Starity

David Suchet: szuperdetektív a Vatikánban

2014. június 16. 12:12   |   Szerző: H.P.K.

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mint az ismeretes, a népszerű színész világ körüli turnéra indult a The Last Confession című darabbal, amit jelenleg az USA-ban játszanak.

hirdetés
David Suchet: szuperdetektív a Vatikánban

Bár David Suchet több mint 25 évig játszotta Agatha Christie zseniálisan különc belga nyomozóját, Hercule Poirot-t, arra nem is gondolt korábban, hogy ilyen hosszú időre elkötelezze magát egyetlen sorozat, illetve karakter kedvéért.

A The Last Confession június 7-én nyitott az Egyesült Államokban és egészen július 6-áig megtekintheti a nagyérdemű az Ahmanson Theatre színpadán. Suchet Giovanni Benelli bíboros karakterét kelti életre, aki egy szívrohamban hunyt el 1982-ben, az olaszországi Firenzében. „Benelli egy olyan ember volt, aki politikai változást szeretett volna a Vatikánban. A konzervatívok körében nem volt túl népszerű, én csak úgy hívom, hogy a kis politikai rottweile.” – nyilatkozta a színész az általa megformált szereplőről.

Miután a pápa hirtelen meghalt, összeesküvés-elméletek kezdtek terjedni, sőt, terjednek a mai napig. „Még élénken emlékszem” – mondta Suchet egy kedves mosollyal az arcán, miközben interjút adott Los Angeles belvárosában az egyik apartmankomplexumban, ahol jelenleg tartózkodik a kintléte alatt. „Különböző történetek szivárogtak ki a Vatikánból. Ki találta meg a holttestet, miért nem került sor boncolásra. Ő volt az a pápa, akit a történelem során a leghamarabb temettek el. Soha nem fogjuk már megtudni, hogy mi is történt pontosan ezen a napon. Ez az előadás megnyitja a kapukat a Vatikánhoz, hogy bepillantást nyerjünk, miféle felelősség hárulhatott rájuk ebben az ügyben.”

A színész szerint a darab jelenleg rendkívül időszerű, hiszen tavaly választották meg Ferenc pápát, aki szintén nagy reformer a katolikus egyházban.

Amikor 2007-ben az utolsó előadást bemutatták a The Last Confessionből, a kritikusok sokat foglalkoztak Benellivel és az őt megformáló David Suchet-vel, akinél megjegyezték, milyen furcsa, hogy nincs belga akcentusa Poirot-nak, aki tulajdonképpen megindította a saját nyomozását I. János Pál halálának körülményei után. Ugyanakkor David nem lát akkora rejtélyességet az eset mögött, sokkal inkább egy szorongó, szomorú bíborost, aki úgy éli meg a pápa halálát, mint egy nagyon jó barátja elvesztését. „Ő is tisztában van a saját bűnösségével, mert ő nem akart pápa lenni. Miután János Pál meghalt, akkor fordult meg igazán a fejében, hogy pápa szeretne lenni. Küzdött a hitével. Ez a darab sokkal többről szól, mint bármi más.”

Sheila Ferris, aki a színész felesége immár 39. éve, szintén játszik az előadásban. Egy apácát alakít. A pár még 1972-ben találkozott egymással először, méghozzá egy Drakula előadás alkalmával. Sheila alakította a szende Lucyt, míg Davidnek jutott Renfield karaktere, vagyis ahogy ő fogalmazott: „a srác, aki legyeket eszik”.

„Azt gondoltam, hogy soha nem fogom megkapni ezt a lányt – mondta. – De a végén összejöttünk.”

Ferris később feladta a karrierjét, hogy egészséges családi környezetben tudják felnevelni két gyermeküket. Ugyanakkor ennyi év után ismét együtt dolgozni a színpadon szerintük nagyszerű. Suchet csillogó szemekkel jelentette ki: „Még van is egy közös jelenetünk.”

Már közel egy éve, hogy elkészült a teljes Poirot-sorozat, de Amerikában még csak idén nyáron kerül levetítésre az ötrészes befejező évad, ami A nagy négyes című epizóddal debütál a tévében július 27-én. A Függönyre augusztusban kerül majd sor.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek