a babaprojektbe. Mire idáig eljutottak, találkoztak mindenki alteregójával, kivéve Barney-ét.

Leszbikus Robin volt az első, akivel megismerkedtünk New York utcáin, kinézete miatt a srácok ráaggatták a leszbikus jelzőt. Bajusz Marshallt még 2002-ben látták egy busz oldalán szereplő hirdetésen, amelyből azt szűrték le, vagy ügyvéd, vagy szerencsejáték-vezető. Sztripper Lilyre Barney és Marshall találtak rá a Lusty Leopardban, ahol Jasmine-ként dolgozott, orosz származású, és dohányzik. Miután szakítottak Arvydasszal, összeházasodott Lily exbarátjával, Scooterrel.

Pankrátor Tedet a Robotok vs Pankrátorok egyik mérkőzésén ismertük meg, amire Ted nem volt hajlandó elmenni, de elmondása szerint az ő hasonmása a legklasszabb. Barney többször is megtévesztette a többieket; sötét hajú taxisofőrként és az örmény Kristoffként is láthattuk, de az igazi alteregója Dr. John Stangel nőgyógyász volt.

Hány közbelépés történt?

Az intervenció használata szinte védjeggyé nőtte ki magát, Craig és Carter számos alkalommal hangsúlyozták, hogy a sorozat kettejük életén alapszik, így sok dolgot építettek be az efféle közbelépésekbe is — lássuk, kit miért állítottak le a többiek:

Barney: a gyakori trükkök miatt, melyekhez tüzet is használt.
Barney: amiért öregemberként csajozott.
Barney: amiért nem adott az apjának második esélyt.
Lily: a brit akcentus miatt.
Marshall: amiért 24/7 egy kalapot viselt.
Marshall: amiért állandóan grafikonokat használt.
Robin: amiért állandóan szoláriumba járt.
Ted: amiért megkérte Stella kezét, pedig nem is ismerték egymást.
Ted: amiért mindenkit korrigált.
Ted: amiért beleszeretett egy férjes asszonyba
Stuart: alkoholizmus.
mindenki: amiért túl sok közbelépést tartottak (ez volt a Közbelépések közbelépése).
Barney: amiért összeköltözött Quinn-nel (Quinn-tervenció)
Robin: amiért Barney megszállottja lett.

22 dolog, amit nem tudtál a sorozatról:

1. Az intro dalát a társkészítők zenekara, a The Solids adja elő.

2. Barney Stinsont egy heroindíler után nevezték el.

3. Robin Scherbatsky és Cobie Smulders is Vancouverből származnak.

4. Ted ohiói, akárcsak Carter Bays és Craig Thomas.

5. Visszatérő vicc volt a sorozatban, hogy senki sem tudja, mivel foglalkozik Barney. Erre végül fény derült a kilencedik évadban.

6. Szintén visszatérő vita az, ki Ted legjobb barátja.

7. Élő közönség nélkül forgatták a szériát, mivel túl sok jelenetet tartalmaz. Az epizódokat a premier előtt levetítik a közönségnek, a reakcióikat pedig felveszik és alávágják.

8. A legtöbb barney-féle statisztikában megjelenik a 83 mint százalék.

9. Victoriát szavazták meg a legjobb barátnőnek.

10. Zoey volt a legkevésbé kedvelt.

11. Alyson Hannigan terhesen forgatta a negyedik évad egyes jeleneteit, gyakran nem is látszott a hasa, vagy bő ruhákat viselt, a hotdogevő verseny során mutatták egyedül a pocakját.

12. Ezt követően kiderült, hogy Cobie Smulders is gyermeket vár, így több időt töltött a boxban, mint korábban.

13. Josh Radnor allergiás a kutyákra, de ezt addig nem tudták, amíg meg nem kapta a szerepet, ezért is szabadult meg Robin a kutyáitól a második évadban.

14. Samm Levine jelentkezett Barney szerepére.

15. A divattervező Tim Gunn volt a stáb legkedvencebb vendégszereplője.

16. Conan O’Brien szerepelt egy cameóban a hetedik évad során.


Conan O'Brien cameója

17. Ted exbarátnői közül Victoria jelent meg a legtöbbször a sorozatban, ha nem számoljuk Robint, hiszen ő állandó karakter.

18. A jövőbeli gyermekekkel játszódó jeleneteket az első évadban forgatták, és évekkel ezelőtt elkészült velük a show végére szánt, utolsó jelenet.

19. A Maclaren Pubot Carl Maclarenről, a társproducerről nevezték el.

20. Visszatérő vicc Ted és Robin szalutálása.

21. Az összes webszájt, amit említettek az epizódokban, működőképesek – néhány domain deaktiválva lett azóta.

22. A készítők már az első évad óta tudják, hogy Ted Robinnal jön össze végül.

A karakterek által létrehozott weboldalak:

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek