Starity

25 évvel ezelőtt jelent meg a Nirvana debütáló albuma

2014. június 15. 22:10   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Bleach megjelenésének 25. évfordulója alkalmából 25 érdekességet hoztunk el nektek az albummal kapcsolatban.

hirdetés
25 évvel ezelőtt jelent meg a Nirvana debütáló albuma

1. Az album eredeti címe Túl sok ember lett volna.

2. 1989 februárjában a Nirvana Kaliforniába indult turnézni és Kurt egy út szélén meglátott egy AIDS-megelőző plakátot, melyen a „Bleach your work!” („Tisztítsd ki a szervezeted!”) felirat állt, és közölte a többiekkel, hogy Bleach lesz az album neve.

3. A felvételek elején még Dave Foster dobolt a zenekarban, ám őt Kurt kirúgta (anélkül, hogy szólt volna róla neki) és Aaron Burckhardhoz fordult segítségért, ám a srácot elkapták ittas vezetés miatt, így a csapat úgy döntött: hirdetés útján talál új dobost. Kurt és Krist egy CWT-ben rendezett műsorban hallották először Chad Channinget játszani és rögtön lecsaptak a zenészre.

4. A lemez felvételére a seattlei Reciprocal Studióban került sor Jack Endino producer felügyelete alatt.

5. A Bleach a Sub Pop Records gondozásában látott napvilágot 1989. június 15-én.

6. Az album borítójára Alice Wheeler fotós készítette a képeket, aki egyébként a zenekar jó barátja is volt egyben.

7. A Bleach megjelenése előtt nem sokkal megjelent egy interjú a zenekarral a Backlash magazin hasábjain, ahol Kurt közölte, hogy kezdetben attól féltek legjobban, hogy egy Melvins-utánzatnak tűnnek majd.

8. 1988 körül – míg a Bleach felvételei zajlottak – Kurt az egyik koncert alkalmával a Love Buzz című számot követően földhöz vágta és ripityára törte Fender Mustang-típusú gitárját, innentől pedig a hangszerzúzás a show részévé vált.

9. A Bleach borítójára felkerült Jason Everman neve is, ám a zenész egyetlen hangot sem játszott fel a lemezre, csupán 600 dollárt adott kölcsön a felvételekre – mely összeget sosem látta viszont.

10. Az albumot első ízben a KCMU egyetemi rádióadó játszotta le, méghozzá teljes egészében.


Krist Novoselic, Kurt Cobain és Chad Channing

11. 1988. december 21-én az immár Nirvanaként fellépő zenekar Grays Harborban a Hoquiam Eagles Hallban adott koncertet. Ez volt az első alkalom, hogy Kurt húga, Kim Cobain ellátogatott bátyja koncertjére.

12. 1988 karácsonyán Kurt az összes családtagjának a Bleachről kimásolt Love Buzz című kislemezt ajándékozta.

13. Kurt akkori barátnője, Tracy Marander nehezményezte, hogy párja mindenről írt már dalt, csak épp róla nem, így Kurt megírta az About a girlt, ám Tracy csak évekkel később, Kurt halálát követően tudta meg, hogy a szerzemény róla szól.

14. A Sub Pop lemezkiadóval kötött szerződés 1989. január 1-jétől lépett életbe és három album elkészítéséről szólt három év alatt.

15. A felvételek során Kurt folyamatosan elégedetlenkedett. Egyetlen dal, a Blew nyerte el a tetszését, de az is véletlenül született, ugyanis Krist elfelejtette, milyen hangnemben volt és tévedésből egy hanggal lejjebb ment az egyébként D-dúr számban.


Kurt Cobain, Jason Everman és Chad Channing

16. Jason Everman 1989-ben több koncerten is kísérte a Nirvanát gitárjával. Érdekesség, hogy Jason korábban Chaddel játszott egy zenekarban.

17. 1989 júniusában indult a Nirvana az első nagyobb turnéjára az Egyesült Államokban.

18. A turné során Kurt folyamatosan beteg volt, ekkor váltak igazán aggasztóvá gyomorbántalmai, így sokszor azt kellett eldönteniük, hogy benzinre vagy ételre költenek pénzt, mert a koncerten elkelt jegyek nem fedezték a költségeiket, ezt pedig azzal egészítették ki, hogy pólókat árultak a koncertek után.

19. Amikor a csapat Massachusettsbe érkezett, a Hullabaloo együttesben játszó Sluggónál szálltak meg. A zenésznek volt egy használaton kívüli gitárja a falon, melyet Kurt elkért, cserébe pedig egy öreg Mustang gitárt adott Sluggónak és akkor írta fel híressé vált „Ha illegális a rock n' roll, dugjátok börtönbe a seggem!” mondatát.

20. 1989. októberében a Nirvana Európa felé vette az irányt a Tad zenekarral, a turnét pedig A mennyeknél súlyosabb névre keresztelték.


Íme a gitár a híres felirattal

21. A turné alatt a Bleach felkerült az Egyesült Királyság független lemezkiadóinak Top Ten listájára!

22. 1989. december elején – miután a Nirvana hazatért a turnéról – Krist megkérte barátnője, Shelli kezét.

23. Ebben az évben látta Kurt először az Egyenesen a pokolba című filmet, melyben későbbi felesége, Courtney Love is szerepet kapott.

24. 1990 elejére már több szám is elkészült a közelgő következő nagylemezre, mely eredetileg a Sheep (Birka) nevet viselte volna, de végül Nevermindként hozta meg az igazi áttörést az aberdeeni srácoknak.

25. A Nirvana 1990 áprilisának végén egy fellépés alkalmából megpillantotta a közönség soraiban egyik kedvelt zenészüket Iggy Popot. Mire májusban hazatértek, a Kurt és Chad között húzódó ellentétek elhatalmasodtak, így a dobos kivált a bandából, helyére pedig előbb Dale Crover, később Dave Grohl került.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek