Starity

17 dolog, ami már nem csak a filmekben van

2014. június 24. 20:08   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Évekkel ezelőtt csodáltuk a filmes technikai kütyüket, de már elérhetőek számunkra is!

hirdetés
17 dolog, ami már nem csak a filmekben van

Ki ne vágyott volna arra a nyolcvanas, kilencvenes, kétezres évek elején, hogy olyan világban éljen, melyben a filmes sci-fi kütyük mindenki számára elérhetőek? Bármennyire is növekedett rohamosan a technikai fejlődés az elmúlt harminc évben, voltak dolgok, amelyeket csak a képernyőn láthattunk viszont – mostanáig.

1. Star Trek: replikátor ➪ 3D-s nyomtatók

Az úgynevezett Molekuláris Mátrix Anyag Replikátor segítségével kedvenc karaktereink ételt, italt, macskaeledelt, szülinapi ajándékot – bármit képesek voltak előállítani már előre eltárolt anyagból, amit a gép tetszés szerint átalakított.

Ugyan nem a semmiből teremnek elő a valóságban ezek a dolgok, de mégiscsak előállíthatók: a 3D-s nyomtatóknak hála ékszereket, ételt, még testrészeket is készíthetünk (amik egyébként felhasználhatók operációk során is).

2. Star Trek: PADD ➪ iPad

A PADD az LCARS-hoz (Könyvtári Számítógép-hozzáférés és -visszakereső rendszer) hasonlóan olyan interfész hardver, amelybe a „felhasználók” felvihetik személyes és szolgálati adataikat. Manapság ez sokkal kisebb, stílusosabb – ő az iPad.

3. Star Trek: VR-szemüveg ➪ Google Glass

Két változattal találkoztunk, a kompakttal és a nagyobb, vállas verzióval. A dominion hajók voltak felszerelve ilyen szemüvegekkel, egy járt Vortának, egy pedig Jem'Hadarnak, és láthatták a hajón kívüli környezetet, mindössze egy fejmozdítással. A Google Glass apró képernyőjén át e-maileket olvashatsz, videókat nézhetsz, amit csak akarsz.

4. Star Trek: orvosi trikorder ➪ Scanadu Scout

Az egészségiállapot-szenzor szinte bármit diagnosztizál, a vérnyomás, szívritmus, testhőmérséklet, EKG- és vér-oxigén-szint mérésére is alkalmas, egy óra alatt feltölthető – Dr. Crusherre és McCoyra már nincs is szükségünk.

5. Star Trek: kommunikátor ➪ kagylótelefon

Már az 1960-as években feltalálták a képernyőn a mobiltelefon „ősét”, a kommunikátort, ami tulajdonképpen a mobilok sokadgenerációja, tekintve, hogy az eredeti sorozat a 2200-as években játszódik. Az óriás téglafonok megjelenése után a kagylós változat hatalmas népszerűségre tett szert, ám gyorsan feledésbe is merültek, amikor kifejlesztették a szétcsúsztathatós változatot.

6. Star Wars: Speeder Bike ➪ légmotor

Talán nem olyan, mintha rohamosztagosok elől menekülnénk, de a légmotor, ami 2017-ben kerül a boltokba cirka 85 ezer dollárért, három méter magasra fel tud emelkedni, max. sebessége 72 km/óra, 140 kg terhet bír el, és több mint egy órán át használható feltöltés után.

7. Különvélemény: láthatatlan kijelzők ➪ érintőtechnológia

Lassan, de biztosan Philip K. Dick 1958-as sci-fi novellája, a Különvélemény alapján a valósággá válnak az olyan érintőképernyők, melyeknél nincs szükség hangfelismerésre, billentyűzetre vagy képernyőre.

8. Különvélemény: célzott reklámok ➪ arcszkennelő marketing

Eleged van a felugró ablakokból és a minden oldalsávban felbukkanó reklámokból? Csak várd ki a végét – ha minden igaz, hamarosan kialakul a célzott marketing — arcfelismerő szoftverrel megállapítják nemünk, megsaccolják életkorunk, majd az adatokat felhasználva olyan reklámokat láthatunk viszont, ami érdekelhet minket.

9. Utazás a Holdba: leszálló kapszulák ➪ holdkomp

Jules Verne egy olyan “lövedékről” írt 1865-ös könyvében, amely embereket szállított a Holdra. Az Apollo-program ötödik kísérlete, az Apollo–11 során sikerült szerencsésen landolnia Neil Armstrongnak, Buzz Aldrinnak és Michael Collinsnak a Hold felszínén, ahol két és fél órás sétát tettek.

10. In The Year 2889: légi reklámok ➪ füstírás

1889-ben Verne megjósolta azt is, hogy a felhők közül óriási reklámok bújnak elő, amit a faluk, városrészek lakói teljes egészükben láthatnak majd – a füstírást 1919-ben tökéletesítették Angliában, egy évvel később pedig hivatalosan is bemutatták. Reklámozni csak 1922-ben kezdtek vele.

11. Vasember páncélja ➪ Taktikai Rohamruha (TALOS)

Az amerikai katonaság új fegyvere a vasemberszerű TALOS, egyszerűen leperegnek róla a golyók, beépített antennái és számítógépei felmérik a helyzetet, mindössze Tony Stark brit társasága és a repülés hiányzik – a prototípust júniusban mutatják be!

12. Jetsonék robotja ➪ Mahru-Z

A Jetson Család néven futott rajzfilmsorozatban megismerkedhettünk a család mindentudó robotjával, Rosie-val, akit már nemcsupán a képernyőn láthatunk. Koreai tudósok kifejlesztettek egy olyan robotot, Mahru-Z-t, ami elvégzi helyetted a mosást, reggelit készít, megmikrózza a kaját, és a gyerekekre is felügyel! Egyszerre rémisztő és izgató!

13. Jetsonék takarítója ➪ Roomba

Az iRobot Roomba már rengeteg család otthonába eljutott, egyetlen gomb megnyomásával, előre beprogramozva mindenhová eljut és felszippantja a porcicákat, ha pedig töltöttsége nagyon alacsony, automatikusan visszatér a töltőállomásra. Hurrá!

14. Jetsonék tévéje ➪ LED tv-k

A Hanna-Barbera már a hatvanas években is roppant kreatív volt, és néhány évtizeddel később ötletük alapján az ultravékony tévék az otthonok nagy részébe is eljutottak – persze itt még mindig nincs megállás, a 3D-képmegjelenítés csak a kezdet!

15. Jetsonék szolárlámpája ➪ szolárium

A klausztrofóbiás embereknek sokkal inkább feküdne egy ágy, ahol teljes kényelemben lebarnulhatunk, mint egy zárt szoláriumágy, de a lényeg már megvan!

16. Vissza a jövőbe-cipők ➪ Nike power lace

A Nike piacra dobja a Vissza a jövőbe-filmben feltűnt lábbeli hasonmását, melynek érdekessége, hogy be tudja fűzni magát! Akárcsak Marty a második részben, mi is 2015-ben vehetjük kézbe a power lace-t, melynek prototípusa már elkészült.

17. Willy Wonka-féle vákuumcsövek ➪ vákuumlift

Nem ajánljuk a kipróbálását Augustus Gloopnak, de a vákuumliftek már léteznek!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek