Starity

10 gyermekműsor, amin a 90-es kölykök felnőttek

2014. június 11. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Emlékeztek még kedvenc gyermekkori rajzfilmjeitekre és sorozataitokra? Cikksorozatunk legelső részében összeszedtünk tízet, melyek közt talán te is megtalálod egykori favoritjaid!

hirdetés
10 gyermekműsor, amin a 90-es kölykök felnőttek

1. Kölykök a 402-es tanteremből

Ha megöregedett emlékeink nem csalnak, a Betty és Michael Paraskevas könyvén alapult 1999-es adaptáció egy átlagos diáksereget mutatott be, rossz tanulókkal, stréberekkel, vezéregyéniségekkel és zsarnokokkal. A nebulók két nagy csoportra, fiúkra és lányokra voltak osztva, és bár a barátságok átszövődtek, az alapfelállás megmaradt.

Pennyt tartották a legtökéletesebbnek, Pollyt (és persze a litván kecskéjét, Snitzit) pedig a legidegesítőbbnek. Mindenki az előbbivel szeretett volna barátkozni, ám folyton az utóbbi, kanálgyűjtő Pollala társaságában kötöttek ki, ami sok vidám pillanatot csalt a tévénézők életébe. A FOX 1999 és 2000 között mindössze két évadot, azaz 52 részt adott le.

2. Sharon naplója

Sharon Spitz átlagosnak tűnhet, de nem az. Az élete kész rémálommá válik, mikor felhelyeznek neki egy fogszabályzót, ami különös dolgokat tesz vele – többek között telefonhívásokat hallgat le, ám úgy, hogy a két fél hangjai Sharon szájából távoznak. A drótfogúnak csúfolt lány nem tudja kontrollálni a baleseteket, és épp ezért sokáig nem is mondja el senkinek, még legjobb barátnőjének, Maria Wongnak sem.

Sharon szerelme az iskola legcukibb és legnépszerűbb fiúja, Alden Jones, aki bár szimpatizál vele, nehezen jönnek össze, köszönhetően Nina Harpernek, aki megkeseríti Spitz életét. Emlékeztek még a főcímdalra?

3. Pöttöm George

Gyerekként ki ne szeretett volna olyan csudaklassz csodajárgánnyal repkedni, mint Pöttöm George? A hétköznapinak nem mondható Shrinks család két kisfiút nevel, Juniort és a már említett George-t, aki tízévesen mindössze háromhüvelyknyi magas. A másnak egyszerű dolgokat (pl. kenyérkenés, viráglocsolás) hatalmas kalandként éli meg, és bár családja, illetve legjobb barátja, a szomszédlány Becky segítségére vannak, szereti inkább önmaga felfedezni a dolgokat.

A rajzfilmsorozatban menő képregényeket és hangszereket mellett láthattunk űrlényeket, „szellemeket”, de még templomtornyi mumust is!

4. Alex Mack titkos élete

Az 1994-ben indult sorozat szerint Alex olyan hétköznapi lányként éli mindennapjait, aki épp elkezdi a középiskolát. Természetesen az első nap kész katasztrófa, és a balszerencse-sorozat az intézményt elhagyva sem szakad meg, ugyanis a megaláztatások után hazafelé kis híján elüti egy autó, melynek tartályából egy rejtélyes és illegális vegyszer, a GC-161 folyik rá. Alex ezek után különös képességekre tesz szert, mint például telekinézis, vagy villámszórás, de ha akar, akár folyékonnyá is tud válni! Ám sajnos nem mindig tudja irányítani erejét, hiszen idegességében bőre világítani kezd, titkának megtartását pedig ez jócskán nehezíti. Félő ugyanis, hogy kísérleti nyúllá válik, ezért a dolgokba csak nővérét és legjobb barátját avatja be.

A sorozatból négy évad készült, és Jessica Alba is itt tűnt fel legelőször a tévéképernyőkön.

5. Doug

A 11 éves Doug története is egy iskolában játszódik, ahol a címszereplő egy Patti Majonéz nevű, vele egykorú lányba szerelmes. A napját mindig naplóírással és álmodozással zárja, elmeséli, miket tanult, illetve miken ment keresztül aznap.

6. A varázslatos iskolabusz

Az 1994 és 1997 között futó, szintén könyvön alapuló és diákokat szerepeltető rajzfilmsorozat nem mindennapi tanulmányi kirándulásokat mutatott be, melyek során a gyerekek egy varázslatos iskolabusz segítségével körbejárták szinte az egész világot. Felfedezték az emberi test rejtelmeit, a természet állatainak életét, de még a bolygókat is, mindezt pedig 25 percnyi műsoridő alatt. A szériából sok minden kiderül, ám az osztályfőnök, Miss Mitzi életkora nem.

7. A bolygó kapitánya

A 90-es évek elején startolt sorozat a legérdekesebbek közé volt sorolható, ugyanis olyan témákkal foglalkozott, mint a lég- és vízszennyezés, ózonlyuk, erdőirtás és túlnépesedés, de meglepően még az AIDS-ről is készítettek egy epizódot.

A történet szerint Gaia, a Föld istennője szomorúan konstatálja hosszú álmából való ébredése után, hogy a bolygó igen csúnya úton halad, melyen felbőszülve úgy dönt, öt varázsgyűrűt szór szét négy kontinens öt gyermeke közt, akik megkapják a föld, a tűz, a szél, a víz és a szív erejét. Ezeket egyesítve megjelenik a bolygó kapitánya, aki habár szuperképességekkel rendelkezik, gyenge pontjai a sugárzás és a légszennyezés. Mindennek ellenére igyekszik legyőzni a természeti katasztrófákat szimbolizáló gonoszokat.

Érdekesség egyébként, hogy a 90-es évek közepén adásba került Varázslatos iskolabusz szereplői nagyon hasonlítanak a Planétásokra.

8. Született kémek

A Totally Spiesból megismert Sam, Clover és Alex a WOOHP alapítójának, Jerrynek dolgoznak titkos ügynökökként, miközben középiskolás (az ötödik évadtól egyetemi hallgató) énjük látszatát is fenntartják. Imádnak plázákba járni és fiúzni, ám a váratlan WOOHPolások mindig közbeavatkoznak. Ha mégse, ellenségük, Mandy gondoskodik róla, hogy keresztbe tegyen nekik.

A rajzfilmsorozatból hat évad készült, melyek során a lányok rengetegszer megmentették a világot, segítségül pedig számtalan érdekes kütyüt használtak: lézeres rúzsok, mindenféle extrákkal telegyömöszölt púderek, illetve az általunk is nagyon irigyelt repülő hátizsákok... Fogadjunk, ha nem vagytok Moonbaby-rajongók, akkor még sosem hallottátok teljes hosszában a népszerű csajsorozat főcímdalát!

9. Nyekk, a macska

Kedvenc lila szőrmókunk mottója szerint él, ugyanis imád másokon segíteni. Jószívűsége és naivsága rengetegszer bajba sodorja, ám ezek mindig mókásan végződnek. Bár gazdáival nem tud kommunikálni, a szomszéd vérebbel, a nála kétszer kisebb Cápival és a tőle körülbelül négyszer nagyobb szerelmével, Anabelle-lel remekül kijön... a legtöbbször. Muris kalandjaikat öt szezonon át követhettük.

10. Louie élete

A Cedar Knoll-i, anyagi gondokkal küzdő Anderson család tíz gyermeket nevelt fel, melynek túlsúlyos – ezért sokszor bántalmazott, csúfolt – fiaként ismerhettük meg kedvenc sakkbajnokunkat, Louie-t, akinek száraz humora többször is megnevettetett minket gyermekkorunkban. Ebből a rajzfilmsorozatból is sok mindent tanulhattunk, ugyanis többek között érintett olyan témákat, mint a jótékonyság (pl. az árvizes epizód), a felelősségtudat (a majálisos rész, mikor Louie elveszti kisöccsét, Tommyt) és a halált (mikor Louie nagymamája elhunyt).

Emlékeztek még, mi volt a leggyakrabban elhangzó mondat? (Ezt hallottam!)

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek