Starity

Bonnie és Clyde: amit még nem tudtál róluk

2014. május 28. 17:05   |   Szerző: Psyché

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha Bonnie és Clyde, akkor mindenki Arthur Penn nagy sikerű filmjére gondol – ám mit is tudunk a világ legnépszerűbb bűnözőiről?

hirdetés
Bonnie és Clyde: amit még nem tudtál róluk

Habár a 21. század egyik idilli romantikus párjává nőtte ki magát, Bonnie és Clyde közel sem a szerelem érdekében tartottak ki egymás mellett a végsőkig.

1930-at írunk, amikor is Bonnie Parker, a férjezett, és szegényes családból származó 19 esztendős leány, és Clyde Barrow, az akkor 21 éves, már bűnös múlttal bíró férfi először találkoztak. A szerelem első látásra fellobbant, ám ami még inkább csábítóbb volt, az a bűn közös élvezete. A találkozás után nem sokkal Clyde kisebb börtönbüntetést kapott akkori tettei miatt, de nem maradt sokáig rács mögött: Bonnie segítségével kiszabadult. Két évvel később ismét ugyanott találta magát: a texasi Ohióban, ám ekkor már megesküdött, hogy az állam területére nem tér vissza – a szerelmespár örökös menekülése és rejtőzködése ekkor kezdődött.

Egy évvel később a duó immár öt fős „rablóbandává” alakult. A tagok előszeretettel fényképezték magukat fegyvereikkel, vagy éppen akciójuk közben, így okot adtak arra, hogy a se a sajtó, se pedig a rendőrség ne vegye őket komolyan. Az idők során azonban a Nyomozóiroda (a mostani FBI elődje – a szerk.) összeszámlálásával egészen pontosan 13 ember, köztük seriffeket és rendőröket mészároltak le, és ettől több emberrablást követtek el, a fogvatartás alatt pedig az áldozatokon komoly serüléseket ejtettek. Bankrablások és bolti rablások sorai írható még a bűnözők számlájára. A hab a tortán, hogy a csapat lopott gépjárművükkel furikázott, egy Ford típusú autóval.

A lejtőn vezető út 1933-ban történt, amikor a csapat ismét duóvá avanzsálódott, Bonnie és Clyde alatt pedig egy évvel később rezgett igazán a léc, amikor Dallasban majdnem rendőrkézre kerültek. A páros sehonnan nem kapott segítséget, csak magukra számíthattak.

1934-ben, május 23-án a szerelmesek egy kerti ünnepségre voltak hivatalosak. Miután az összejövetel helyszínét, Ranger Sailes városát elhagyták, menekülésük közben a Nyomozóiroda már várta őket az egyik útszakaszon, bokorban elbújva, fegyvereiket élesítve. Minden figyelmeztetés nélkül, a megfelelő pillanatban nyitottak tüzet. Az akciót itt már egyik sem élte túl, azonban ezen a napon a világ leghírhedtebb bűnözőpárosa hivatalosan is beírta magát a „gengsztertörténelembe”.

Mi tette őket híressé?

Rablósorozatuk mellett a főbb hangsúlyt törvényen kívül szerelmük kapta – a törvényen kívüli itt is érvényes, mivel Bonnie már házas volt, mikor megismerte későbbi társát. A fiatal hölgy 16 évesen ment hozzá Roy Thortonhoz, és jegygyűrűjét egészen halála napjáig viselte.

Személyeik a történelem során ikonukássá váltak, mind az irodalom, mind a média, és mind a filmtörténelem során is.

A szerelmespár utóélete:

Bonnie & Cylde (film)

Bonnie és Clyde történetét elsőnek Arthur Penn vitte filmvászonra, 1967-ben. A film két főszereplőjének szerepében Faye Dunaway (Bonnie Parker) és Warren Beatty (Clyde Barrow) tündökölt. A közel kétórás film 1968-ban két Oscar-díjat zsebelt be Estelle Parsons, a legjobb női mellékszereplő és a legjobb operatőri munkáért, illetve ugyanebben az évben Faye nyert el egy BAFTA-díjat a Legjobb női főszereplő kategóriában.

A film érdekessége, hogy tizenhatos besorolást kapott, a hitelesség kedvéért pedig eredetileg fekete-fehérben tervezték a forgatást. 2009-ben tervezték a remake készítését Hilary Duff és Kevin Zegers főszereplésével, ám sem Faye, sem Warren nem kultiválták az ötletet, és az új színészgárdát sem, sőt mi több, durva kritikával illették a fent említett művészeket. A mindössze 10 hét alatt elkészült feldolgozásnak hatalmas visszhangja volt.

Novák Tünde: Miskolci Bonnie és Clyde (könyv)

Természetesen a film sikere után Magyaroszágon pár évtizeddel később a könyv is megérkezett. A könyv szintén valós eseményeken nyugszik, de a fordulat, hogy ezáltal egy magyar bűnözőpáros életébe nyerhetünk betekintést. A kezdeteket, a csúcsra vezető utat és a mélybe való lesüllyedést Novák Tünde keze közül olvashatjuk el, amely csakúgy, mint anno Amerikában, nemrégen Magyaroszágon keltett felháborodást.

Avicii: Addicted To You (videoklip)

Végül, de nem utolsó sorban a 21. században sem felejthető el a szerelmes pár, hiszen lábnyomuk ott van a híres, svéd zenész, Avicii fejében is. A videoklipben szintén rablópárossal találkozhatunk, az első pár másodpercben pedig a pincérnő egyenesen Bonnie-ra utal vissza, mivel a valóságban az említett hölgyemény is jó ideig pincérkedett, hogy bűnöző párját támogatni tudja.

A videoklip azonban nem mindennapi párhuzamot von a két történet közé: míg Bonnie és Clyde szerelmében a férfi és a nő, Avicii kisfilmjében két nő között lobban fel a szikra. Sajnos, akárcsak a múltban, a pár perces videó vége is ugyanaz, mint a valóságé.

A következő nemzedék számára sem marad ismeretlen Bonnie és Cylde ikonikus alakja, hiszen a fent említett példákon kívül számtalan könyv, film, de még képregény is feldolgozta kettőjük végzetes és izgalmas szerelmi történetét, amely itt-ott elfed néhány apróságot.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek